– Det gjør litt vondt, men det er verdt det, sier Sohaib Javed (14).

Sohaib er blant de over 400 elevene ved Apalløkka skole som skal testes for covid-19 en gang i uken. Nå begynner en massiv testing av skoleelevene i Oslo. Samtlige videregående skoler i Oslo i gang med massetesting, og forrige uke var det også oppstart for noen utvalgte ungdomsskoler. Når klasse 8 B tester seg torsdag, har hele skolen vært gjennom første runde.

Massetesting

Før jul var Apalløkka en av ungdomsskolene som måtte stenge ned som følge av et smitteutbrudd. Nå håper byråden og skolen at en massetesting ved hjelp av hurtigtester, skal kunne forhindre større smitteutbrudd.

– Husker dere hva som skal skje i dag? spør rektor Elisabeth Dullum klasse 8 B.

Dullum får et unisont «ja» til svar: I dag skal hele klassen teste seg ved hjelp av hurtigtester. Et kvarter inn i KRLE-timen kommer et testteam inn i klasserommet. Nina Gilhoff Norheim og Amina Bihle er testveiledere og deler ut konvolutter og utstyr. Norheim viser elevene hvordan de skal bruke den lange bomullspinnen, stikke den opp i nesa og vri rundt fem ganger.

Håper skolene holder åpent

På andre rad sitter Jenny Bogadottir (14), også hun har testet seg før, og unnagjør testen raskt og, ifølge henne selv, ganske smertefritt.

– Jeg trodde det skulle være mye vondere enn det er første gang jeg gjorde det. Men det er mye bedre enn jeg frykta, det kiler liksom mest, forteller hun.

Når hun er ferdig, legger hun bomullspinnen i en konvolutt som de to smitteveilederne samler inn.

– Det er skikkelig bra at vi gjør dette, for da kan vi kanskje holde skolene oppe. Det var veldig kjipt å ha hjemmeskole da vi hadde det, man lærer ikke like mye av å sitte foran en skjerm, sier Jenny.

Jenny er veldig glad for å være tilbake på skolen, men hun legger ikke skjul på at hun også ser frem til sommerferien:

– Jeg håper man kommer langt med vaksinene og sånn, slik at man kanskje kan reise litt igjen. Jeg har veldig lyst til å reise til Island i sommer.

Heller testing enn hjemmeskole

– Det var faktisk ikke så ille, forteller Sohaib lettet når testen er unnagjort.

– Det gjør litt vondt, men det er verdt det hvis det betyr at vi kan holde skolene åpne. Jeg syns det er mye vanskeligere å lære ting når vi har skole hjemmefra, og det er kjipt å ikke kunne være med venner og klassekamerater. Jeg vil heller gjøre teste meg ofte enn å ikke være på skolen.

Når alle som ønsker det har utført testen i klasserommet blir testene samlet inn. Mens elevene venter på prøvesvaret, må de holde seg i ro. Det tar rundt 20 minutter. Siden oppstart i slutten av april har Oslo kommune testet totalt 10554 elever og 1150 ansatte. Av disse har 8 prøver vært positive, og ingen ansatte har foreløpig testet positivt.

Byråden jubler for massetesting

– Jeg er veldig glad for at ungdomsskolene også har kommet i gang med massetesting, sier byråd for helse og oppvekst, Inga Marte Thorkildsen (SV).

– Nå kan vi oppdage eventuell smitte i skolen veldig raskt. Nå skalerer vi opp og tester elever, lærere og andre ansatte en dag i uken. Det gir trygghet for elevene og sammen med andre strenge smittetiltak gjør det at vi kan opprettholde gult nivå, slik at elevene får mest mulig tid på skolen, sier Thorkildsen og legger til:

– Som Sohaib og Jenny sier, så er det utrolig viktig for elevene å få være på skolen. Nå legger vi opp til en verdig, trygg og god avslutning på skoleåret.

– Burde dere begynt med dette tidligere, når dere ser effekten det har?

– Vi skulle gjerne fått det til tidligere, men vi var avhengige av godkjenning fra Helsedirektoratet. Vi satte i gang med massetesting av videregående elever straks vi hadde mulighet: De beveger seg mest rundt i byen, og derfor ble de prioritert, men nå er vi glade for at massetesting også kommer på plass for de eldste elvene i grunnskolen. Elever og ansatte fortjener stabilitet frem til sommerferien, avslutter Thorkildsen.

Massetesting rulles ut i nye ungdomsskoler hver uke. Det vil ikke bli testing i barneskolen og barnehagene.

Les også

NRK og Groruddalen er god match!