Slik avfeier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol den krasse kritikken fra Oslos politikere.

Tidligere i dag sto disse nærmest i kø for å anklage regjeringen for å overkjøre lokaldemokratiet i saken der framtidas sykehusstruktur i hovedstaden står på spill. Og Kjerkol bruker nettopp motstanden til lokalpolitikerne som begrunnelse for regjeringens beslutning om å ta planprosessen ut av Oslo kommunes hender.

Helseministeren sier at Oslo fram til 2018 støttet planene. Det samme gjelder alle de andre avgjørende tidspunktene i planprosessen, ifølge Kjerkol.

Nå mener hun det trengs forutsigbarhet for planprosessen og framtidas sykehustilbud i hovedstaden.

– Flertallet i Oslo bystyre har etter forrige kommunevalg vært tydelig i sin motstand mot prosjektet, der Oslo kommune tidligere har vært en pådriver for blant annet å realisere Aker. Når målbildet ligger fast i Hurdalsplattformen er det naturlig at staten tar over en planprosess for å forhindre forsinkelser og usikkerhet, når flertallet i bystyret har vært så klar på sin motstand.

- De eldste og dårligste byggene

Ordfører Marianne Borgen (SV) kaller avgjørelsen «utrolig trist». Både Rødts stortingspolitiker Seher Aydar og Sp-politiker Morten Edvardsen mener regjeringen komplett overser faglige råd. Venstre-gruppeleder Hallstein Bjercke sier regjeringens valg er «et alvorlig angrep» på demokratiet, som FPs Cecilie Lyngby mener regjeringen ikke respekterer.

– Dette er sjokkerende. Regjeringen erklærte i høst at tiden for lokal overkjøring er over, men det stemmer tydeligvis ikke. Flertallet i Oslo bystyre har stemt for å bevare Ullevål, men nå blir vi altså plassert på sidelinja, sier MDG-gruppeleder Eivind Trædal.

Da Avisa Oslo viser til kritikken fra politikere, som mener at Kjerkol overser faglige anbefalinger, er hun uenig.

– Utgangspunktet for sykehusutbyggingen i Oslo er at OUS har de eldste og dårligste byggene av alle helseforetak i Norge. I tillegg har Oslo har en befolkningsvekst som tilsier behov for økt sykehuskapasitet. Akershus har også en stor befolkningsvekst og Akershus universitetssykehus vil bli avlastet gjennom utbyggingen i Oslo.

– Utbyggingen vil også gi bedre bruk av fagfolk i Oslosykehusene ved at fagmiljøer samles. Det vil være til fordel for resten av landet ved at presset for å få tak i fagfolk i Oslo blir mindre.

Forsvarer Helse Sørøsts plan

Kjerkol sier også at planene på Aker og Gaustad er en del av en samlet struktur, hvor planene henger sammen.

– Dette gjelder utbygging på Radiumhospitalet og at virksomhet flyttes fra Ullevål til Radiumhospitalet. I tillegg skal virksomhet fra Ullevål til nytt Livsvitenskapsbygg. Det er gode faglige grunner til at vi her får samlokalisert forskningskompetanse fra UIO og fag- og forskningsmiljøer fra OUS. Det skal også flyttes virksomhet til ny Storbylegevakt på Aker, noe som taler for at vi bygger det store akuttsykehuset for Groruddalen her, uttaler statsråden.

Hun fortsetter:

– Det er også sterke faglige avhengigheter mellom Nye Aker og Nye Rikshospitalet. Man kan ikke realisere Nye Aker slik det nå er planlagt om ikke Nye Rikshospitalet realiseres parallelt. Om Nye Aker realiseres alene, og deler av fagmiljøene på Ullevål flyttes over til Aker, så er resterende virksomhet på Ullevål avhengig av samling med virksomheten på Rikshospitalet for å kunne opprettholde volum og dermed kvalitet.

Reagerer på helseministerens utsagn

I etterkant av denne sakens publisering, har Sps Morten Edvardsen tatt kontakt med Avisa Oslo.

Han reagerer sterkt på uttalelsene fra Kjerkol, og sier at bystyret «aldri har fattet de vedtakene Kjerhol påstår bystyret har gjort».

– Det Oslo bystyre har vedtatt er en utredning av Ullevål som alternativ, og å si nei til statlig regulering. I utviklingsplanen var sykehusstrukturen lagt inn som et premiss, og planene ble møtt med kritikk og en rekke forbehold og forutsetninger som ikke er innfridd både når det gjelder bydelsfordeling mellom sykehusene, kapasitet og ikke minst overføring av aktivitet til kommunene som HSØ har avvist å imøtekomme er ikke innfridd, uttaler Edvardsen.

Han erkjenner at det er gamle bygg på Ullevål og Gaustad.

– Men det er 110 000 kvadratmeter fullt brukbare bygg på Ullevål. Akuttmottaket på Ullevål er blant de beste, nyeste og mest moderne sykehusbyggene i Norge Om Ullevål legges ned blir det erstatta med 30 år gamle bygg som må leve i 20–30 nye år, uten å være planlagt, dimensjonert eller vedlikeholdt for det, fortsetter Sp-politikeren.

For øvrig avviser Edvardsen at nye Aker med dagens planer vil bli et lokalsykehus for hele Groruddalen, samtidig som han sier seg helt uenig i at en splitting av OUS vil gi et bedre fagmiljø.

– Alle fagforeninger og fagmiljøer er helt uenig. Dersom hennes argument skal være gyldig, må hun godtgjøre det ut over Helse Sørøsts påstander. Jeg stoler mer på de som gjør jobben i det daglige enn direktørene som lager planer på et papir. Det har ikke tidligere helseminister Høie klart, og det kan ikke Kjerkhol heller dokumentere, sier Morten Edvardsen.