(Nettavisen): – Jeg har opplevd mye når det gjelder hets og personangrep som politiker, men det går et skille mellom hets og trusler, og her mener jeg grensen må settes. Denne gangen valgte jeg å politianmelde, skriver Simen Bondevik, politisk rådgiver for partiet Sentrum i Oslo bystyre, på X/Twitter.

Fredag troppet han opp på Grønland politistasjon og leverte en anmeldelse på en konkret drapstrussel.

– Baksiden ved å være politiker

– Å være politiker og heve stemme min i samfunnsdebatten er i utgangspunktet et stor privilegium. Samtidig har det en stor og mørk bakside. Hets, personangrep og trusler, skriver Bondevik.

Sentrum-politikeren har blant annet ytret seg for et fritt Palestina og gått i rette med de som kritiserer såkalte woke-standpunkter. Meningsytringer om disse og andre temaer har fått noen til å se rødt.

Drapstrusselen dukket opp fredag morgen i innboksen hans. Avsenderen truet med at politikeren skulle «jaktes ned» og at han hadde «1 døgn» på seg før han skulle «møte de 7 nøklene til helvete».

PST: – En utfordring for demokratiet

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) skriver i årets trusselvurdering at «trusler og hets mot politikere er en alvorlig utfordring for demokratiet siden den samlede belastningen for flere myndighetspersoner og politikere kan føre til at enkelte trekker seg fra den offentlige debatten eller avstår fra å stille til valg».

Bondevik sier han ikke ønsker seg et samfunn hvor det blir vanlig å få drapstrusler etter å hevet stemmen sin i samfunnsdebatten.

Han sier politiet tok ham på alvor og ba han komme ned på politistasjonen da han ringte og fortalte om meldingen han hadde mottatt.

– Det er på ingen måte sånn det bør være. Jeg forstår godt at flere politikere har trukket seg. Det er en påkjenning å oppleve dette. Det er ikke noe gøy, sier Bondevik, og innrømmer at han blir redd når det skjer.

– Det har hendt at jeg har lagt begrensninger på meg selv på hva jeg skal gå ut med. Det har hendt jeg har latt være å legge ut noe eller sende et innlegg hvis jeg har følt at jeg ikke har overskudd til å håndtere det som kommer, sier han til Nettavisen.