I de siste ukene har storbanken sett en tydelig økning i at tenåringsgutter i Oslo i større grad takker ja til å ta imot en sum penger til kontoene sine, for deretter å sende pengene videre.

– Guttene får noen hundrelapper for å gjøre dette, og gjør dette fordi de ser på dette som lettjente penger, sier svindelekspert i Nordea, Ida Edholm, til Avisa Oslo.

Russ

I fjor sommer ble russ i byen misbrukt til såkalt «pengemuldyr»-virksomhet. Russen trenger ofte penger raskt for å finansiere en kostbar russetid, og ble i fjor lokket til å ta imot og videresende penger på denne måten.

– Hvis Nordea ikke klarer å opprettholde sine forpliktelser mot Hvitvaskingsloven, kan kundeforholdene bli avsluttet, advarer Edholm. Hun har ikke oversikt om Oslo-ungdom har blitt kastet ut som kunder, men utelukker det ikke.

Politiets råd for å unngå svindel på nett

  • Ikke oppgi sensitiv informasjon som personnummer, passord, kontomunner eller BankID.
  • Banken vil aldri be deg om å oppgikoder og passord via e-post eller telefon.
  • Snakk med andre, spesielt eldre, om metodene svindleren bruker. En av de mest effektive metodene for å bekjempe svindel, er å spre informasjon.
  • Sjekk avsenders e-post adresse opp mot tidligere e-poster du har fått fra banken. Svindlerne kan kamuflere e-poster/SMS-er slik at det ser ut som det kommer fra banken.
  • Gjør kontoene dine sikrere med totrinnsbekreftelse. Sørg for å bytte passord regelmessig, og unngå å ha samme passord flere steder.
  • Sjekk personverninnstillingene dine på dine sosiale medier kontoer og ha dem i privat modus slik at det er kun venner som kan kontakte deg.
  • Det som virker for godt til å være sant, er som regel det.

Kilde: Nettpatruljen i Oslo

Bankene kan selv få trøbbel dersom de ikke reagerer mot mistenkelige pengeoverføringer, noe som alltid skal varsles.

– Vi anbefaler alltid kunder som er blitt svindlet for disse pengene, om å anmelde forholdet, sier Edholm.

Advarte skoleungdom

Pengene ungdommene tar imot via Vipps eller som transaksjoner til kontoene sine, er penger svindlere har klart å lure fra andre. Disse personene har enten trykket på lenker i e-poster eller i SMS-er og blitt lurt til å oppgi bankkoder eller bankopplysninger, eller så har de oppgitt kontoopplysninger direkte på telefon.

Nordeas svindelekspert var i fjor høst på flere skoler i Oslo hvor hun fortalte ungdom om fenomenet pengemuldyr. Nå ser banken at fenomenet har skutt i været.

– Vi ser dessverre at hvitvaskerne blir yngre og yngre, og noen har vært under 18 år. Dette kan være gutter som er på vei inn i en kriminell løpebane. Det kan også dreie seg om at de har gjeld til personen som ber dem gjøre dette, men vi har ikke oversikt over hvorfor de gjør dette., sier Nordeas svindelekspert.

Hun sier det slett ikke er sikkert at guttene vet at det de gjør, er straffbart.

Rekruttering

– Hvordan klarer svindlerne å finne disse tenåringene for å hvitvaske pengene de har stjålet fra andre?

– Vi vet ikke alltid hvordan rekrutteringen foregår, men antar det enten er via bekjente eller så har de fått «tilbud» via sosiale medier som TikTok, Facebook eller Snapchat. Vi må huske på at når de tar imot penger på denne måten, gjør de seg delaktig i hvitvasking, advarer Edholm.

Pengemuldyr-virksomhet er blitt svært utbredt, og i Storbritannia er det en kjent sak at arbeidsledig ungdom blir rekruttert i stor skala, som oftest via sosiale medier.

Ikke unaturlig at det skjer

– Før var det Finn.no svindlerne la ut annonse på for å rekruttere pengemuldyr, men Finn har vært flinke til å stoppe annonser for slik virksomhet. Vi har ventet på at aktiviteten skulle bli større, ut fra erfaringer fra andre europeiske land, sier seniorrådgiver i Økokrim, Anne Dybo, til AO.

Økokrim får varsler fra banker ved mistanke om hvitvasking, og har god kontakt med politidistriktene og deres næringskontakter om temaet.

– Det politiet må gjøre er å forebygge, understreker Dybo.

Økokrim ser at unge fra litt ressurssvake familier dras inn i denne formen for hvitvasking.

– Blir de tatt, risikerer de straff. Flere her i landet har fått straff på inntil ett års fengsel for å opptre som pengemuldyr. Er de unge, får de gjerne samfunnsstraff, sier hun.

Problemet kan være å få tak i personene ungdommen sender pengene sendes til. Det kan være mottakere i Nigeria eller Tyrkia.


Les mer om hvordan svindlere herjer:

Svindlere med ny metode: – Et bevisst knep for å lure folk