– Jeg skal stemme på deg, Jonas!

Det er en forbipasserende kvinne som roper til Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre, som driver valgkamp på Olaf Ryes plass på Grünerløkka.

To uker før valget er programmet stramt. Han har allerede vært på Furuset, og om noen minutter skal han vandre ned til Youngstorget og møte Oslos byrådsleder Raymond Johansen fra samme parti.

Rett ved Arbeiderpartiets stand står Frp.

– Se, der kommer tåkefyrsten, konstaterer en mann tørt mens han hever et øyebryn til den utplasserte Frp-representanten.

Jonas er elsket og hatet.

Men nå har han medvind.

Hvis valgmålingene står seg, blir Jonas Gahr Støre fra Ris på Oslo vest landets nye statsminister.

Det til tross for at partiet hans går mot et av de dårligste, for ikke å si det aller dårligste, valgresultatet siden krigen.

Men denne lørdagen er Jonas i toppform. På inn- og utpust snakker han med alle som vil høre om å kutte klimagassutslipp, en rettferdig avgiftspolitikk og en storstilt satsing på kollektivtransport – for å sitere noen av punktene i valgbrosjyren som deles ut til de forbipasserende.

Kollektivtrafikk og sosiale ulikheter viktigst

En av de som vil høre om Arbeiderpartiets planer for Oslo dersom de vinner valget, er Avisa Oslos utsendte reporter.

På spørsmål om Jonas Gahr Støre har en hjertesak når det kommer til byen han kommer til å bli innvalgt for, svarer han kollektivtransport, ulikheter og en rettferdig skattepolitikk.

– Alt i politikken er jo i Oslo. Det er ikke et tema i politikken som ikke fanges opp av denne mangfoldige byen. Men ett tema jeg tenker er viktig, er å fortsatt gjøre det trygt og tilgjengelig å komme fram med kollektivtrafikken. Det betyr noe i folks liv. Så er en del av ulikhetene i samfunnet også her, sier Støre.

Han fortsetter:

– Det å kunne satse på politikk som gjør at ulikhetene går ned er viktig, blant annet med en mer rettferdig skattepolitikk, som vi legger opp til. Men også sterkere satsing på barnehage og skole som gir alle, uavhengig av bakgrunn, et godt tilbud og en god start i livet. Det er nesten det viktigste av alt.


– Boligpolitikken er et hett tema her i byen. For mange både unge og voksne virker det nærmest umulig å få råd til å eie sin egen bolig. Hva vil du gjøre med det?

– Vi har jobbet mye med det, og du møter bolig og boligpriser som tema enten du er i Oslo eller om du er i Malvik kommune i Trøndelag, sier Støre og henviser til at undertegnede reporter før intervjuet opplyste at hun er fra nettopp Malvik.

– Samtidig kunne jeg kjøpt en liten enebolig i Malvik for mindre enn det koster for tretti kvadrat her i Oslo, så det er jo ikke helt det samme?

– Helt riktig. Vi må gjøre flere ting. La meg nevne noen: Det ene er at det blir regulert og lagt til rette for bygging av boliger fra det offentlige. At det blir bygget mer variert, slik at det ikke bare er de mest kommersielle enhetene som det er interessant å bygge. Mange av de som har behov for bolig og strever i dag har kanskje behov for å leie eller bo i mindre enheter til å begynne med, før de går videre. Så en mer variert byggepolitikk.

Støre nevner også Husbanken som en viktig faktor.

– Husbanken skal være mer innrettet mot unge på boligmarkedet. Vi skal øke rammene. Så tenker jeg at det Oslo kommune har forsøkt å utvikle, nemlig et marked hvor du kan komme inn på markedet ved å betale opp til en viss pris, så har du en overgang hvor du leier til du en gang kan kjøpe, sier Støre.

– Dere vil i regjering med SV som ønsker en tredje boligsektor. Hva tenker Ap om det?

– Vi er positive til en tredje boligsektor. Men det viktigste for Arbeiderpartiet er at flest mulig skal få muligheten til å eie sin egen bolig. Vi ønsker ikke å prisregulere boliger, fordi det kan skape et todelt boligmarked, sier Støre.

Utelukker fortsatt MDG

– Vi i Avisa Oslo har tidligere omtalt at rødgrønn side kan få hele 13 av 20 mandater fra Oslo på Stortinget, mot 9 av 19 for fire år siden. Hva har skjedd?

