Under de siste store fotballmesterskapene har hundretusenvis av tørste og fotballgale osloborgere samlet seg på Kontraskjæret for leskende drikke og ball på storskjerm. Fotballfesten arrangeres, passende nok, av Fotballfesten AS. De har naturligvis også planer om å vise neste sommers EM foran Akershus festning.

Men da er det ikke sikkert de blir alene.

Nå ønsker nemlig en ny aktør en bit av kaka. Fotballfeber AS har arrangert lignende konsepter i Bergen, Trondheim, Kristiansand, Stavanger og Fredrikstad, ifølge E24, og neste sommer vil de inn i hovedstaden.

– Det er mange fine steder å holde fotballfest i Oslo, sier daglig leder Lars Joachim Kvernrød Hagen til Avisa Oslo.

«Støyende for naboer»

Ett av disse er St. Hanshaugen park, hvor Kvernrød Hagen og kompani har søkt om å arrangere Fotballfeber 2021. Kort fortalt: Benker, bord, ølservering og alle EM-kampene direkte på storskjerm.

Dette ønsket sier imidlertid St. Hanshaugen Bydelsutvalg «nei» til.

I et saksfremlegg signert konstituert bydelsdirektør Jørgen Bjelle Smit heter det at «et slikt arrangement over fire uker mest sannsynlig vil oppleves som støyende for nærmeste naboer og andre brukere av parken».

Det får Kvernrød Hagen til å reagere.

– Kultursektoren har hatt et knalltøft år i 2020, og så velger bydelen å si nei fordi det kan hende vi spiller høyere lyd enn retningslinjene legger opp til. Det er spesielt, sier han.

Gjengen bak Fotballfeber kjøper dessuten ikke argumentet om at fotballtittingen vil skape for mye støy for naboene.

– For det første har vi gjort dette i mange andre byer, og vi blir invitert tilbake år etter år. For det andre planlegger vi bare å bruke fem prosent av parkens areal, sier Kvernrød Hagen.

Dette skriver Bydel St. Hanshaugen

«Bymiljøetaten har fått forespørsel fra en aktør om å leie et område i St. Hanshaugen park for å arrangere Fotballfeber 2021. Arrangementet vil vare i 4 uker i juni/juli. Bydelen har blitt forespurt om synspunkter rundt dette. Vi har anbefalt å ikke avholde et slikt langvarig og potensielt støyende arrangement i parken. I vårt svar påpekte vi at et slikt arrangement over 4 uker mest sannsynlig vil oppleves som støyende for nærmeste naboer og andre brukere av parken. Det vil imidlertid være mulig å stille strenge krav til støynivået på lydanlegg, men det kan bli vanskelig å kontrollere støynivået fra publikum. »

Har alternativer

Bydelsdirektør Bjelle Smit sier til Avisa Oslo at han ikke har noen kommentar utover det som står saksframlegget. Saken skal til behandling i St. Hanshaugen bydelsutvalg onsdag 15. desember.

Til syvende og sist er det Bymiljøetaten som bestemmer hvorvidt Kvernrød Hagen og kompani får arrangere EM-visning på storskjerm i St. Hanshaugen park.

Den daglige lederen er sikker på at det kommer til å løse seg når Bymiljøetaten skal avgjøre søknaden.

– Vi har et veldig godt forhold til Bymiljøetaten. De ser det store bildet og har god peiling. Jeg føler meg sikkert på de at innstiller positivt, selv om bydelen er negativ.

Og skulle det bli avslag på St. Hanshaugen, har gjengen i Fotballfeber flere aktuelle steder på blokka.

– Vi ønsker i utgangspunktet å arrangere ett sted, og St. Hanshaugen er blant favorittene. Men skulle ikke det gå, snuser vi på flere andre plasser også.

– Hvor da?

– Det ønsker jeg ikke å kommentere.

Fotball-EM 2021 skulle egentlig vært arrangert i sommer, men ble utsatt på grunn av koronaviruspandemien. Mesterskapet spilles fra 11. juni til 11. juli i tolv forskjellige land.

Og når det gjelder nettopp covid19-situasjonen, er Kvernrød Hagen trygg på at det skal være trygt å se fotball i folkemengder neste sommer.

– Vi har benker og bord, så muligheten for å holde meteren er større enn andre steder. Dessuten er det et utendørs arrangement, og vi vet at smittefaren er mindre ute.

Regelverk for utendørs høyttalere

Bruk av høyttalere reguleres i støyforskrift for Oslo, forskrift om miljørettet helsevern og veilederen Musikkanlegg og helse, utgitt av Helsedirektoratet.

I veilederen Musikkanlegg og helse er det angitt grenseverdier for lydnivåer på publikumsområdet og overfor omkringliggende boliger. Grenseverdiene er retningsgivende, og angitt for å unngå helseplager for omgivelsene og forebygge hørselsskader for utøvere og publikum. Dersom en arrangør/virksomhet har mer enn 6 arrangementsdager pr. år, settes det betraktelig strengere krav til hvordan lydnivået oppleves inne hos naboene, både i samme bygg og i omgivelsene.