Etter å ha stengt en cannabiskafé like ved Slottet i 11-tiden lørdag formiddag, avholdt politiet en pressekonferanse utenfor politihuset på Grønland klokken 12.

– Vi var kjent med at det kunne bli et oppdrag i dag. Vedkommende som åpnet kafeen varslet om at det kunne bli åpning av en kafé for salg av cannabis, sier innsatsleder Steinar Bjerke.

Han forteller at de fikk meldinger fra beboere i Mauritz Hansens gate om at det var mye folk utenfor, og at det muligens ble solgt narkotika på stedet.

Politiet valgte først å ringe initiativtaker Roar Mikalsen for å be ham stoppe salget, men den beskjeden valgte han å ikke følge. Derfor møtte de opp på stedet litt over klokken elleve.

– Vi forklarte at dette måtte opphøre straks. Dette forholdt han seg til. Vi beordret at kafeen måtte tømmes for folk. Det var mange folk på stedet, samtlige gikk ut. Det var ingen hendelse i etterkant fra de som var på innsiden eller utsiden, sier Bjerke.

De som hadde møtt opp denne dagen buet da politiet kom og fortalte at salget var stengt. Ellers gikk alt rolig for seg.

Kafédriveren blir anmeldt. Han ble avhørt på stedet, og det er tatt beslag i det politiet tror er cannabis og en ukjent pengesum.

– Det vil bli opprettet en straffesak, og det blir opp til påtaleansvarlig hva som skjer videre.

Politiet har valgt å ikke prioritere å straffeforfølge de som kjøpte på stedet, på grunn av ressursbruk.

Her ankommer politiet cannabiskafeen

Anmeldes for salg av narkotika

Politiet visste om aksjonen på forhånd. Bjerke forklarer hvorfor de ikke hindret kafeen fra å åpne.

– Vi må se om det blir realitet av hva som blir varslet. Han sendte en mail i forkant, men oppga ikke noe konkret sted. Vi ventet på å få noen telefoner fra personer ute i bybildet eller andre, eventuelt han. De første som ringte var naboer i området, sier innsatslederen.

Han vet ikke hva strafferammen eventuelt er. Det kommer an på mengden som er beslaglagt, og mengden som er solgt.

– Han anmeldes for salg av narkotika. Politiet prioriterte at salget måtte opphøre. Det er formentlig en del som har kjøpt narkotika i underkant av en time før vi kom dit, men det blir ikke noen prioritet for oss å følge opp de som eventuelt har kjøpt eller brukt narkotika.

Avventet aksjonen

Bjerke sier at politiet ventet før de rykket inn og stengte kafeen.

– Vi var i området litt i forkant, og så hvor mye folk som var på utsiden. Vi gjorde en vurdering av hvor mange folk vi skulle være. Tok en telefon i forkant til ham. Snakket med ham. Vårt inntrykk er at han ønsket at politiet skulle komme på stedet. Vi ser på dette som en markering. Målet hans eller engasjementet hans i narkotikadebatten, sier Bjerke.

Initiativtakeren er ikke pågrepet.

– Etter det jeg kjenner til, er han ikke pågrepet. Jeg tror han blir avhørt og så dimittert på stedet. Men som sagt: Han kan vente seg en straffereaksjon i etterkant.