NETTAVISEN: Reidar Fredrik Frydenlund (26) ble et kjent fjes for mange da han i 2010 sjarmerte det norske folk i rollen som unge Marve Fleksnes i julekalenderen «Den unge Fleksnes» på TVNorge. Siden den gang har derimot karrieren gått i en litt annen retning, og som voksen mann har han blitt styrmann i Hurtigruten.

Da Nettavisen møter Frydenlund en solfylt sommerdag i juni har han hatt tre uker fri, før han skal tre uker på igjen dagen etter. Det er en tilværelse han trives godt med.

– Det er egentlig litt tilfeldig at jeg endte opp der. Jeg fikk øynene opp for Hurtigruten etter at jeg så en dokumentar på TV for mange, mange år siden, og det var da jeg skjønte at det var det jeg ville drive med, forteller 26-åringen.

Frydenlund kapret drømmejobben tilbake i 2021 etter at han tok fagbrev i Matrosfaget. Siden har han ikke sett seg tilbake, og han kan fortelle om et godt arbeidsmiljø og en stolthet over der han har endt opp.

– Jeg jobbet målrettet for å komme dit, og nå har jeg endelig fått det til. Jeg jobber jo tre uker på før jeg har tre uker fri, men det er bare hvis jeg klarer å ha tre uker fri. Det er godt å ha noe å drive med, så det hender at det har blitt noe jobbing når jeg har fri, og.

Men selv om det er båt og et liv på sjøen som står høyest hos Frydenlund i dag, skal man ikke se helt bort i fra at skuespillerkarrieren kommer til å blomstre igjen.

– Foruten det å kjøre båt er det ingenting som er bedre enn å få andre til å smile og le. Så jeg kunne godt tenkt meg å gjøre mer av det, sier han.

Fikk Fleksnes-rollen som 15-åring

Frydenlund ble altså i 2010 desembermånedens store snakkis med sin sjarm og upåklagelige tolkning av den velkjente karakteren Marve Fleksnes, opprinnelig spilt av avdøde Rolv Wesenlund.

Som ung og lovende skuespiller er det nok flere som vil tro at Frydenlund kapret den rollen på tradisjonelt vis ved å gå på audition. Det kan han imidlertid avsløre at ikke var tilfellet, da det var mer et tilfelle av å være på rett sted til rett tid. Castingansvarlig for julekalenderen kom nemlig på besøk til ungdomsskolen han gikk på, på leting etter skuespillere. Etter å ha møtt Frydenlund var det ingen tvil om hvem som skulle ha hovedrollen i den nye julekalenderen.

– Det sies at skolen hadde fått en mail med spørsmål om de fikk lov til å komme, og da var det noen lærere som hadde sagt at de selvfølgelig måtte komme, for de hadde en elev de burde prate med. Det var jo da meg, forteller han og fortsetter:

– I etterkant har det kommet fram at like etter at castingansvarlige hadde pratet med meg, ringte han regissøren og sa at de hadde funnet sin mann.

Men for Frydenlund var det vanskelig å ta innover seg da telefonen om at rollen var hans kom.

– Jeg trodde først ikke det var sant, for sånt skjer jo ikke meg!

Frydenlund forteller nemlig at ungdomsskolen ikke alltid var like lett for ham, og at han var en som ofte var alene i ungdomsårene. Men da rollen som Marve Fleksnes plutselig var i boks, begynte ting å endre seg.

– Jeg var mye alene. Jeg var meg, og det passet ikke helt inn med de andre. Det er jeg i utgangspunktet tilfreds med, men det har jo bydd på utfordringer. Det er jo rart å være han som alle andre tenker er en taper eller at «han er rar og vil vi ikke være sammen med».

– Men plutselig er man på TV og i alle landets aviser, og da er det ganske rart hvor mange «venner» man plutselig får som man ikke visste man hadde. Plutselig var det mange som kjente meg, men som ikke jeg kjente. Men den dagen det var slutt, hvor ble det av de? spør han seg.

Blir fortsatt gjenkjent på gata

I dag er ungdomsårene langt forbi, og Frydenlund har bare gode ord å si om tiden som unge Marve Fleksnes. Selv påpeker han at han er heldig som fikk være med på den stjernespekkede julekalenderen.

– Der og da var det en opplevelse ingen andre på min alder fikk oppleve. Det er litt uvirkelig, og det var mange store navn og skuespillere jeg har stor respekt for som var med. Den «jobben» med å lage den serien var veldig lærerik, og det ligger mye stolthet i det.

Selv om det er hele tolv år siden «Den unge Fleksnes» var årets julekalender på TVNorge, og heller ikke har blitt sendt på TV gjennom førjulstiden siden 2016, forteller Frydenlund at han ofte opplever at folk fortsatt kjenner ham igjen. 27-åringen sier selv at han tåler oppmerksomheten, men han skulle likevel ønske at det var litt annerledes.

