Det har vært restaurantdrift på øya helt siden 1905. Den har plass til 90 personer, og ligger i vannkanten med utsikt mot Aker Brygge. Restauranten er kun tilgjengelig for folk som kommer sjøveien, og det går en ferje til øya.

– Det er en fantastisk beliggenhet. Det må være det beste stedet å sitte i Oslo en sommerkveld, sier Brynildsen Sandegren.

Viderefører tradisjonene

Han har jobbet på utestedet Blå i ti år, og de siste to årene har han vært daglig leder. Den jobben sier han opp nå.

– Det er litt vemodig. Jeg har jobbet lenge der og er veldig glad i plassen. Men når vi blir ferdig med koronaviruset og kulturbransjen skal jobbe seg opp igjen er det bra om det kan komme inn et friskt pust av nye ideer og visjoner der, sier han.

Nå satser han alt på kroa på Hovedøya, sammen med søsteren Joanne Brynildsen Sørheim og kameraten Knut Killmer – også de med omfattende erfaring fra uteliv og restaurantdrift.

– Vi åpner i begynnelsen av april. Planen er i hovedsak å videreføre tradisjonene på kroa, med ujålete og god mat, og kanskje oppgradere litt, sier Brynildsen Sandegren.

Hørte rykte i havna

Han og søsteren er vokst opp med båter og kystliv, og har vært mye på Hovedøya.

– Vi var der flere ganger i sommer fordi et par kamerater har en seilbåt der, og hørte et rykte om at båtforeningen var på utkikk etter nye drivere av kroa. Da slo vi til, sier han.

Kroas høysesong er om sommeren, men Brynildsen Sandegren sier lokalet kan brukes som eventlokale resten av året også.

– Vi håper også å ha noen kulturarrangementer, men på grunn av koronaviruset står ikke det øverst på blokka nå, sier han.

Økologisk og kortreist mat

Joanne Brynildsen Sørheim har ansvaret for kjøkkenet på kroa.

– Vi kommer til å bruke kortreiste og økologiske råvarer. Det er jo noe alle som åpner restaurant nå må gjøre det uansett, fordi det er fremtiden, men det er naturlig for oss. Jeg er oppvokst på gård og driver et lite firma sammen med moren og søsteren min som leverer økologisk mat til restauranter og privatpersoner i Hamar og Oslo, sier hun.

Hun kaller kroa en uslipt perle i Oslofjorden.

– Den er et av de få autentiske stedene som er igjen i fjorden, og det er viktig å bevare, sier hun.

Må bestille bord

Kroa er i utgangspunktet en samlingsplass for medlemmer i båtforeningene på øya, men er åpen tilfeldige besøk for folk som kommer i egen båt. Hvis man kommer med ferje til øya, må man ha bestilt bord på forhånd.