– Ta en U-sving. Ta til venstre. Ta en U-sving.

Frøken Google Maps har nettopp gått på et uunngåelig tap.

For kunstig intelligens slår ikke Jan Bøhler når det gjelder å finne veien rundt i Groruddalen, og Avisa Oslos utsendte må vrenge bilen rundt for å komme fram til parkeringsplassen nær Jesperudjordet kunstgressbane.

Etter mange tiår som prominent Arbeiderparti-politiker, derav 12 år som leder for lokallaget i Oslo, er rørlegger-sønnen fra Kalbakken blitt Senterpartiets toppkandidat i samme by. Sånt blir det bølger av.

Eks-partikompanjonger gikk ut og kalte ham både «sviker» og «egoist» – uten at Bøhler har svart med samme mynt.

Selv er Bøhler er i siget. En Nettavisen- og Klassekampen-måling fra november gir både han og Oslo Sps andrekandidat Bjørg Sandkjær plass på Stortinget – 23 år etter forrige gang lokallaget hadde en plass på Løvebakken.

– Vi har aldri vært i nærheten av et sånt valgresultat som denne målingen viser. Det vil være historisk om vi får inn flere enn ett mandat fra Oslo, sa Sandkjær den gang.

Stengt fritidsklubb

Sandkjær tilskrev selv mye av veksten til Jan Bøhlers overgang fra Arbeiderpartiet. Og da han møter Avisa Oslo, er 68-åringens dragkraft på hjemmebane tydelig.

«Enkel type»-capsen er på. Bøhler hilser på alle han møter. Han får vennlige nikk i retur. Praten dreier seg om alt fra viktigheten av kunstgressbaner med undervarme og Grorud ILs nervepirrende innspurt i OBOS-ligaen til julegaveshopping på senteret.

Han snakker også varmt om sitt nye parti. Velkomsten Bøhler har fått der er varm, og politikeren har stor tro på at Sp kan vinne ytterligere grunn ved å eie de klassiske bysakene.

– Sp har et sterkt fotfeste ute i distriktene. Hvis distriktene og vi i drabantbyene støtter hverandre og blir én kraft, kan vi få gjennomslag for mye, mener Bøhler.

Men da Bøhler stopper opp utenfor Blokk 58, blir han alvorlig.

Normalt ville ungdomsklubben hatt åpne dører hver dag. Nå viser en lapp på døra at den stengt på grunn av koronapandemien, mens ungdommer henger i tette klynger inne på Stovner-senteret.

– Det bekymrer meg veldig når de blir nødt til å stenge steder som det her. Når barna ikke har noe sted å være, kan det skje vanskelige ting. I hvert fall med de minst ressurssterke barna, sier den Ellingsrud-bosatte stortingspolitikeren.

Frykter for ungdommen

Groruddølen fra Kalbakken er svært opptatt av akkurat dette emnet.

Jan Bøhler begynte å jobbe på fritidsklubber på Ellingsrud og Trosterud tidlig på 80-tallet. Mesteparten av tiåret gikk med til det, og da han begynte som politiker, fortsatte engasjementet for byens unge.

Ikke så reint få av dem bor i Groruddalen, og kommunens egne tall viser at 46 prosent av personer mellom 21 og 29 år ikke har fullført videregående skole i delbydelen Fossum.

For Bøhler er det klart å tydelig: Norge har brukt for lite tid og krefter på å følge opp denne gruppa.

Samtidig er det få ledige jobber i praktiske yrker der kort utdanning holder. Det er ikke mulig å reise til sjøs og mange av industriarbeider-jobbene er borte. Andre jobber er det knallhard konkurranse om.

Resultatene av det får han selv høre om når han prater med unge mennesker rundt omkring i Groruddalen.

– Jeg møter dem daglig. De som har droppet ut av skolen og ikke har noe å gjøre. Jeg synes det er feil at samfunnet ikke gjør noe mer for dem, sier Bøhler.

Å ikke ha noe å gå til

Å være arbeidsløs er ikke noe særlig. Det har Bøhler følt på selv. Han var i slutten av 20-årene og var ferdig med verneplikten, og bestemte seg for å gjøre en forskjell. Han droppet ut av studiene og ville jobbe for å forebygge at unge skule havne i problemer med rus og kriminalitet, men jobbjakten trakk ut i flere måneder.

