(Oslodebatten)

Dette skriver jeg fra det nye hjemmekontoret. Hjemmekontoret for deg med barn i privat barnehage. Vi kan det fra før, takket være et virus. Med en gang barna sover eller den andre forelderen har ansvaret: Opp med laptopen! Måk unna duplo, flasker, matrester. Rydding og andre husholdningsoppgaver er ikke en prioritet for tiden.

Streik i barnehagen gir ikke rett til betalt fri for foreldrene som rammes. Det bør det jo heller ikke, ettersom kraften i streiken faller bort dersom staten tar regningen, og på den måten løser problemet for motparten. Det at mange foreldre nå tar ubetalt fri på toppen av en strammere økonomi bør derimot gi et ekstra lag med dårlig samvittighet hos arbeidsgiverforeningen PBL. De holder nå igjen og bryter løfter de har gitt sine ansatte om bedre pensjon.

LES OGSÅ: Mener hele barnehagestreiken er basert på bløff: – Trikser med tall

Hvordan får alenemoren det til å gå rundt?

Vi klarer dette hjemme hos oss. Jeg heier på de ansatte på streikevakt når jeg går forbi den ene dagen denne uka barnehagen er åpen for oss. Jeg støtter streiken 100 prosent. Heldigvis er vi i yrker der vi kan jobbe fleksible arbeidstider for å klokke inn timene. Vi er to foreldre med mulighet for hjemmekontor. I tillegg er mannen i delvis foreldrepermisjon.

Forrige uke leste jeg derimot om en alenemor i samme barnehage som våre barn. Hvordan hun får det til å gå rundt - det er meg et under. På én lønn skal dette gå samtidig som matprisene øker, strømmen er dyr og bensinen lusker over 22 kroner. Akkurat denne mammaen kan heller ikke gjøre all sin jobb fra en laptop.

De ber ikke om noe urimelig. De ber om noe som er lovet, og som andre barnehageansatte får: en anstendig pensjonsordning

Slik det er i dag vil nemlig ikke PBL gi ansatte i barnehagene sine en AFP-ordning (avtalefestet pensjon) som gir livsvarig tillegg på toppen av tjenestepensjonsordningen, selv om dette er avtalt i protokollene både i 2019, 2020 og 2021. Unnskyldningen er at barnehager vil gå konkurs dersom de innfrir de streikende fagforbundenes krav.

De ansatte ber ikke om noe urimelig

Kostnaden på 1,4 milliarder, for å sikre AFP-ordningen de ansatte streiker for, er for stor i følge PBL. Noe annet som er stort er formuen til milliardærene, som eier Læringsverkstedet og nærmere 250 private barnehager. Det samme gjelder verdiuttakene fra private barnehager over seks år: 11,2 milliarder norske kroner er anslått tatt ut mellom 2014 og 2020, skriver Fagbladet.

Hvor lenge skal de ansatte streike? De ber ikke om noe urimelig. De ber om noe som er lovet, og som andre barnehageansatte får: en anstendig pensjonsordning. Skal man få drive private barnehager med overskudd og milliardutbytte, må det da være for å blant annet kunne dekke «uforutsette» utgifter som dette.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Hvor lenge skal aleneforeldre og andre familier, som det kanskje allerede kniper for, mikse og trikse for å få logistikken til å gå opp? Skal alle foreldre med barn i PBL-barnehager bruke opp ferie, buffere og jeg vet ikke - ta opp forbrukslån, fordi PBL ikke gjør det de lover?

De samfunnsøkonomiske og personlige konsekvensene av en langvarig streik er enorme. PBL og eierne av de private barnehagene må ta seg sammen og gi de barnehageansatte den pensjonsavtalen de fortjener og har blitt lovet. Dette handler både om arbeidsgiveransvar og samfunnsansvar. Hilsen oppgitt mamma som på et teorietisk plan vil boikotte barnehagen.

Les flere debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Single foreldre beveger seg på en stram line. Og det er mange av oss

Les også

51 år gammel og «bare en assistent»

Les også

På T-banen satt en ung mor som hadde det vondt

Les også

«Jeg sa Cherrox, ikke støvler!»