Det forteller fungerende smittevernoverlege i Oslo kommune, Miert Skjoldborg Lindboe.

Kommunen får bistand fra Folkehelseinstituttet (FHI) til å drive smittesporing etter at en person med apekopper besøkte Oslo fra 6. til 10. mai.

– Det viktigste nå er å komme i kontakt og finne ut hva som har skjedd i dagene vedkommende har vært her. Vi får informasjon fra landet som vedkommende er i og der bistår FHI. Vi har per nå ikke funnet noen situasjoner hvor det er stor risiko for smitte, sier Skjoldborg Lindboe.

Få nærkontakter

Han beskriver videre at det kommunen per nå er kjent med et «lavt antall nærkontakter».

Smittevernoverlegen vil ikke gå ut personens kjønn eller hvilket land vedkommende er fra. Ei heller stedene de kjenner til at personen har vært. Det for å ikke skape unødig panikk.

– For å bli smittet må man være ganske tett nærkontakt, så det skal ikke ha så mye å si om vedkommende skulle ha vært i store folkemengder eller lignende, da det ikke gir økt smitterisiko.

Hvis man sammenligner med koronapandemien, skal det mye mer til for å bli smittet av apekopper.

– Ingen grunn til bekymring

– Hvilken beskjed vil du gi til folk som bli bekymret av at det er startet smittesporing i Oslo?

– Akkurat nå er det ingen grunn til bekymring for den generelle befolkningen.

Overlege ved Folkehelseinstituttet, Preben Aavitsland, sier til Avisa Oslo at man skal være såkalte «intimkontakter», for at man skal bli smittet av apekopper.

– Dette er lite smittsomt, og det gir nesten aldri epidemier blant mennesker. Det kan være, som for eksempel i Afrika der det kommer fra, at mennesker smittes fra dyr. Så ser man av og til at det smitter videre til andre mennesker, men det er da som regel intimkontakter eller familiemedlemmer, sier Aavitsland.

– Hvordan konkret smitter det?

– Det smitter ved nærkontakt, altså at man kommer borti blemmene, og de sprekker.

– Ingen fare for befolkningen

Aavitsland understreker at man ikke kan bli smittet på trikken eller på kino.

– Så man trenger ikke å frykte en ny pandemi?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det smitter så pass dårlig, noe som betyr at det ikke ligger til rette for en pandemi, sier han og legger til:

– Det er ingen fare for befolkningen i Oslo.

Apekopper er påvist i flere europeiske land, som Storbritannia, Frankrike, Tyskland, Belgia, Nederland, Italia, Portugal, Spania og Sverige, samt i USA, Canada og Australia.

Viruset gir vanligvis milde symptomer i form av feber og utslett og er sjelden dødelig. Vanligvis blir pasienten frisk etter to til fire uker.

Smitte med apekopper forekommer oftest ved direkte kontakt. Det kan også skje ved indirekte kontakt og dråpesmitte. Sistnevnte krever ofte nærkontakt over lengre tid.