Å gi sårbare grupper i sentrum et døgnåpent tilbud med legevaktfunksjon ble enstemmig vedtatt under bystyremøtet onsdag kveld.

– For sårbare grupper i sentrum etableres et døgnåpent tilbud med legevaktfunksjon i tilknytning til relevante etablerte lavterskeltilbud, herunder stasjonære, ambulante og digitale legevaktfunksjoner, samt akutte sosialfunksjoner, heter det i innstillingen.

Dette tilbudet skal være på plass før legevakten i sentrum flytter til Aker i 2023.

Ønsker flere lokale helsesentre

– I Oslo skal god helsehjelp være tilgjengelig for alle uansett hvor god råd du har. Og hva er vel et bedre bilde på det enn når vi nå bygger Nord-Europas største og mest moderne legevakt her i byen vår, innledet Helsebyråd Robert Steen (Ap).

Helsebyråden sa videre til bystyret at byrådet ønsker å utrede etableringen av større og bedre lokale helsesentrene med legevaktfunksjoner på kveld og i helgene flere steder i byen.

– For mange barn, eldre, kronikere vil et lokalt helsetilbud og helsesenter nærmere der de bor gjøre akutt helsehjelp lettere tilgjengelig.

Han ser også for seg flere digitale løsninger:

– For flere vil det være en god løsning og møte legevakten på video. Det skal vi sørge for blir tatt i bruk.

Fryktet dårligere tilbud

Byggestart for storbylegevakten var mars 2020 og bygget skal være ferdig i 2023. Den nye storbylegevakten bygges på området til Aker sykehus.

Legevakten i Storgata 40 er delt i to. En kommunal del med allmennlegevakten, sosialt og ambulant akuttjeneste, overgrepsmottak og observasjonspost. Og en statlig del; med skadelegevakt, radiologisk enhet og psykiatrisk legevakt, som driftes av Oslo universitetssykehus (OUS).

Alt skal flyttes til en egen storbylegevakt på Aker, foruten om den ambulante delen som driftes av OUS.

Flere har vært kritiske til at legevakten flytter ut av sentrum fordi man har fryktet et dårligere akuttilbud til sårbare grupper i sentrum.

Enstemmig flertall

Et enstemmig flertall i bystyret støttet innstillingen fra byrådet, som hovedsakelig gikk ut på følgende punkter:

1. «Byrådets redegjørelse for fremtidens akuttilbud i Oslo tas til orientering.»

2. «For sårbare grupper i sentrum etableres et døgnåpent tilbud med legevaktfunksjon i tilknytning til relevante etablerte lavterskeltilbud, herunder stasjonære, ambulante og digitalelege vaktfunksjoner, samt akutte sosialfunksjoner. Dette tilbudet skal være på plass førlegevakten flytter til Aker i 2023.»

– Vil være behov for legevakt vest i byen

Folkets Parti vil likevel mene at det i tillegg til den nye storbylegevakten på Aker vil være behov for en legevakt lenger vest i byen.

– Dersom de nåværende planene for utbygging av Oslo universitetssykehus Gaustad ikke lar seg realisere, og Ullevål sykehus bygges ut, bør det vurderes om det også skal være en legevakt der, sa leder av Helse- og sosialutvalget, Cecilie Lyngby (Folkets Parti).

FP-politikeren mener legevaktdekningen bør tilpasses det reelle behovet slik at alle som trenger akutt legebehandling får det innen rimelig tid, og med en rimelig reisevei.

– De fleste som har behov for øyeblikkelig medisinsk hjelp trenger å bli transportert med bil. Derfor bør alle legevakter ha tilstrekkelig antall gratis parkeringsplasser. Sårbare grupper i Sentrum har vi lenge bekymret oss for, og Folkets Parti ser det som en klar forutsetning at et døgnåpent tilbud med legevaktfunksjon er på plass i sentrum når storbylegevakten åpner på Aker.

– Jeg begynner å lure litt

Bjørn Revil fra Folkets parti, langet også mot at legevakten i Storgata legges ned:

– Jeg begynner å lure litt. Mange av de som er brukere av dagens legevakt er folk som kollapser av overdose og lignende sentrum, folk som blir stukket ned, folk som blir utsatt for vold og folk som blir utsatt for overgrep også videre i Oslos sentrale bydeler på nattetid.

– Hva skal de gjøre nå? Skal de ta trikken til aker, eller skal de vippe opp laptopen og ta en konsultasjon med legen?

– Folk besøker en legevakt fordi de trenger øyeblikkelig hjelp der og da. Uansett hvilken løsning vi velger så må det være et døgnåpent legevakttilbud i Sentrum som folk kan nå til fots, for man får jo ikke lov til å parkere utenfor lenger, tordnet han fra talerstolen.

Avisa Oslo oppdaterer saken ...