Natt til søndag var flere tusen samlet i parker i Oslo. Bare på St. Hanshaugen anslo politiet at det var opptil 2000 mennesker til stede, nærmest sittende oppå hverandre.

– Det er umulig å opprettholde smittevern. Vi kan gi råd om smitteverntiltak og -regler som gjelder, men vi har ikke muligheten til å følge det opp, sa politiførstebetjent Lillian Tangen Berg til Avisa Oslo like etter midnatt.

Samtidig må serveringsbransjen stenge kranene klokken 22. Paradoksalt, mener de selv.

– Tilbakemeldingen fra våre ansatte er at når vi stenger klokken 22, hører de at veldig mange planlegger å dra videre. Da føler jeg at dette virker mot sin hensikt, dersom målet er å få ned smitten, sier Morten Guldvik, daglig leder i Skagstindgruppen.

– Gir ikke mening

Skagstindgruppen eier en rekke utesteder i Oslo, som Pokalen, Raadhuset, Krøsset og nyåpnede Telegrafen. For daglig leder Guldvik er det stadig mer uforståelig at de ikke skjenke til midnatt.

– At vi må stenge ved midnatt har jeg forståelse for av smittevernhensyn, men klokken 22 er for tidlig. Da ender vi med det vi ser nå i parkene, i tillegg til at det garantert er mange hjemmefester, sier han til Avisa Oslo.

Guldvik mener at det ville vært langt bedre å ha skjenking til midnatt under kontrollerte former, fremfor festingen i parkene.

– Jeg synes det er rart at kommunen ikke ser det samme. Budskapet nå er at det er på tide å utvide skjenketidene, få mer kontroll og ting inn i ordnede former, sier han.

Paal Mangerud, medeier i Blå, Internasjonalen, Feber, Bonanza og Fuglen, er enig.

– Når vi nå har fått åpne igjen, skulle jeg likt å vite hvem som mener at dette er en god idé, rent smittevernfaglig. Det fører til fest i parker og nachspiel i bygårder, kontra å gi en bransje som virkelig trenger det, de timene. I tillegg er det da voksne, edru og flinke på jobb som er trent i smittevern, sire Mangerud og legger til:

– Det gir ikke mening.

– Kjempeseriøs bransje

Søndag skrev VG at byrådet nå vil vurdere ytterligere lettelser i Oslo, herunder skjenketidene.

– Det ser lyst ut for å fortsette gjenåpningen i Oslo, sa helsebyråd Robert Steen (Ap) til avisen.

På høy tid, mener Mangerud.

– Jeg håper virkelig at de tar til fornuft og åpner, sier han.

At det dermed skal bli helt slutt på parkfestene, har han imidlertid ikke helt troen på:

– Likevel vil nok vesentlig flere velge å gå hjem fordi de har fått nok fest ved midnatt, enn nå – der solen nærmest skinner når man er ferdig på byen.

Mangerud viser til at svært lite smitte i Oslo kan spores tilbake til utelivet – heller ikke før nedstengingen.

– Det er en kjempeseriøs bransje. Vi er forberedt, sier han.

På nasjonalt nivå

Avisa Oslo har bedt om en kommentar til parkfestene og eventuelle lettelser i skjenketidene fra byråd Steen, men har foreløpig ikke fått svar.

Til VG sier han at han tror Oslo kan være på samme tiltaksnivå som resten av landet i løpet av første halvdel av juli.

– Det er et bilde på at vi har klart å få smitten i Oslo tilbake på nasjonalt nivå etter å ha strevet med de strengeste tiltakene siden november. Det er en kjempeinnsats av Oslos innbyggere som gjør at vi har klart å komme hit.