– Først slipper de en skattebombe, så inviterer de til gjeldsfest.

Det sier Nikolai Astrup om boligutspillet Kari Elisabeth Kaski (SV) kom med i Avisa Oslo torsdag.

På Stortinget har SV foreslått å fjerne eller drastisk redusere netto skattesubsidier til bolig og eiendom – altså skattefordelene som de norske boligeiere i dag har. Helt feil, mener Høyres Astrup.

– Det SV i realiteten foreslår, er å endevende boligmodellen Norge har hatt i flere tiår og som har gjort at åtte av ti eier boligen de bor i, og at gjennomsnittsalderen for førstegangskjøpere er 28 år også i Oslo, sier Nikolai Astrup til Avisa Oslo.

Tror SV kan skade de unge

Hvis SVs forslag får flertall på Stortinget, frykter Astrup at folk som nettopp har kjøpt sin egen bolig får svi.

– SVs forslag slipper en skattebombe over dem som akkurat har kommet seg inn på boligmarkedet, og har belaget seg på rentefradrag, sier Høyre-politikeren.

Han kritiserer også at SV foreslår å sette et tak på hvor mye boliglån bankene kan gi totalt – samtidig som de vil gi førstegangskjøperne en større andel av hvor mye som lånes ut.

– SV risikerer å sette de unge menneskene de vil hjelpe i en gjeldsfelle, mener den Bygdøy-bosatte politikeren.

Peker på boligbyggingen

Boligprisene i Oslo hadde i april steget med 12,2 prosent kun i løpet av de siste 12 månedene, ifølge statistikk fra Eiendom Norge.

Nikolai Astrup legger ikke skjul på at denne utviklingen er problematisk. Astrup mener imidlertid at SVs grep ikke gjør noe med det han selv anser som det egentlige problemet:

At det bygges for lite i Oslo.

– De siste 20 årene har Oslos befolkning vokst med rundt 200.000 mennesker. I samme tidsperiode er det blitt bygget rundt 60.000 boliger og når gjennomsnittshusholdningen i Oslo er på under to mennesker, sier det seg selv at boligmarkedet er under press, sier Astrup.

– Går ikke raskt nok

Perioden Astrup tar for seg inkluderer drøyt 14 år der hans partikolleger satt i byråd.

De siste fem og et halvt årene har imidlertid Ap, MDG og SV hatt makten i Oslo, og Høyre-politikeren ber det sistnevnte partiet «feie for egen dør» i Oslo.

– Det går ikke raskt nok. I Oslo tar det fem år å ferdigstille en reguleringsplan. I Bærum tar det et til to år, mener Astrup.

– Det er selvfølgelig mer krevende å bygge i en storby, men det er ingen grunn til at det skal ta så lang tid, fortsetter han.

– Ikke noen god løsning

Da Avisa Oslo spurte Rødtvet-bosatte Kari Elisabeth Kaski om hvordan SVs planer vil påvirke boligbyggetakten i Oslo, viste hun til at SV også ber om en nasjonal boligplan for å ivareta landets boligbehov og offentlige tomte- og utbyggingsselskap.

– Forhåpentligvis vil det bidra til å dempe presset også i Oslo, sa Kaski.

Ikke noen god løsning, tror Astrup.

– Det er ikke noen grunn til at statlige utbyggingsselskaper skulle få på plass reguleringer eller bygge raskere enn private. Oslo kommunes står for øvrig fritt til å opprette et kommunalt utbyggingsselskap, hvis SV mener det er en god idé.

– SV legger også opp til en stor ikke-kommersiell boligsektor, som låser folk til boliger som ikke følger prisutviklingen i markedet. Da blir de låst inne i ikke-kommersielle boliger og går glipp av verdistigningen andre boligeiere har, fortsetter Høyre-politikeren.

Refser skattlegging av bedrifter

– Men betyr det noe for mennesker som ellers ikke ville eid sin egen bolig i det hele tatt?

– Jeg tror det er mye mer effektivt å legge til rette for leie til eie-modeller, som gir trygge rammer, tak over hodet, tid til å bygge opp evne til å kjøpe bolig og være med på verdistigningen underveis, svarer Høyre-politikere, som selv var Stortingets rikeste politiker og hadde en formue på 343 millioner i 2019, ifølge VG.

I likhet med KrFs finanspolitiker Tore Storehaug mener Astrup at regjeringen allerede har en politikk som oppfyller SVs mål om å gjøre det mindre lukrativt å investere i sekundærboliger sammenlignet med andre investeringer.

Her viser Oslo-politikeren til at verdsettelsen av sekundærboliger har økt fra 50 prosent til 90 prosent siden 2013. Dermed favoriseres det å eie sekundærboliger mindre enn tidligere i skattesystemet.

– Men det forandrer seg hvis SV hadde fått gjennom sin nye skattepolitikk for bedrifter. Da ville investering i sekundærboliger blitt veldig lukrativt igjen. Litt satt på spissen så er konsekvensene av SVs politikk at staten går inn i boligmarkedet og utenlandsk storkapital går inn i lokale bedrifter. Det er ikke en god oppskrift på verken velfungerende boligmarkeder, flere i jobb eller et bærekraftig velferdssamfunn, mener Høyres Nikolai Astrup.

Les også

Kaski kan bli Oslo-valgets dronning