– Jeg tror at etter åtte år med at Høyre og Fremskrittspartiet har styrt Norge, ser vi resultatene av den politikken også i Oslo. Når ulikhetene øker, er det ikke overraskende at sosial ulikhet er førstesaken til velgerne i landet.

Han slår fast at dette er noe man ser tydelig i en stor by.

– Ti prosent av lønnstakerne har egentlig blitt stående stille eller har falt etter, da blir økonomien dårligere. Samtidig stikker prosenten på toppen ifra. Så økende ulikhet engasjerer folk. Klima og miljø har alltid vært en viktig sak for folk i de store byene. Der står politikken ganske stille med denne regjeringen, mener Støre.

Han legger til:

– Nå tror jeg velgerne vil ha et skifte.

– Samtidig viser en måling gjort for to dager siden at en av tre velgere i Oslo vil stemme på enten Rødt, SV eller MDG. Arbeiderpartiet i Oslo har fått til samarbeid med MDG i byrådet. Hvorfor vil du ikke ha dem i regjering?

– Det er en stor forskjell på å styre en by eller en kommune og et land. Det mener jeg det er viktig å ta på alvor når du møter velgerne. Vi har vært enige om mye i Stortinget og ute i kommunene, og vi vil selvfølgelig jobbe videre sammen med dem. Men vi og MDG har ulikt syn på hvordan vi skal nå målene om å kutte 55 prosent klimautslipp, sier Støre.

– Så det er fortsatt helt uaktuelt å vurdere å åpne for MDG i regjering?

– Jeg sier at vi går til valg på et flertallsalternativ med SV og Senterpartiet. Det er det vi skal snakke om de neste to ukene. Når valgresultatet foreligger må vi ta ansvar. Da får vi se hva det blir, svarer Støre.

Han er likevel tydelig:

– For oss i dag er det ikke aktuelt å sitte i regjering med MDG.


– Lydhør for Bergen og Oslo

Selv om målingene har vært positive for regjeringsskifte over lengre tid, vil ikke Støre være med på å ta seieren på forskudd. På spørsmål om hvor selvsikker han er på å bli statsminister etter valget, svarer han raskt:

– Jeg har tro på politikken vår, men selvsikker på noe valgresultat er jeg ikke. Tvert imot er jeg opptatt av at de som nå tror dette går av seg selv, de må gå i seg selv, for dette må vi kjempe helt inn. Norske valg blir jevne, og det kommer til å bli avgjort på slutten.

– Er det noen forskjell på å ha en statsminister fra Oslo kontra en fra Bergen?

– Litt kjedelig svar, men det er politikken som avgjør. Men du tar jo med deg erfaringen din fra det livet du har levd inn i politikken, og det er klart at Oslo har ikke hatt en regjering som har vært veldig lydhør for deres utfordringer de siste årene.

– Vil du være lydhør for Oslo?

– Jeg ønsker å være lydhør både for Bergen og Oslo. Men det er mye å tak i for Oslo hvor en regjering kan spille på lag med byrådet, sier Støre.

Dette liker Støre best med Oslo

Oslo-mannen Støre trekker fram nærheten til naturen som noe av det beste med byen.

– Jeg tror det er kombinasjonen av mangfoldet, at du får så mange inntrykk når du går rundt i byen. Så er det for meg en stor verdi at vi er så tett på naturen, både sjøen og skogen. Det er særlig skogen som er viktig for meg, at vi bor i en by hvor vi raskt kommer ut i ganske uberørt natur. Det er en helt unik verdi som nesten ingen byer i verden har, sier Støre.

Men om det blir flere statsråder fra denne unike byen ved et eventuelt regjeringsskifte, vil partilederen verken love eller utelukke.

– Det spørsmålet får jeg alle steder i landet jeg reiser, men Oslo har mange gode kandidater så de stiller ikke bak i køen, sier Støre.

En eldre mann kommer bort og myser litt mot Støre før han lener seg fram og spør:

– Er det du som er statsministeren?

Partilederen smiler og drar på det.

– Ikke foreløpig i alle fall, svarer han mannen, som tilsynelatende sier seg fornøyd med svaret.

Rådgiveren ser på klokka. Det er mye som skal rekkes denne lørdagen.

Om vi får en statsminister fra Bergen, Oslo eller Stange, og hva som eventuelt blir forskjellen, får vi svaret på den 13. september.