Mandag dro de nærmere 5.000 amerikanerne, som den siste har vært i Oslo i forbindelse med besøket fra hangarskipet USS Gerald R. Ford, videre på sin ferd langs norskekysten, men allerede onsdag er det duket for et nytt besøk som vil sette sitt preg på Oslo de neste dagene.

Toppledere fra hele verden

Denne uken er Norge og Oslo vertskap for Natos utenriksministre, når de samles til møte i Oslo rådhus. Møtet skal ledes av Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg.

I forbindelse med det uformelle Nato-toppmøtet er det ventet 250 delegater, deriblant 31 utenriksministere, og rundt 300 pressefolk til Oslo. På grunn av det høye sikkerhetsoppbudet vil dette få betydning for flere enn deltakerne på møtet.

Utenriksdepartementet søkte Oslo kommune om å avholde møtet i Oslo rådhus i februar, en søknad som ble innvilget av Forretningsutvalget i kommunen.

– Det er veldig fint at regjeringen og Utenriksdepartementet ønsker å benytte Oslos storstue til dette viktige møtet. Vi ønsker de 250 delegatene og 300 pressefolkene velkommen, sa byrådsleder Raymond Johansen da.

Topplederne som deltar på møtet blant annet diskutere krigen i Ukraina. Også Sveriges utenriksminister deltar i møtet.

– Møtet gir anledning til å diskutere den alvorlige sikkerhetspolitiske situasjon vi står i, inkludert Russlands krig mot Ukraina, skriver regjeringen på sine nettsider.

Sperrer områder i sentrum

Ettersom Oslo er vertsby, har Oslo politidistrikt det overordnede ansvaret for å ivareta sikkerheten rundt møtet og alle involverte, i samarbeid med PST og andre relevante aktører.

Gjennomføring av et slikt internasjonalt møte stiller høye sikkerhetskrav, opplyser stabssjef Harald Nissen.

– Vår viktigste oppgave er å sørge for at Natos utenriksministermøte blir gjennomført på en trygg og god måte, samtidig som gjennomføringen skal føre til minst mulig ulemper for Oslos innbyggere og næringsliv i området. Vi er på jobb for å gjøre byen trygg for alle – også under et internasjonalt stormøte, sier han.

Enkelte begrensninger med hensyn til trafikk og fremkommelighet i Oslo sentrum er imidlertid ikke til å unngå.

– Rådhusplassen vil generelt ha begrenset tilgang, og trikken omdirigeres i forbindelse med møtet.

Det vil være mer synlig politi i sentrum denne uken, spesielt om området rundt rådhuset.

Kollektivtrafikken rammes

Sperringene i sentrum får også konsekvenser for kollektivtrafikken:

  • Trikkelinje 12: Onsdag 31. mai – torsdag 1. juni stenger Rådhusplassen, samt holdeplassene Ruseløkka, Aker Brygge og Kontraskjæret. Linje 12 kjører over Nationaltheatret disse dagene
  • Jernbanetorget: For øvrig kollektivtrafikk blir det ikke nevneverdige endringer, bortsett fra enkelte stans for buss og trikk i området rundt Jernbanetorget og i Stortingsgata på grunn av kortesjekjøring disse dagene. Dette vil gi forsinkelser
  • Stortorvet: Trikken vil ikke betjene Stortorvet holdeplass morgenen 1. juni, i perioden 07.30-09.30

Stenger Oslo rådhus – vielser flyttes

Oslo kommune opplyser at Oslo rådhus vil være stengt fra og med mandag 29. mai til og med torsdag 1. juni. Det innebærer at de ansatte på rådhuset må ha hjemmekontor de aktuelle dagene.

Alle som jobber i bygg ved siden av Rådhuset kan fortsatt gå på jobb.

Vielsene onsdag 31. mai flyttes til Villa Heftye.

– Det er omfattende sikkerhetstiltak som må til, noe som vil få konsekvenser for møtevirksomheten i bystyret og byrådet, men dette får vi selvsagt til når nasjonale myndigheter ber om det. Vi er glade for å kunne stille Rådhuset til disposisjon, uttalte ordfører Marianne Borgen da det ble kjent at møtet skulle holdes i rådhuset.

Stenger uteserveringer

Uteserveringene på Fritjof Nansens plass er stengt fra og med 29. mai til og med 1. juni.

Midlertidig indre grensekontroll

Justis- og beredskapsdepartementet har etter forslag fra politiet innført midlertidig indre grensekontroll i perioden 24. mai til 4. juni, i forbindelse med møtet.

– Dette vil ikke berøre alminnelig reisevirksomhet i perioden. Hensikten er å gi politiet hjemler til økt informasjonsinnhenting knyttet til grensekontroll under NATO-møtet, sier stabssjef Lars Aune i Politidirektoratet

En midlertidig innføring av indre grensekontroll gir mulighet til økt informasjonsinnhenting som grunnlag for målrettet kontroll. Det gir også politiet en raskere evne til å respondere dersom situasjonsbildet endres i den aktuelle perioden.

Stramt program

Det uformelle møtet går av stabelen onsdag og torsdag denne uken, men Natos generalsekretær, Jens Stoltenberg, har allerede tirsdag et tettpakket program:

Klokken 10.30 skal han i audiens hos kong Harald. Deretter skal Stoltenberg ha et møte med statsminister Jonas Gahr Støre, utenriksminister Anniken Huitfeldt og forsvarsminister Bjørn Arild Gram på Statsministerens kontor i kveld.