I en fersk pressemelding skriver byråd for byutvikling, Hanna E. Marcussen (MDG), at byrådet ber om at søknader som samsvarer med forslaget fra Plan- og bygningsetaten skal kunne behandles.

– Vi har vurdert alle innspillene og klagene grundig. Jeg har stor forståelse for at det midlertidige byggeforbudet kan oppleves vanskelig både for privatpersoner og bedrifter. Vi jobber derfor for at denne midlertidige fasen skal vare så kort som mulig, sier byråden i pressemeldingen.

Byrådet ba i 2021 PBE om å foreslå innstramminger i småhusplanen for Oslo som omfatter nesten 30 000 eiendommer. Da forslaget kom i våres ble det samtidig innført et midlertidig forbud mot tiltak i hele området. Klagene og protestene har vært mange og høylytte.

Småhusplanen

  • Småhusplanen omfatter rundt 28.000 eiendommer i bydelene Alna, Bjerke, Frogner, Gamle Oslo, Grorud, Grünerløkka, Nordre Aker, Nordstrand, Stovner, Søndre Nordstrand, Ullern, Vestre Aker og Østensjø.
  • Planen styrer hvordan det kan bygges og fortettes på eiendommer som er omfattet. Den legger også begrensninger for hvor mye det er lov å bygge på eiendommene.
  • I april 2021 sendte Plan- og bygningsetaten et forslag til en revidert småhusplan på høring.
  • Den reviderte planen skal bidra til å skjerme småhusområdene for ytterligere fortetting, og sørge for et sterkere vern av de grønne verdiene.
  • Blant forslagene er å redusere tillatt utnyttelse per tomt fra 24 til 16 prosent. Minste tillatte tomtestørrelse er satt til 600 kvadratmeter for hver boenhet, og minste avstand mellom bebyggelse er åtte meter. Både trær og eksisterende bebyggelse får et sterkere vern.
  • Plan- og bygningsetaten varslet samme dag et midlertidig byggeforbud innenfor sonen. Dette ble politisk vedtatt i juni 2022.
  • Fra 15. februar 15. januar ble vedtaket opphevet, og saker som kom inn til PBE etter 6. april 2022, blir tatt opp igjen til behandling.

  • Byutviklingsutvalget anmodet byråden om å legge fram et nytt midlertidig forbud med virkning fra 12. april 2023. Det skal være identisk med det gamle, men med noen endringer.

  • Målet er at den reviderte småhusplanen skal behandles politisk i løpet av inneværende bystyreperiode.

(Kilde: Plan- og bygningsetaten)

Smutthull

Nå kommer byrådet noe av kritikken i møte, ved at noen saker kan behandles. Avisa Oslo omtalte tidligere i høst et lite kjent smutthull i byggeforbudet. Plan- og bygningsloven åpner for at kommunen kan gi samtykke til at tiltak gjennomføres, til tross for et midlertidig forbud.

Monica Wessel Jotun søkte i vår om rammetillatelse til å sette opp en enebolig på Nordstrand. Prosjektet ble stanset på grunn av småhusplanen, men etter å ha gjort noen justeringer søkte hun om samtykke. Byrådets innstilling kan være godt nytt for henne og andre i tilsvarende situasjon.

– Fantastisk. Jeg er veldig takknemlig for at de har vært lydhøre for det vi har hatt på hjertet, utbryter Jotun når hun får nyheten om byrådens konklusjon.

I forslaget til ny småhusplan har man redusert utnyttelsesgraden på tomter fra 24 til 16 prosent, alle boliger må ha minst 600 kvadratmeter tomt og en rekke andre tilstramminger.

– Alle skal behandles likt etter loven, og det er vanskelig å lage tilpasninger uten at det som oppfattes rettferdig for noen blir urettferdig for andre. Derfor anbefaler vi byutviklingsutvalget å opprettholde det midlertidige byggeforbudet slik det er, sier Marcussen.

Byrådets innstilling skal nå behandles i byutviklingsutvalget.

Utbygger kan tjene 15 millioner på kommunens retrett