– Hvis jeg ikke hadde tålt oppmerksomheten måtte jeg jo bare holdt meg hjemme, men jeg skulle nok gjerne sett at jeg kunne vært ute i det offentlige rom uten å bli stirret i senk, sier han og fortsetter:

– Det er mer eller mindre uansett hvor jeg beveger meg at det er noen som drar kjensel på meg. Om det ikke er helt umiddelbart, så er det alltid noen som sitter og myser og lurer på hvor de kjenner meg igjen fra. Det er nesten enda verre, fordi de lurer så voldsomt på hvor de har sett meg før, og da får du ikke fred nesten.

Naturligvis var det også mange som dro kjensel på ham da julekalenderen rullet over TV-skjermen, og Frydenlynd forteller at det var nordmenn i alle aldre som ville ha en bit av ham. Den dag i dag er han glad for at det var i 2010 han ble et kjent fjes, og ikke i dag hvor sosiale medier er en stor del av folks hverdag.

– Det har jeg tenkt på mange ganger at jeg er veldig glad for. Kommentarfeltene var aktive på den tiden og, men det var mest inne på selve sakene som ble skrevet. Så man måtte aktivt søke kommentarfeltene for å se hva som ble skrevet. Nå er det jo noe overalt, sier han.

Selv er han usikker på hvordan ville ha taklet det om serien skulle bli sluppet nå.

– Det er ingen på 14-15 år som takler det bra, sånn er det bare. Faktum er jo at man er ikke et menneske, man er et produkt. Mange er nok ikke klar over hvilke ulemper det fører meg seg.

At oppmerksomheten plutselig sa stopp er noe Frydenlund selv følte på da «Den unge Fleksnes» først gikk over skjermen, og han forteller at det var ikke bare enkelt å finne ut hvordan han skulle håndtere veien videre etter at siste episode ble sendt julaften.

– Første juledag var det over. Det er jo en psykisk påkjenning at man én dag er mye i senter, får mye oppmerksomhet og det er mye som skjer før det sier stopp. Da står man litt alene med å håndtere den oppmerksomheten man får før det plutselig er over.

Kjærlighetslivet er ikke like suksessfullt

Selv om «Den unge Fleksnes» var en stor suksess og har blitt sendt på TV flere år etter premiereåret, er det ikke bare den som skal ha «skylden» for at Frydenlund fortsatt blir gjenkjent på gata.

De siste årene har 27-åringen også oppnådd stor suksess på det sosiale mediet TikTok, der han har over 38.000 følgere. I videoene deler han alt fra små glimt fra hverdagen som styrmann, til fun facts om «Den unge Fleksnes».

– Jeg har et eksponeringsbehov! Jeg har mye jeg må få ut, sier han med et glimt i øyet, og legger til:

– Mye fungerer bra og settes pris på, spesielt om «Den unge Fleksnes» rundt juletider. Men min type humor er nok ikke det som fenger mest på TikTok, så all respekt til de som klarer å målbinde flere hundretusen følgere.

Men selv med både suksess som barneskuespiller, på TikTok og drømmejobben i boks, har ikke Frydenlund funnet den store kjærligheten. Ennå.

– Det er stabilt ræva, svarer han med smil på spørsmål om datinglivet.

Frydenlund innrømmer at han er singel, og at han helst vil finne sin utkårede på den gode, gamle måten framfor over nett ved hjelp av datingapper.

– Jeg, som alle andre, har prøvd Tinder, men jeg har ikke lyktes der. Jeg kom på Tinder da det kom, men det har ikke kommet noe godt ut av det. Det har ikke kommet så mye vondt ut av det heller, men jeg tror vel jeg vil holde meg til den «gammeldagse» måten.

Men selv om Frydenlund fortsatt er singel betyr ikke det at det ikke er noen tilbud der ute. Det hender at det tikker inn noen meldinger i innboksen fra friere. Men i likhet med erfaringen fra Tinder har ikke det helt slått an det heller.

– Jeg svarer så høflig som overhodet mulig, takker for interessen og ønsker dem lykke til videre, sier han.

Frydenlund tror nemlig at folk har et litt annet inntrykk av ham gjennom sine sosiale medier enn slik han egentlig er.

– Det er nok mange som har et annet bilde av meg enn det jeg er fordi de har sett meg på TV eller på TikTok, og det setter litt feil premisser i en sånn sammenheng, synes jeg.

– Altså, jeg setter alltid pris på å få en melding, men akkurat nå er det vel ikke den veien jeg ønsker å finne kjærligheten, sier han avslutningsvis.