(NETTAVISEN): Lørdag holdt både den islamfiendtlige organisasjonen Sian og Palestinakomiteen markeringer i Oslo sentrum. I spissen for Sian-markeringen sto leder for gruppen, Lars Thorsen, fra Jevnaker, skriver Nettavisen.

Politiet opplyser imidlertid til Nettavisen at Thorsen ble bortvist i noen timer. Årsaken er at politiet mottok konkrete opplysninger om at Thorsen skulle «tas» av personer som deltok i demonstrasjonen for Palestina.

Innsatsleder Anders Rønning i politiet forklarer hvorfor Sian-leder Lars Thorsen måtte fjernes fra Oslo sentrum lørdag ettermiddag. Sian demonstrerte ved Nationaltheatret, bare noen hundre meter fra Palestinakomiteens demonstrasjon.

I en video publisert av Sian, kan vi se Lars Thorsen få beskjed av politiet om at han må bort fra sentrum.

Sikkerhet

– Nå har de (Palestinakomiteen) tenkt seg ned hit, og da klarer ikke vi garantere for deres sikkerhet, hører vi én av politibetjentene si til Thorsen.

Like etter begynner Thorsen å gå bort.

– Demokratiet er dødt, sier han på vei bort fra plassen foran Nationaltheatret.

Videoen blir avsluttet like før Thorsen går inn i en politibil i Karl Johans gate.

Thorsen er opprinnelig fra Hadeland og har flere ganger blitt angrepet i forbindelse med demonstrasjoner. Blant annet skal han ha blitt påkjørt på E6 etter en koranbrenning.

Støttedemonstrasjon

Tusenvis av mennesker samlet seg utenfor Utenriksdepartementet lørdag for å vise sin støtte til Palestina.

– Kjære palestinavenner. Det er vondt å stå her i dag. Den siste uken har israelske myndigheter bombet dette landområdet [Gaza] med over 6000 bomber. De har sluppet ned bomber på et område, som er mindre enn Oslo, som har en befolkning på over 2,3 millioner mennesker, sa nestleder Marian Hussein i SV til de oppmøtte, ifølge TV 2.

Demonstrantene hadde møtt opp med Palestina-flagg bannere der det sto «Stopp folkemord i Gaza». De oppfordret blant annet til en boikott av Israel, samt at blokaden av Gaza skal opphøre.

Nevnte Hussein, Palestina-komiteens Line Khateeb og Rødts Aydar Seher var blant appellantene.

Etter å ha holdt appeller utenfor Utenriksdepartementet, gikk demonstrantene i tog nedover mot rådhusplassen. Politiet sier at demonstrasjonen så langt har gått for seg uten problemer.

– Det er mye folk, men det går for seg stille og rolig uten uønskede hendelser, sier operasjonsleder Sven Martin Ege til NTB.

Han understreker at politiet har nok mannskap på plass for å håndtere den store folkemengden som har møtt opp.

– Vår oppgave er for å sørge for at arrangementet går fint for seg og at ytringsfriheten blir overholdt, sier Ege.

Søndag skal organisasjonen MIFF (Med fred for Israel) holde sin egen demonstrasjon utenfor Stortinget.