Solveig Wilhelms vet ikke hva hun skal gjøre etter å ha mottatt en regning fra Bymiljøetaten, hvor det står at hun daglig må betale over 1.000 kroner i leie og strøm for å servere mat fra foodtrucken sin «Two Monkeys» på Youngstorget. 

Bymiljøetaten svarer at de nå plikter å kreve inn betaling, og at grunnen til at det i fjor var gratis, var for å hjelpe til etter koronapandemiens innhogg på næringer. 

En som reagerer kraftig på pengeinnkrevningen er Venstre-politiker Hallstein Bjercke i Oslo bystyre:

– Jeg forventer nå at byrådet rydder opp, og sørger for at Solveig og andre dyktige gründere fortsatt kan servere kvalitetsgatemat fra vognene sine også i framtida, sa han til Avisa Oslo. 

Nå kommer MDG-politiker og fraksjonsleder for finans i Oslo bystyre, Arne Olav Haabeth, med det han mener er løsningen: 

– Til vårt nye program ønsker jeg å foreslå at vi går inn for å redusere gateleie for serveringssteder som bare serverer plantebasert mat, slik som Solveig gjør på Youngstorget. Jeg vil også foreslå at elektriske foodtrucks får lavere leiepris enn dem som bruker fossilt drivstoff, uttaler han til AO, og legger til: 

– Dette er en helt opplagt logikk i mitt hode.

Belønning, ikke straff

Slik ønsker han dermed å lette avgiftene – men bare for dem som utelukkende serverer plantebasert mat, eller for dem med elektriske matvogner.

Begge deler er tilfellet for Solveig Wilhelms. 

– Blir ikke dette veldig forskjellsbehandling?

– Nei. Det er fritt å selge noe annet, men vi gjør det lettere å selge plantebasert. Vi straffer ingen, men vi belønner noen, svarer Haabeth. 

Om hva reduksjonen potensielt skal ligge på, sier Haabeth følgende:

– Reduksjonen bør være tilsvarende parkeringsavgiften elbiler får, sammenlignet med drivstoffbiler.

Støtter ikke gratis leie

Haabeth, som er medlem av byrådspartiet MDG, sier også at han har «stor forståelse for situasjonen hun har havnet i, og at hun er frustrert», men at gratis gateleie ikke er et alternativ.

– Men Solveig argumenterer for at prisstigningen i dag også gjør det tøft å overleve?

– Jeg skjønner godt at noen kan synes det er leit med leien, og at det er tøffe tider for mange i næringslivet nå. Men under pandemien var det veldig lange perioder hvor man ikke kunne drive næring i det hele tatt, det er tross alt stor forskjell fra situasjonen i dag.

Hvis Haabeth får det som han vil og forslaget får gjennomslag i programmet for neste byrådsperiode, kan Solveig Wilhelms livsverk kanskje fortsette likevel.