(Oslodebatten)

Hvordan skal vi vinne kappløpet mot viruset?

Vi står midt i en pandemi og et kappløp mot viruset, og veldig ofte er myndighetene på etterskudd. Da er informasjon og kommunikasjon viktig – for å unngå å stresse en befolkning i en vanskelig tid, og evnen til raske endringer hos myndighetene essensielt – for å holde tritt i kappløpet.

Forrige mandag slo vaksinesentrene i bydelene Søndre Nordstrand og Østensjø seg sammen i et felles vaksinesenter på Skullerud.

Det kom totalt uventet både på innbyggere og lokalpolitikere, kommentarfeltene gikk varme, og dagen etter måtte Marianne Borgen forsvare sammenslåingen da hun selv sto i vaksinekøen. Hun ga uttrykk for at dette skulle løses: helsebyråden er satt på saken. Selvsagt var sammenslåingen av vaksinesentrene besluttet før omikron.

To dager senere ble dermed ny løsning annonsert: Mulighet for vaksinering på Holmlia i bydelssenteret.

Bydelsoverlegen for Søndre Nordstrand, Anne Stine Garnes, ble med i et møte i Bydelsutvalget med informasjon og beroligelse om kontroll, og så roet det seg for denne gangen.

Man kan imidlertid lure på om et vaksinesenter uten drop-in-tilbud i femte etasje med bruk av heis er forsvarlig, med tanke på potensiell luftsmitte av omikron-viruset.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Kritisk at de med underliggende sykdom må vente

Samtidig som debatten om vaksinesentrene raser, gikk det opp for flere at én gruppe var utelatt for vaksine: Aldersgruppen 18–44 år med underliggende sykdom/tilstand. De har tidligere vært prioriteringsgruppe sju. Nå må de pent vente.

Søndag kveld kom beskjeden fra regjeringen: Alle under 45 år skal tilbys vaksine når det har gått 20 uker, senest innen utgangen av februar. Samtidig uttalte Geir Bukholm, assisterende direktør i FHI, at 700.000 bør vaksineres innen to uker.

Kommunene er i villrede, hjelp fra forsvar og apotek er nevnt. Man er igjen kommet på etterskudd.

Vi går snart inn i tredje pandemiår, og ser kanskje ikke like håpefullt fram mot nytt år som vi gjorde i fjor. 24 måneders pandemi har slitt oss ut, og det må de med beslutningsansvar ta hensyn til. Informasjon og kommunikasjon spiller en stor rolle – og man må komme på forskudd, ikke etterskudd.

Vi trenger tydelig ledelse

Frustrasjonen og sinnet som vises i kommentarfelt eller innlegg er egentlig uttrykk for stress. Samtidig viser kommentarfeltene innbyggere som er løsningsorienterte. Det er likevel ikke oss som kommenterer og skriver som beslutter, og vi trenger sårt tydelig ledelse, selv om de også er slitne og leie.

Og hva er oppgaven nå? Regjeringen har sagt sitt: Det er vaksinen som gjelder. Men det er også verdt å lytte til WHO, som understreker viktigheten av kontaktreduserende tiltak.

Derfor er det helt essensielt at vaksinesentrene må ligge lett tilgjengelig for innbyggerne. Det innebærer drop-in, nok kapasitet og med smittevernmessig forsvarlighet. Ikke med heis, men på gateplan.

Enkle virkemidler må til, skal flest mulig bli vaksinert helst før nyttår. Finn store områder, uten fare for trafikk-kaos, og tilby drive-in vaksine, gjerne med bistand fra forsvaret.

For nå gjelder det så vi vinner kappløpet mot viruset – befolkning og myndigheter sammen!

Les flere debattinnlegg og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

– Uvaksinerte holder oss rett og slett som gisler

Les også

Konflikten med "varsler 1" er blitt personlig for bydelsledelsen og må granskes

Les også

Det går an å føle seg helt alene i en by med én million innbyggere

Les også

Vi pushes til kaldt og hjerteløst arbeid. Hvor langt skal vi tøye strikken?

Les også

En mann ligger bevisstløs i snøen på Holmlia