– Det er utrolig viktig for byrådet, og vi ønsker å sette i gang arbeidet så fort som mulig, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) til AO.

I byrådets budsjettforslag, som ble lagt frem torsdag kl. 12, vil byrådet sette av to millioner kroner for å starte utredningen av behovet for et kvinnehelsehus.

– Disse to millionene skal gå til å utrede opprettelsen av kvinnehelsehuset, som fortrinnsvis skal være offentlig-privat samarbeid, sier Korkunc.

Utredningen skal se nærmere på tilbudets faglige innhold, kompetanse og finansiering før etablering.

– Så fra starten av januar har vi midler til å sette i gang utredningen, noe som også innebærer at vi har en ressurs i administrasjonen som kan sette kvinnehelsesaken på agendaen i mye større grad enn det som har vært tilfelle tidligere, sier Korkunc.

Skal gi kvinner hjelpen de har krav på

Denne våren slo Kvinnehelseutvalget fast at kvinnehelse over lang tid har vært underprioritert.

Etablering av kvinnehelsehus skal bidra til å styrke det kommunale tilbudet rettet mot kvinners helseutfordringer, hevder byrådet.

– Vi har veldig mye kunnskap og forskning som viser at kvinnehelse ofte er for lavt prioritert, og at man har for liten kunnskap. Det har vært veldig viktig for meg at vi gir kvinner i Oslo den helsehjelpen de faktisk både har krav på, og behov for, sier ordfører Anne Lindboe (H).

Lindboe har flere ganger tidligere uttalt seg om hennes bekymring knyttet til manglende kvinnehelsetilbud. Hun viser blant annet til at færre minoritetskvinner tar mammografi og celleprøver.

– Det å ha et kvinnehelsehus med god kompetanse på minoritetshelse, som kan være et sted som minoritetskvinner kommer til å føle seg trygge og få god informasjon er kjempeviktig.

Hun er også opptatt av å skape et helsehus som er åpent for kvinner som blir utsatt for vold.

– Det er altfor liten kompetanse i helsetjenestene om hvor syk du faktisk blir når du blir utsatt for vold. Det må være steder der kvinner tør å fortelle og får hjelp videre i systemet, sier Lindboe.

Kompetansesenter

Både Lindboe og Vea peker også på fødsels- og barselomsorgen.

– Fødsels- og barselomsorgen har blitt bygd ned i Oslo på flere områder. Særlig når det gjelder differensierte tilbud som ABC, sier miljø- og samferdselsbyråd Marit Vea (V), som har jobbet mye med kvinnehelse tidligere.

Hun tror et kvinnehelsehus kan bidra til å heve kompetansen på området.

– Kvinnehelsehuset skal bidra til kompensere for at tilbudet er for dårlig på statlig nivå. Derfor er jeg veldig stolt over at det blågrønne byrådet sier at vi ser utfordringen, og det er derfor vi gjør noe konkret. Det vil ikke løse alt, men vi vil gjøre vår del, sier Vea.

– Blir det gratis?

– Det er veldig kunstig å se for seg at det skal være en prisbarriere når formålet er at det skal treffe alle kvinner. Og når man snakker om offentlig-privat samarbeid inkluderer det også ideelle organisasjoner. Her er det en stor katalog av muligheter, sier Vea.

Les også

Ventelistene fyller seg opp, men her står operasjonsstuene tomme: – De som kommer hit har råd til å betale fra egen lomme