I fjor hadde Oslo skadelegevakt 50 pasienter over natten på nyttårsaften. Pressevakt ved Oslo universitetssykehus, Anders Bayer forteller at det er et høyere tall en vanlig.

– Det har vært ganske greit gjennom romjulen, men nå foran nyttårsnatten er vi forberedt på at det blir mér å gjøre, sier han til Avisa Oslo.

– Hva slags skader forventer man?

– Alt fra fyrverkeriskader til overmot i utsatte situasjoner. Det er jo en kveld med mye fest og liv, sier Bayer.

Han ønsker likevel oslofolket en flott feiring.

– Vi unner folk en god nyttårsfeiring nå, spesielt i lys av triste tider, men vi oppfordrer folk til å ta høyde for godt smittevern og å utvise forsiktighet i forbindelse med fyrverkeri, sier han.

Håper på nyttårsbarn

Anders Bayer forsikrer om at både øyeavdelingen og fødeavdelingen er vel forberedt på natten:

– Jeg har flinke jordmødre på vakt - og kanskje håper de på nok et nyttårsbarn, sier han.

Øyeavdelingen er også beredt på eventuelle skader i forbindelse med fyrverkeri.

– Jeg har en dyktig overlege på nattskiftet på øyeavdelingen som selvsagt oppfordrer folk til å bruke vernebriller og sunn fornuft i omgang med fyrverkeri, sier Bayer.

Ekstra beredskap

Stabssjef ved Oslo brann og redningsetat Tor Arne Elvrum, forteller at de har ekstra beredskap i forbindelse med nyttårsnatten.

– Vi vil være på hjulet fra 22-23-tiden på kvelden, til over midnatt. Både for å vise oss, og for å være ekstra beredt hvis noe skulle skje, sier han.

Han håper at folk viser forsiktighet i bruk av fyrverkeri, og sier at de tidligere har hatt hendelser der fyrverkeri har havnet steder det ikke skal.

– Erfaringsmessig så er vi de siste årene litt plaget med at noen sender opp før tiden. Gjerne ungdommer som sender opp der det helst ikke skal sendes opp raketter, sier han.

Elvrum mistenker at det kan være flere som fyrer opp privat fyrverkeri, med tanke på at Oslo kommune ikke lenger skyter opp sine egne raketter.

– Vi er litt engstelige for det, men det vet vi ikke enda så vi får se, sier han.

Sunn fornuft

Elvrum oppfordrer alle til å bruke hodet under nattens feiring.

– Alkohol og fyrverkeri passer ikke sammen. Man må ha hodet med seg når man bruker fyrverkeri, de fleste skjønner vel det. Bruk sunn fornuft!, sier han.

Les også

En måned etter at Ågot (75) hadde fått tre vaksinedoser ble hun smittet av korona: – Det føles så urettferdig