– Leiligheten vår er ingenting å klage på. Blokka ser kanskje litt gammel ut utvendig, men alt er fint inni. Og vi har det kjempebra.

Det sa Mary Perera-Hemal til Avisa Oslo fredag i forrige uke.

Hun er blant Obos sine leietakere i Hoffsveien 47–49 på Smestad, og beskriver et stille og rolig strøk med et veldig godt miljø.

Hverdagen kan imidlertid forandre seg snart.

Eierne i Obos planlegger å rive og erstatte teglsteinsblokka med 30 boliger fra 1960 med fire nye bygg og 58 boenheter, som Finansavisen har omtalt som «luksusleiligheter».

Ikke begeistret for OBOS-planene

«Du vil kunne velge mellom to-, tre- og fireroms i ulike størrelser. Boligene vil få generell høy standard, med heis og parkering i underjordisk garasjeanlegg», heter det i beskrivelsen Obos selv kaller Hoffsveien Hage.

Da Avisa Oslo snakket med Perera-Hemal om planene for bygget hun der hun og familien har bodd i seks år, var hun imidlertid ikke begeistret.

– Jeg skjønner ikke hva som er vitsen ved å bygge leiligheter med så sykt høy pris her. Min anbefaling er at de heller pusser opp utvendig, så har mange råd til å kjøpe her, mener Mary Perera-Hemal.

– Det er bare bortkastet, sa hun til Avisa Oslo.

– Murstein for mange år

Ved siden av henne står Høyre-politikeren Fabian Stang.

Han har kritisert en rekke OBOS-prosjekter den siste tiden, og nikker samtykkende. Også Stang er sterkt kritisk til at Obos velger å rive en blokk de selv omtaler som fint beboelig, framfor å heller pusse opp leilighetene, som allerede er der.

Han legger hånden mot teglstein-fasaden, og banker litt. Uten å være noen fagmann, kommer han fram til konklusjonen:

«Det er murstein for mange år dette her».


– Når en vandrer rundt her, blir det bare rarere og rarere å tenke på hvordan noen fant på denne ideen: Å ta helt ok boliger og rive dem for å bygge nye. En kan lure på om det var en sen aften, sier han med et oppgitt smil om munnen.

Avisa Oslo har stilt Obos spørsmål om hvorfor de velger å bygge nytt framfor å beholde de eksisterende boligene.

– Vi har gjort en grundig vurdering av de forskjellige mulighetene, inkludert å bevare de eksisterende 27 boligene og sette opp et nytt bygg i tillegg. Vi konkluderte med at det var en klart dårligere løsning, som ga lavere kvalitet for både nye og bevarte boliger, og området rundt, svarer kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen.

– Måten vi valgte å løse det på, gir dobbelt så mange boliger, der alle er best mulig tilpasset både tomten og området, skriver han.

Les resten av svaret fra Obos lenger ned i saken.

Les også

Obos Deleie gir flere mulighet til å eie egen bolig

Ber Obos heller pusse opp

Den medlemseide samvirkeorganisasjonen Obos har som mål å realisere boligdrømmen til medlemmene sine.

Samtidig stiger boligprisene både i markedet generelt og hos Obos, som de siste tolv månedene har hatt en 14,5 prosents prisoppgang, ifølge NTB.

Fabian Stang mener at prosjektet på Smestad er et typisk eksempel på at Obos ikke lager boliger for folk flest.

– Er det luksusboliger vi trenger mer av i Oslo? Og er det riktig at det er Obos som skal lede an? Da virker det som om det er fortjeneste og høye lønninger som er det viktigste, også har man glemt formålet om å bygge gode og forholdsvis rimelige boliger til medlemmene, sier Oslos tidligere ordfører.

– Disse boligene fortjener nok nye bad og kjøkken, men det er jo noe man kunne gjort på fire måneder. Og kanskje til og med overlatt til kjøperne for å holde prisene nede. Da kunne Obos levert ålreite boliger i et hyggelig strøk. Og hvis det er så avgjørende med profitt, kan man bygge et nytt bygg ved siden av, fortsetter Stang om hva han mener Obos heller burde gjort enn å rive.


Ernas tidligere bolig

Fabian Stang er ikke ukjent i området han snakker om. Da Stang var barn, gikk han på Smestad skole, og han er klar på hva som var «det beste» med den skolen.

– Det var at vi hadde folk som bodde i flotte villaer, rekkehus og leiligheter. Den miksen gjorde at vi skjønte at verdien ved oss selv ikke hadde noe med hvordan vi bodde å gjøre, men hvordan vi var. Det var veldig fint for dette området, sier Stang.

– Sånn sett er veldig synd hvis vanlige leiligheter forsvinner i dette området, understreker mannen, som i en årrekke var Oslos ordfører.

