Oslo Høyres Utdannings- og kulturpolitisk talsperson anklager regjeringen for å være fiendtlig mot hovedstaden:

– Dette er som forventet. Regjeringen nedprioriterer byene, og nedprioriterer Oslo. Regjeringen fortsetter sin Oslo-fiendtlige politikk og de sin kamp mot kulturen, hevder Mehmet Kaan Inan.

Kostnadene eser ut

I 2017 ble det bestemt at Nationaltheatret skulle rehabiliteres til en pris på 1,9 milliarder kroner.

Fem år senere er foreløpig anslag for totalrehabilitering av den snart 123 år gamle teaterbygningen på 4,4 milliarder. Anslaget er ifølge regjeringen fortsatt under kvalitetssikring og det er ikke fastsatt noen endelig kostnadsramme for prosjektet.

I revidert nasjonalbudsjett varsler regjeringen at de vil gjennomgå og utrede prosjektet før det eventuelt fremmes forslag om gjennomføring. Den videre utredningen skal også inkludere et nullalternativ som kun omfatter nødvendige tiltak for at bygget skal ha en akseptabel standard for videre drift

Regjeringen foreslår å omdisponere midler fra igangsetting til videre planlegging av byggeprosjektet for å kunne planlegge nødvendige tiltak for å sikre at bygget skal kunne benyttes fram til rehabilitering kan settes i gang, heter det.

Vil utrede om ny hovedscene på Tullinløkka

Frode Jacobsen, leder i Oslo Arbeiderparti avviser kritikken og mener Inan tar feil.

– Oslo Høyre bør roe seg ned mange hakk og se hva som sies og gjøres fra regjeringen. Kulturministeren og Nationaltheatret setter i gang en mulighet for en ny hovedscene på Tullinløkka, og en historisk scene i eksisterende bygg. Dette syns jeg er fornuftig av kulturministeren, sier Jacobsen.

Jacobsen mener dagens forslag kun gir mer kostnader, og ikke mer teater. Han peker på at Høyre la frem et prosjekt hvor kostnadene har «eksplodert».

– Om Oslo Høyre mener alle prosjekter bare skal gjennomføres koste hva det koste vil, så er det noe de får formidle til skattebetalerne. Jeg er glad for at regjeringen tar en fot i bakken, og går sammen med teateret for å se på de ulike mulighetene. Alle alarmklokker ringer nå, og sier at vi må spare. Da bør man se på hvordan man kan få mest teater for pengene, sier han.

Utsettelsen handler om å finne hvilke alternativer man har: Rehabilitere eller bygge nytt, eller en kombinasjon.

– Det kan innebære at vi får en ny scene og at vi også får pusset opp. Det kan bety mer teater i Oslo, noe som bør glede Oslobefolkningen, sier Jacobsen.

Avisa Oslo har vært i kontakt med Kultur – og likestillingsdeperartemetnet som henviser til Ubah Aden, fraksjonsleder kultur i Oslo.

– Jeg synes det er lurt å utrede. Utsettelsen handler om å finne hvilke alternativer man har. Det viktigste her er at staten faktisk gjør noe. Vi vil vel heller si at det er ganske ambisiøst på Oslos vegne. Nationaltheatret skal fortsette å være en av landets viktigste institusjoner for scenekunst. Det er svært vanskelig å få dette til i en bygning fra 1899. Da er det bra vi har en regjering nå som snur alle steiner for å få det til, sier Aden.

– Bør komme seg ut av skolegårdsmodus

Ifølge Inan er bygget er i så dårlig stand at det må prioriteres i budsjettet.

– Du trenger ikke være rakettforsker for å se at bygget trenger akutt rehabilitering. Nå har de ventet for lenge, og dette står til karakter stryk.

Jacobsen er ikke enig i at utsettelsen vil øke kostnadene:

– Her har man jo ikke påbegynt noe arbeid, når man vet at kostnadene vil eksplodere før man har begynt, er det lurt å stoppe opp og tenke seg om. Teateret vil holdes åpent og driftes i perioden, sier han.

At dagens regjering er Oslo-fiendtlig er Jacobsen fundamentalt uenig i.

– Oslo Høyre bør komme seg ut av skolegårdsmodus og tenke på å drifte ansvarlig, sier han.