Allerede søndag ettermiddag begynte skademeldingene å renne inn til forsikringsselskapene etter at kraftige vindkast slo innover landet i helga.

NTB meldte søndag at forsikringsselskapene If, Frende og Tryg hadde mottatt henholdsvis 200, 50 og 45 meldinger om skader som følge av helgens uvær, og at tallene fortsatte å stige.

Fortsetter å stige

Mandag morgen melder IF at tallet er oppe i 400, men det stopper ikke der.

– Bare den siste halvannen timen har det kommet ytterligere 50. Vi regner med det kommer til å bli enda flere, sier Sigmund Clementz, kommunikasjonssjef i If Forsikring.

Han understreker at det ofte tar mange dager – i noen tilfeller uker – før alle skader er meldt inn. Det har kommet inn skader på hus, hytter, båter, biler og bedrifter.

– Det er altfor tidlig å spekulere i hva alle skadene utgjør i kroner og øre, utover at det blir noe med «millioner kroner» til slutt, sier han.

Tryg Forsikring melder i en pressemelding at de mandag formiddag har registrert 420 skadesaker etter stormen i helgen, hvorav 50 er bilskader.

– Det er over det dobbelte av skadesaker etter ekstremværet «Gyda», og det sier jo ikke lite. Vi har hatt enorm stor pågang til vårt kundesenter i går og i dag. Det er flest stormskader hvor alt fra takplater og løse gjenstander til trær og trampoliner har blitt tatt av vinden og truffet bygninger og biler, men vi har også mange båtskader, vannskader, og rasskader. Geografisk strekker skadeområdet seg fra Vestland til Oslofjorden, med flest i Rogaland, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Biler og båter rammet

Til Avisa Oslo forteller han ved 09-tiden mandag morgen at de ikke har oversikt over hvor mange skader som er meldt i Oslo, men at det har kommet inn skademeldinger også fra hovedstaden.

– I all hovedsak dreier det seg om mindre skader og skader som følge av veltede trær, sier han.

– Typiske skader fra Oslo er at det har blåst ting på biler, også har vi fått melding om noen båtskader. Har man båten liggende på sjøen eller i opplag nå ville jeg tatt en tur for å se hvordan det ser ut med den, legger han til.

Rykket ut til løse gjenstander

Store deles av Øst-, Sør- og Innlandet ble truffet av været som danskene hadde navngitt «Malik»før helga. Til tross for strålende vintervær med blå himmel store deler av søndagen kunne de som beveget seg utenfor døra kjenne at det var krefter i vindkastene.

Oslo brann- og redningsetat måtte blant annet rykke ut etter at et stort stillas veltet over trikkeskinnene i Grensen.

I Thorvald Meyers gate ble et område sperret av etter at veggplater løsnet på en næringsbygg:

– Ta en tur på hytta

Sigmund Clementz sier at Oslo ikke ble hardest rammet av uværet den siste helgen i januar, men at østlendingene kan lære av dem som bor andre steder i landet.

– Vi ser at det er litt forskjell på hvordan vinterværet er i Bodø, Haugesund og Oslo. Her på Østlandet er vi ikke så opptatt av været før det treffer oss, og det straffer seg litt. Vi gjør ikke de samme forberedelsene som de gjør på Vestlandet eller i Nord-Norge, og det kan nok flere bli bedre på sier han.

Nå har han en klar oppfordring til de som har fritidsboliger andre steder i landet.

– Oslo-folk med hytte, særlig nedover Telemark og Agder, men også i Innlandet, bør ta seg en tur, eller få en fastboende eller en hyttenabo til å ta en titt, for å se om alt stå bra til. Et tre som har falt over hyttetaket kan gjøre store skader dersom det ikke blir tatt hånd om raskt, sier han.