– Jeg synes først og fremst det er skikkelig slapt av garden forteller en turgåer til Avisa Oslo.

Han hadde ikke gått langt inn i Husebyskogen før han begynte å legge merke til at det lå mye rødfis strødd rundt. Rødfis er ammunisjon med løskrutt som militæret blant annet bruker under øvelse. Skogområdet er et øvelsesområde som benyttes av Garden stasjonert på Huseby, og Huseby barnehage ligger like ved.

– De første patronene lå bare noen meter fra barnehagen. Jeg syns det var slapt, men vet at garden trener i området, så tenkte det hadde blitt glemt der. Litt lenger inn begynte det likevel å dukke opp store hauger med 50–100 patroner. Da reagerte jeg, forteller tipseren.

– Jeg har vært i garden selv, og husker at rødfis smeller godt. Jeg skal ikke uttale meg om hvor farlig dette er, men en del så intakte ut, og det er uansett ikke bra om et barnehagebarn får det mellom hendene, sier han til Avisa Oslo og legger til:

– Og det er jo forsøpling! Å bare gå fra masse plast og søppel i naturen, det trodde jeg virkelig man hadde slutta med. Og i hvert fall midt i byen, dette er jo et friområde flere benytter. Dette bør Garden rydde opp straks.

Det er ikke første gang turgåere reagerer på at garden etterlater søppel og ammunisjon i Husebyskogen. Både Nettavisen og Budstikka har meldt om lignende hendelser tidligere år.

Vil rydde opp

På spørsmål fra Avisa Oslo, svarer Lars Samuel Samuelsen, stabssjef i Hans Majestet Kongens Garde, at Garden bruker området til øvelse. Samuelsen opplyser at det ryddes etter hver øvingsaktivitet, men at feil kan forekomme:

– Spesielt vinterstid vil det alltid være mulig at ikke alt blir funnet og tatt med, og dermed kommer til synet nå som snøen smelter, sier han og legger til:

– Målet er alltid at det skal ligge igjen så lite som mulig etter oss, og om det gjør det blir dette ryddet i ettertid.

– Innebærer disse restene noen fare? Det ligger en barnehage like ved – er ikke det uheldig?

– Det vil være minimalt av denne løsammunisjonen som blir liggende igjen som ikke er avfyrt. Rødplast er langt på vei ufarlig, og inneholder ikke noe prosjektil, kun en liten mengde krutt inne i rødplasten. Avdelingen har et godt forhold til barnehagen i nærheten, mange ansatte har blant annet barn i denne barnehagen og de tar i bruk gapahuk og bålplass vi har satt opp i skogen, svarer Samuelsen.

– Kommer dere til å rydde opp dette?

– Vi vil opprettholde og utvikle gode rutiner for opprydding etter øvingsaktivitet og større aksjoner, slik som den større inspeksjonen vi skal ha i Husebyskogen i mai, svarer Samuelsen og legger til:

– Utover dette kan også vi overse ting, og da setter vi pris på tips fra lokale som også bruker området, så blir dette raskt ryddet opp.