– Jeg er jo ikke egentlig en sur person, men jeg blir så forbanna av dette! utbryter Silje Østby Thune (33) til Avisa Oslo.

Hver eneste dag plukker hun minst én pose søppel, på vei til og fra jobb, eller når hun henter i barnehagen. Thune begynte å plukke søppel i 2018, siden den gang har hun plukket nærmere 600 poser med søppel. Hun forteller at nabolaget på Bogerud flommer over av søppel:

– Jeg plukker og plukker, men det føles jo ikke ut som om det hjelper noe! Det ser like ille ut dagen etter. Og nå som snøen har smelta, så vasser man jo nærmest i søppel, sier Thune.

For å klare å holde på motivasjonen, startet hun instagrammen @pickupsilje. Der deler "søppelkjerringa" nesten daglig søppelfangsten til over 800 følgere. Det ferskeste bildet, viser det hun rasket med seg på vei bort til nærbutikken etter å ha vært et par dager på fjellet: På bildene ser vi et lass av søppel.

– Det er 290 meter bort til butikken, sukker Thune og legger til:

– Det er som om ingen gjør noe når jeg er borte, og søppela bare hoper seg opp! Og det er ikke sånn at jeg syns dette er gøy, jeg synes det er dritkjedelig, men noen må jo gjøre det.

– Alle klager

Thune forteller at hun har sett seg litt lei av å være denne «noen»:

– Alle klager, men ingen gjør noe med det! Folk roper på flere søppelkasser og kommunen, og gidder ikke å ta ansvar. De regner liksom med at andre fikser det, sier hun og legger til:

– Jeg og en annen nabo har startet en facebookgruppe, og prøver å ha dugnad en gang i måneden. Og vi oppfordrer også folk til å plukke når de er ute på tur. Man må liksom være flere om det for at det skal monne.

Thune har en siste liten påskeoppfordring til naboene sine, og alle andre Oslobeboere:

– Bidra til å holde nabolaget søppelfritt! Det er jo faktisk bare å ta med seg et par hansker og en pose når man går ut døra, sier hun og legger til med et smil:

– Så kanskje jeg en dag kan gå på nærbutikken og komme hjem med bare matvarer, og ikke masse søppel også!