Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo mener en del avfallsposer på rull som selges i butikkene er litt for tynne. Dette kan føre uheldige konsekvenser for avfallet som samles inn. Tynnere poser kan føre til at disse sprekker i renovasjonsbilen eller i sorteringsanleggene.

Da faller avfallet ut. Sorteringsanleggene er laget for å transportere og sortere poser, ikke løst avfall, sier pressekontakt i Renovasjons- og gjenvinningsetaten, Jørgen Bakke Fredriksen.

Han forteller at løst avfall kan sette seg fast i samlebånd, og eventuelle spisse gjenstander kan lage hull i andre poser.

–Vi ønsker solide poser med dobbelt knute. I tillegg er handleposene fra dagligvarebutikkene ofte laget av resirkulert plast, og det er positivt for hele gjenvinningssystemet vårt.

Men når du trenger pose til restavfallet, hvorfor ikke si «Ja takk»? Budskapet om kom i en fersk Instagram-innlegg fra etaten.

Enormt plastforbruk

Ifølge Handelens Miljøfond brukte vi i fjor hele 782 millioner plastposer i Norge. Det er 14 ganger flere plastposer enn i Sverige. Norge er også på Europa-toppen i forbruket av plastposer, ifølge Handelens Miljøfond.

– Vi sitter ikke på nøyaktige tall for Oslo, men basert på folketall og snittbruk av plastposer i Norge kan vi estimere at ca. 100 millioner plastposer blir solgt årlig i hovedstaden, sier medlems- og kommunikasjonssjef, Mari Nordstrøm.

Handelens Miljøfond får sine inntekter fra salget av plastbæreposer, og jobber for å redusere plastforbruket i Norge. Fra og med 1. januar 2022 økte vi kontingenten per plastpose fra 50 øre til 1 krone.

– Dette gjorde vi med mål om at butikkene skulle øke prisen på posene som et tiltak for å redusere forbruket av plastposer i Norge. Det har flere butikker gjort, og det er bra. Det å øke prisen på plastposer er et av de mer effektive virkemidlene vi har for å få ned bruk av plastpose.

Kaster plastposer i avfallet

De har en mål om å redusere Norges forbruk av plastposer med 50 prosent i perioden 2016–2025.

– De fleste plastposene som brukes i Norge brukes kun en gang som handlepose før de brukes som restavfallsposer, og mange kaster dessverre plastposene hele og rene rett i søpla, uten å bruke disse som avfallsposer en gang. Og særlig i Oslo som har egne plastposer for plast- og matavfallet.

De mener det ikke er nødvendig å kjøpe nye plastbæreposer til restavfallet, og det beste for miljøet er gjenbruk.

– Man trenger ikke kjøpe plastbærepose for restavfallet, det finnes restavfallsposer på rull som kan kjøpes i butikker. Med disse avfallsposene sparer vi minst 50 prosent av plastforbruket sammenliknet med en plastbærepose som du kjøper i kassa, og de er også billigere å bruke. Da sparer man både penger og Norge for plast, sier Nordstrøm.

– Ikke skurken

Renovasjons- og gjenvinningsetaten påpeker at avfallssystemene deres er i stor grad er basert på plastposer og at bruk av plastpose fra butikken til restavfallet er en ansvarlig bruk av plast.

– Mange poser på rull er gode nok. Faktum er at en del av de billigste rullene ikke tåler veien fra start til mål i avfallshåndteringen. Så den ene handleposen man tar med seg til restavfallet er, i mine øyne, ikke skurken i det norske plastforbruket.

– Posen havner ikke i naturen, men går i stedet rett til en trygg behandling hos oss. Det er alle de unødvendige posene vi må til livs, sier Bakke Fredriksen.

Annerledes i Bergen

Bossnettet i Bergen sentrum frakter avfall gjennom med luft gjennom et rørsystem som er flere kilometre langt. Da kreves det at posen har en solid kvalitet for å hindre at anlegg eller rør blir til illeluktende steder, påpeker renovasjonsetaten i Bergen, BIR.

– Derfor har vi en sterkere kvalitet på posene som går gjennom bossnettet som ligger under sentrumskjernen, men ellers er de tynne posene mer miljøvennlige enn de tykke i bruk, sier Tina Skudal, kommunikasjonsrådgiver i BIR.

– Simpelthen fordi de inneholder mindre fossil plast.

Kunder som bor i sentrumskjernen kan hente passende poser gratis i nærbutikken, men ellers ser ikke BIR problemer med å bruke tynnere poser til restavfallet.

– Det blir mindre plastbruk med tynnere plastposer. Går du ned på tykkelsen får du også langt flere ruller inn på en bil, og transporten blir mer miljøvennlig, sier Skudal.

Skudal mener plastposer fra butikken er av en god og seig kvalitet.

– Og om du har brukt posen mange ganger, og det tåler den helt fint, så kan du med god miljøsamvittighet bruke slike poser som restavfallsposer. Det er likevel alltid lurt å knyte poser godt igjen for å hindre at avfallsdunken eller containeren som du bruke blir tilgriset.


Mye plast til formålet

Bakke Fredriksen i Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo mener budskapet de kommer med ikke er en oppfordring til bruk av mer plastposer.

– Vi snakker om de få gangene man skal skifte restavfallspose. Ytterligere behov for poser lar seg enkelt erstatte av handlenett, veske eller sekk. Eller man kan ta med seg en annen plastpose som man allerede har hjemme, og bruke den en gang til, sier Bakke Fredriksen.

Handelens Miljøfond oppfordrer også folk til å bruke det man allerede har.

– For eksempel sekk, handlenett eller plastpose. Gjenbruk er uten tvil det mest miljøvennlige, forteller

De er enige med Oslos Renovasjons- og gjenvinningsetaten om at plastbæreposer er solide.

– Men de er mest sannsynlig for solide, og bruker derfor for mye plast til formålet. Vi må redusere bruken av plastbæreposer, og det betyr at vi må ta i bruk restavfallsposer på rull. Dette må løses med at butikkene tilbyr poser som holder.

LES OGSÅ: