Isolert sett det liten grunn til å legge vekt på hva «Leppa fra Grorud» sier om dette, denne gang til Nettavisen.

Berntsen er ravende inhabil i dette spørsmålet. Han er onkelen til Raymond Johansen, og har opptil flere ganger tatt til orde for at nevøen bør ta over som partileder for Støre.

Og jeg ville heller ikke ha nevnt det Berntsen sier, hadde det ikke vært for at innholdet i hans uttalelser er som et ekko fra store deler av Oslo Arbeiderparti når man snakker med folk på tomannshånd, etter de store rokeringene mandag.

Upopulær Støre

De tror at hovedgrunnen til at Raymond Johansen ikke ble tatt inn i regjeringen, er at en upopulær Støre, som leder en om mulig enda mer upopulær regjering, ikke vil ha konkurranse av en kar som har politisk profil, karisma og er kjent.

Og som etter seks år som partisekretær og åtte år som byrådsleder har erfaring og tyngde nok til være noe annet enn en lydig nikkedukke for Støre.

Don't you outking the king!

Er dette også den virkelige grunnen til at Johansen ble vraket av Støre?

Det kan jeg ikke vite, men jeg vet at altfor mange i Oslo Ap, og ganske mange i det nasjonale politiske miljøet i storting og regjering, tror at det er grunnen, eller i det minste er en del av grunnen. Og hvis mange nok tror på en slik forklaring i et parti, blir det til slutt en politisk faktor.

Samtidig vet jeg at Raymond Johansen, både blant partimedlemmene og de tillitsvalgte, er Oslo Aps dominerende politiker. Ingen over, ingen ved siden – han har pallen for seg selv.

Ville ofre Barth Eide

Så har han da også blitt spilt kraftig inn fra Oslo Ap i den siste uken. Rent formelt har Frode Jacobsen gjort det i egenskap av fylkesleder. Men jeg vet også om andre sentrale politikere som har lobbyert hardt for Raymond. Og det er ingen tvil om at Oslo Ap har poengtert at de har vært villig til å ofre Espen Barth Eide hvis det hadde vært nødvendig for å gi Johansen plass.

Jeg kjenner til at Raymond Johansen ikke engang har vært diskutert eller vurdert som regjeringsmedlem i denne omgang. Og ikke på noe tidspunkt i prosessen har Støre og Johansen snakket sammen.

I Oslo Ap er ikke tillitsvalgte først og fremst skuffet over at Raymond Johansen ble vraket. Eller overrasket.

Frustrasjon

I stedet hersker oppgittheten. Det er skuldertrekk og himling med øynene. Frustrasjon.

Og resignasjon.

Oslo Ap har igjen fått demonstrert sin egen maktesløshet, og lite, om noe, annet.

11. september tapte Raymonds rødgrønne allianse av Ap, MDG og SV makten etter åtte år. Under bystyremøtet onsdag 25. oktober vil det nye bystyret ble konstituert. Høyre og Venstre vil få oppdraget med å danne nytt byråd, ledet av Høyres Eirik Lae Solberg, og mest trolig med en samarbeidsavtale med Frp og KrF i tillegg til byrådsplattformen.

Da er Raymond Johansens dager i politikkens førstedivisjon, som det å være byrådsleder i Oslo er, med stor sannsynlighet talte.

For godt.

Snart nominasjon

Men selv om det er kort tid siden kommunevalget, vil det bare om et halvt års tid bli sendt ut forespørsler fra nominasjonskomiteene til stortingsrepresentantene: Ønsker du gjenvalg i 2025?

Om et drøyt år har mange av partiene allerede satt sammen sine stortingslister. Tiden kommer til å gå fort fram til forberedelsene til stortingsvalget er i full gang.

Ett av argumentene som er brukt av Oslo Ap for å få inn Raymond nå, er nettopp stortingsvalget.

I 2025 vil Ap, hvis ikke noe uventet skulle skje, på til valg på gjenvalg av dagens regjering.

De skal altså gå til valg, i Oslo, på på at dagens konstellasjon av Arbeiderpartiet og Senterpartiet skal fortsette.

Hvordan gikk det i kommunevalget igjen?

Jo, Ap fikk 18,4 prosent av stemmene.

Mens Senterpartiet fikk 0,7 prosent av stemmene.

Med andre ord: Færre enn hver femte velger her i byen ga sin stemme til de to regjeringspartiene i høst.

Norges Bondelag

Jeg tror det kan bli seig jobb å sette vanlige medlemmer i fyr og flamme om halvannet år, slik at de bølger ut på stands og husbank i bydelene for å kjempe med nebb og klør for fortsatt regjeringsmakt til den politiske armen av Norges Bondelag.

LES KOMMENTAR HER: Ap har pådratt seg betennelse i balansenerven mellom by og land

Oslo har i dag tre i regjeringen: Støre, nybakt utenriksminister Espen Barth Eide og næringsminister Jan Christian Vestre. Alle fra Oslo vest, akademikere som sitter greit i det økonomisk, noen mer enn andre.

De har også det til felles at de i liten grad forbindes med Oslo Ap, blant de som er aktive i Oslo Ap, men ses på som nasjonale politikere, Støre og Eide kanskje til og med først og fremst som internasjonale politikere.

Aps interne revisorer ville visstnok ikke godtatt fire menn fra Oslo. En av disse tre måtte i tilfelle ut. Det var aldri aktuelt for Støre (to fra Stavanger var greit, da).

Da Anniken Huitfeldt var ferdig, trengte Støre, ifølge seg selv, en utenriksminister som kunne gå rett inn i jobben. Det mente Støre at Johansen ikke kunne på samme måte. Raymond har ikke jobbet med utenrikspolitikk på heltid siden han gikk av som daværende utenriksminister Støres statssekretær i 2009.

I tillegg kom det at Espen Barth Eide er en mer tradisjonell utenrikspolitiker enn Raymond. Nato, USA, EU, FN. Hardcore og gammeldags. Og nå er det Ukraina og Midtøsten som gjelder, akutt.

Ikke et geni

Men kunne ikke Johansen tatt en annen post? spør mange i Oslo Ap.

Raymond Johansen er utdannet rørlegger og oppvokst og bosatt i Groruddalen. Han er som kjent ikke et geni. Han heller. Og kanskje handler ikke det sterke ønsket i Oslo om å få ham inn i regjeringen om Raymond Johansen selv, men om hva han representerer. Én sentral Ap-politiker spør: Sikter han seg inn mot tredjeplassen på stortingslista i 2025?

Les også

Ikke plass til Oslos mest populære politiker i Støres regjering

Les også

Åtte rødgrønne år var åpenbart nok for velgerne, men hva får vi nå? Det vet vi ikke