– Bra nok for Erna

Deretter fisker han fram mobilen. Å ha vært en sentral Høyre-politiker i en årrekke gir et vist nettverk, og Stang bruker ikke lang tid på å få bekreftet at Erna Solberg og en rekke kjente politikere har bodd i Hoffsveien 47–49.

Ikke minst nåværende statsminister Erna Solberg, noe Avisa Oslo også får bekreftet av Stortingets administrasjon.

«Vi kan bekrefte at mange representanter som også har vært statsråder, har bodd på denne adressen. Informasjon om hvem er slettet i tråd med GDPR», heter det i svaret Avisa Oslo får om blokka, som tidligere var eid av Stortinget.

Selv kommer Fabian Stang med følgende stikk:

– Når blokka var bra nok for Erna, er det rart den ikke er bra nok for Obos.

– Fabian Stang har feil fakta

– Fabian Stang har feil fakta. Obos bygger flere tusen boliger til folk flest og flertallet av medlemmene våre hvert eneste år.

Det kommenterer Obos' kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen da Avisa Oslo forelegger ham kritikken fra Fabian Stang.

Overordnet skriver Pettersen at Obos har utviklet nye innstegsmodeller, «som gjør at folk med alminnelig inntekt har råd til å kjøpe egen bolig i byene». I år vil dette tiltaket hjelpe 800 kjøpere inn på boligmarkedet, ifølge Pettersen.

– Det skal bli mange flere boliger i de modellene fremover. Obos betaler ikke utbytter til rike eiere, vi investerer hver krone vi tjener og mye mer i å bygge flere gode boliger for medlemmene våre, skriver kommunikasjonsdirektøren.

Når det gjelder Hoffsveien Hage, skriver han at prosjektet gjør at det blir dobbelt så mange boliger på denne tomten.

– Reguleringsplanen er vedtatt av et enstemmig bystyre, som ser at både Oslo og området trenger flere boliger. Vi har invitert inn potensielle kjøpere som har meldt interesse i prosjektet til å medvirke i utformingen av prosjektet. Funnene ble hensyntatt i videre utvikling. Prosjektet er tegnet av en av landets fremste arkitekter. Stang er blant dem som har ment at Obos bør satse mer på nettopp arkitektur. Vi er veldig stolte av Hoffsveien Hage, fortsetter Åge Pettersen,

Avviser «luksusboliger»

På spørsmål om hvilken prisklasse boligene i Hoffsveien hage kommer til å ligge i, svarer Pettersen at prisene per leilighet ikke er satt. De vil imidlertid reflektere markedsprisene i området.

– Oslo kommune har satt som forutsetning i at en god andel av leilighetene skal være romslige. Vi planlegger leiligheter tilpasset både barnefamilier og foreldregenerasjonen som skal flytte fra enebolig, men ønsker å bli boende i området. Vi ønsker også å gjøre prosjektet tilgjengelig for flere, gjennom bruk av de nye innstegsmodellene som gjør at folk med alminnelig inntekt har råd til å kjøpe egen bolig i byene, skriver Pettersen.

– Medfører betegnelsen «luksusboliger» riktighet, slik dere ser det?

– Nei, det er ikke dekkende. Dette skal bli gode boliger, som vil være interessante og relevante for svært mange medlemmer. Uansett om de bor i området i dag, eller har lyst til å flytte til Smestad. Dette blir et flott bygg og prosjekt, som tilfører kvaliteter til området. 2 762 personer har meldt sin interesse, svarer kommunikasjonsdirektøren.

– En klart dårligere løsning

OBOS-kommunikasjonsdirektøren er uenig i Stangs beskrivelse av Hoffsveien-prosjektet som et eksempel på at Obos angivelig er mer opptatt av profitt enn å tilby rimelige, gode boliger.

Han nekter også for at rivingen av den eksisterende blokka vil bidra til mindre mangfold på Smestad.

– Vi mener tvert imot at det vil bidra til mer mangfold. I dag består leilighetssammensetningen i området av mange små leiligheter. Vi tilbyr leiligheter som henvender seg til flere målgrupper, blant annet barnefamilier. Dette blir et fint prosjekt for alle som har lyst til å bo på Smestad, et område hvor det ikke er mange nye pågående prosjekter, avslutter Obos sin kommunikasjonsdirektør Åge Pettersen.

– Når regner dere med at dette prosjektet vil stå ferdig?

– Vi håper prosjektet står ferdig sommeren 2024.

Les også

Åpent brev til Obos ved Daniel Kjørberg Siraj

Les også

Kunnskapsløst av Fabian Stang

Les også

Obos-opprøret: Derfor er vi i Oslo-idretten bekymret