De siste ukene har Avisa Oslo satt søkelyset på hvem som kontrollerer utelivet i byen: Seks aktører eier 100 av byens barer, restauranter og utesteder. De fleste er norske, og noen er drevet av gründere som vennegjengen i Eik Servering AS, som vi vinklet reportasjen på, men også store aktører fra Danmark og Finland har vært sentrale i å forme utelivet i Oslo de senere år.

I tillegg kommer stadig flere store internasjonale aktører inn i kafébransjen. Avisa Oslo har tidligere skrevet om tyskerne som var lite imponert over kvaliteten og prisene i Norge. Nå har Backstube-kjeden tatt Oslo med storm. I reportasjen fortalte vi om enkeltes bekymring for at kjeder og større grupperinger skulle true mindre aktører ut av markedet. Også Backstubes konkurrent Bake me up ble nevnt.

Les også

De er kongene av byens uteliv. Nå er de lei anklagene om at de ødelegger for andre

Erstattes av maskiner

«Bransjen kan takke seg selv. Vi har gitt dem rommet til å komme inn i. Bakeribransjen er under press, og håndverket er som en utdøende rase fordi vi kan bli erstattet av maskiner. Men det er opp til bransjen å skape bedre kvalitet enn det Backstube gjør», uttalte Nils Olav Heggdalsvik, mannen bak Kveitemjøl på Aker Brygge og Mjøl på Sagene, til Avisa Oslo i sommer.

At mennesker erstattes av maskiner, eller at lokale aktører erstattes av storkapital, er få steder mer paradoksalt enn når det skjer rundt arbeiderbevegelsens høyborg på Youngstorget.

Denne helga har vi snakket med eierne av Kjøkken og bar på hjørnet av torget, oppe i Møllergata: «De dreper oss. Vi små sliter», forteller Moufid Azba.

Azda og kona Helene står fortsatt på beina. Likevel blir de påvirket av den økende konkurransen i området. På alle kanter kjenner de presset fra rike eiere.

For Internasjonalen gikk det galt. Fredag skrev AO om ansattes sjokk etter at den lokale institusjonen i første etasje i Folketeaterbygningen tvinges til å legge ned etter 20 års drift.

Les også

Utestedet ved Youngstorget er omringet av rike utelivseiere: – Ikke sikkert vi overlever

Reiulf og Gro

For dem som har sett NRK-serien «Makta» de siste ukene, kan det jo være interessant å vite at resepsjonen i Arbeiderbladet lå akkurat der bardisken er på Internasjonalen nå. Lengre opp i etasjene lå den gang som nå Arbeiderpartiets hovedkontor, der maktkampen mellom Reiulf Steen og Gro Harlem Brundtland, selve kjernen i NRK-serien, fant sted. En av scenene med Reiulf ble for øvrig spilt inn på Kjøkken og bar.

Men tilbake til etasjene over Internasjonalen. Der lå også redaksjonen i Arbeiderbladet.

Trappa inne på Internasjonalen er fortsatt den samme som den gang førte opp fra resepsjonen til redaksjonen.

Der oppe tok redaktørene beslutningene som i praksis presset fram fornyelsen av partiet, avskaffelsen av gubbeveldet og innsettelsen av Gro Harlem Brundtland. I «Makta» får vi spesielt møte redaktør Arvid Jacobsen, faren til Frode Jacobsen, som i dag leder Oslo Arbeiderparti.

Fotball på storskjerm og Oktoberfest

Den politiske og historiske tradisjonen har på en måte vært ivaretatt gjennom navnet på det legendariske utestedet som kom noen år etter at avisen flyttet ut av resepsjonen på Youngstorget.

Internasjonalen spiller selvsagt på arbeiderbevegelsens mest berømte sang, og utestedet har hatt utsikt til torget der landets største folkemøter har funnet sted.

De siste årene er torget mer brukt til kommersielle formål, som telt der man viser fotballmesterskap på TV eller arrangerer Oktoberfest, enn til politiske markeringer.

Og rundt torget har det endret seg fra å være et sted med mørke kjellere og skumle bakgater til at det nå framstår som et sentrum i Oslos moderne ute- og natteliv. Men de familiedrevne utestedene kjenner på presset. Flere velger å gi opp

«Det har gått fra å være et område for nisjesteder til å bli påvirket av den store, kommerse kraften», forklarte eier Internasjonalens eier Paal Mangerud overfor Aftenposten.

Dermed er også åstedet for «Makta» nå sentrum for maktkampen om øltørste folks penger.

Central Perk eller Starbucks?

Selv kjenner jeg på vemod hver gang en lokal kafé eller et skjenkested forsvinner. Derfor blir jeg glad for saker som den vi skrev om kaffe- og cocktailbaren Fuglen som i sitt 60. år fortsatt holder stand og opplever stinn brakke i de hyggelige lokalene i Pilestredet.

Fuglen er bokstavelig talt en sjelden fugl blant kaffekjedene i byen. Inne på steder som Fuglen synes jeg kaffen smaker ekstra godt. Stemningen er helt særegen. Av en eller annen grunn får det meg litt til å tenke på Central Perk, kafeen fra tidenes kanskje største TV-serie «Friends». «Friends» hadde ikke vært det samme om Central Perk var erstattet av en generisk Starbucks-kafé.

Hvis du også føler det sånn, bør du kanskje legge igjen litt ekstra penger på den lokale sjappa som gir deg godfølelsen.

Ellers blir endringen i bybildet vår egen skyld og ditt Central Perk kan fort være det neste stedet som må gi opp.

Les også

De er kongene av byens uteliv. Nå er de lei anklagene om at de ødelegger for andre

Les også

Kafeen har overlevd i 60 år. Utenfor ligger den trafikkerte veien, men på innsiden er det alltid fullt

Les også

Kjeden har åpnet 17 bakerier på få år: – Bransjen kan takke seg selv