– Den følelsen av å ikke ha noe å gå til … Det unner jeg ingen.

Bøhler stopper opp litt. For en kar som vokste opp i et arbeiderhjem midt i den norske arbeiderbevegelsens storhetstid hadde akkurat dette med arbeidsmoral og å gjøre noe vært veldig sentralt.

– Så det å ikke ha noe å gjøre var helt feil. Jeg gikk på veggen. Det var ikke lenge, men det er nok til at det sitter i meg, forklarer Bøhler om de vonde månedene.

Såpass dypt satt følelsen i at han mange tiår etterpå lagde musikk om det.

«Jeg blir så sabla liten, og rastløs og nervøs. Og så gjennom-sliten av å gå arbeidsløs», synger Bøhler i låten «Det som trengs». Selv har Bøhler en plan som han mener kan gjøre at flere har et sted der de trengs.

Vil hjelpe «dropouts»

Områdesatsinger er prosjekter der stat og kommune går sammen om å finansiere bedre skoleresultater, sysselsetting og bomiljø i en konkret bydel. Per i dag er det slike satsinger i bydeler I Oslo, Drammen, Stavanger, Bergen og Trondheim.

Jan Bøhler og Senterpartiet foreslo imidlertid denne uka både å føye til Skien og Lørenskog til lista, og å ruste opp de eksisterende satsingene. Et grep er 68 millioner kroner til å skaffe praktiske jobber til unge uten fullført videregående skole.

Dette er selvsagt en solid sum, men Bøhler mener det er verdt det.

– Det er mange fine ungdommer. Men de er skoletrøtte, sier Bøhler.

– Det som skjer hvis vi ikke gjør noe, er at de ikke kommer inn i arbeidslivet. De begynner å henge rundt. Og så forsøker kriminelle gjenger rundt hjørnet å tilby dem narkotika eller verve dem som løpegutter og narkotikalangere. De får ødelagt livet sitt uten at vi gjør nok for å stoppe det.

Diger «familie»

Forslaget blir neppe det siste fra Jan Bøhler i tida som kommer.

Hver dag begynner med en treningsøkt og en iskald dusj, før det er fullt program med nettmøter med stortingsgruppa til Senterpartiet, forskjellige avtaler og møter med folk rundt omkring. Det er mange som vil ha tak i han for å ta opp saker de er opptatt av. Ofte tar ikke dagen slutt før klokka har slått 22.00.

Samtidig har han et familieliv å holde i gang. På spørsmål om han får nok tid til det siste, sier han at han forsøker å skjerme helgene.

– Det går ikke alltid da, men jeg prøver, sier han muntert.

Selv føler Bøhler at hele Groruddalen er en familie. Det er motivasjonen som driver ham

– Da har du nok familie å holde styr på?

Spørsmålet får Jan Bøhler til å le litt.

– Haha. Det er ikke sånn ment. Men jeg bryr meg om alle. Det er mine folk og jeg vil gjerne bidra.

Tror ikke enkeltpersoner avgjør

I 2011 hadde Senterpartiet bare 0,5 prosent av velgerne i Oslo.

I novembermålingen til Klassekampen og Nettavisen var de oppe på 7,5 prosent.

Selv om Bøhler-overgangen måneder før skapte mye oppmerksomhet, viser valgforsker Jenssen til at partier og faktisk politikk er viktigere for nordmenn enn hva de synes om enkeltpersoner.

Jenssen mener at regjeringens sentraliseringspolitikk har vært hoveddriveren for Senterpartiets framgang i bystrøk.

– Denne politikken har skapt sympati for Sp langt inne i byene. Så lenge regjeringen fortsetter med den linja de har ført, kommer sympatien til å fortsette, sier valgforskeren.

På landsbasis sier hver femte velger at de vil stemme på Sp, ifølge NRK. Samtidig gjør de det ikke bare godt i Oslo, men også i Norges nest største by Bergen. Valgforsker Jenssen ved NTNU påpeker at eksstatsminister Per Borten, som i sin tid ledet en borgerlig regjering, drømte om en slik oppslutning i byene.

Brekkstangen skulle være miljøpolitikk – et felt der dagens Sp har fått kritikk blant annet fraMiljøvernforbundet.

– Sånn sett er det som skjer nå nesten ironisk.