I perioden 2023 til 2026 skal Oslo kommune investere 40 milliarder kroner i samferdsel og kommunaltekniske anlegg, 15 milliarder i skolebygg, fem milliarder kroner i sykehjem og omsorgsboliger, fem milliarder kroner i idrett, kirke og kultur, og 2,2 milliarder kroner i barnehager.

I tillegg til en del andre områder beløper det seg til 76 milliarder kroner i total investering.

Planen er å lånefinansiere 60 prosent av investeringene. Det betyr store økninger i rente- og avdragsutgifter. Byrådet skriver at Oslo kommune har tatt opp mye lån på lave fastrenter, men framover vil lånerenten øke for kommunen.

Stigende gjeldsgrad

Renteutgiftene vil nesten doble seg de neste fire årene. I 2023 budsjetterer byrådet med 1,63 milliarder kroner i renter. I 2026 tror man rentekostnaden har økt til 2,99 milliarder kroner. Byrådet skriver at de har lagt til grunn en langsiktig innlånsrente på 3,4 prosent. I fjor opererte byrådet med en forventet rente på 2,3 prosent.

Utgiftene til avdrag vil også øke de neste fire årene. I 2013 er det budsjettert med 3,26 milliarder kroner i avdrag. I 2026 vil dette ha økt til 4,84 milliarder kroner.

Kommunens gjeldsgrad er i tillegg raskt stigende. Gjeldsgraden beregnes ved å se på hvor mye bruttolån kommunen har, og hvor store driftsinntekter man har for å betjene lånekostnadene med. For 2021, hvor man kjenner fasit, var Oslo kommunes gjeldsgrad 49 prosent. Den er beregnet å øke til 69 prosent i år, for så å stige til 88 prosent i 2026.

Da har man trukket fra lån som går til å finansiere vann, avløp og renovasjon. Det er fordi disse kostnadene er det innbyggerne som må dekke direkte over renovasjonsavgiften. Den er sterkt økende.

Kan takle renteutgiftene

Sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan Ludvig Andreassen, tar Oslos økte låneopptak med ro. Han mener byen og innbyggerne er blitt så mye rikere de siste årene at de bør takle dette greit.

– Dette har Oslo råd til. Det er sentraliseringens pris. Da kreves det store investeringer i infrastruktur. Oslo kommune har ingen langsiktige økonomiske problemer, sier Andreassen.

Han mener like fullt at det kan være grunn til å vurdere alle prosjektene på nytt i lys av økte renter.

– Det er et annet spørsmål om alle disse prosjektene nå er lønnsomme. Det var lett da renten var null, men nå må man kanskje regne på det en gang til, sier Andreassen.

PS: Dette er Byrådets forslag til budsjett for 2023. Det vil bli justert etter at regjeringen legger fram statsbudsjettet 12. oktober. Budsjettet blir diskutert i bystyrets fagkomiteer. Parallelt vil byrådspartiene forhandle med opposisjonen. Byrådet er forpliktet til å snakke med Rødt først. Det endelige budsjettet vil bli vedtatt av bystyret før jul.