(Nettavisen): Tidligere Arbeiderparti-nestleder Trond Giske har en mannsalder bak seg i politikken. Siden han trakk seg fra alle verv i 2020, etter at Ap kom frem til at han hadde brutt partiets retningslinjer, har Giske på ny inntatt politikken. Nå leder han Aps største lokallag, Nidaros Sosialdemokratiske Forum i Trondheim, fra sin leilighet på Grünerløkka i Oslo.

Torsdag starter Arbeiderpartiets landsmøte. Dagen før det går av stabelen går Giske ut i en sak hos NRK og fremmer tre krav til landsmøtet:

  • Større politisk styring med krafteksporten til utlandet.

  • Sikre at pensjonistene ikke taper kjøpekraft.

  • Minstesatsene i trygdene skal økes.

Les også

Frykt og avsky i Oslo Arbeiderparti

Fnyser av sløsing: – Galimatias

Giske sier at de dyre kravene han fremmer er noe man fint kan ta seg råd til i Norge, gitt alle milliardene vi har på bok. Han kommer også med et tidligere eksempel, som han viser hvor løst pengene kan sitte.

– Regjeringskvartalet koster 50 milliarder kroner. Det er cirka 12 millioner kroner per sysselsatt, sier Giske til kanalen, og fortsetter:

– Du kunne kjøpt en villa til hver av de ansatte i departementet og enda gått med overskudd. Det er et helt meningsløst prosjekt, som vi rister på hodet av i resten av landet, sier politikeren og kaller pengebruken for galimatias.

Enrom budsjettsprekk

I fjor høst ble det kjent at prislappen for det nye regjeringskvartalet har steget til 49.2 milliarder kroner.

Det ble etter 22. juli 2011 raskt klart at man ville bygge opp regjeringskvartalet. I 2020 kom det frem etter en ekstern kvalitetssikring frem at prislappen ville bli om lag 36,5 milliarder kroner. Siden den gang har kostnadssummen bare vokst seg større, dette til tross for at det i fjor ble besluttet å kutte to av byggene i prosjektet.