(Oslodebatten)

Det er en av de siste søndagene i sommerferien og jeg er på vei til stranden. Mens jeg tar en is ut av papiret legger jeg plutselig merke til området rundt meg. Sporene etter gårsdagens fest dekker fortauet. Jeg rister oppgitt på hodet av hvordan noen folk bare slipper søppelet sitt på bakken og går fra det.

I det en due angriper restene av en kebab går jeg til nærmeste søppelkasse for å kvitte meg med ispapiret. Jeg ser allerede på avstand at den er stappfull, og det er den neste, og den neste etter det.

Alle søppelkassene er fulle, og jeg ender med å bære papiret med meg i gode tretti minutter før jeg finner en søppelbøtte med plass.

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Forsøpling har vært et problem i Oslo så lenge jeg kan huske, men i det siste har det nådd nye proporsjoner. Under korona var folk mer ute, både med og uten alkohol. Oslos gater og parker har vært i nyhetene ukentlig, vanligvis sammen med klager på ungdommen og deres manglende evne til å rydde opp etter seg selv.

Jeg er enig i at mange berusede mennesker fortjener å få tilsnakk for måten de behandler fellesarealene. Men helt ærlig, når har ukentlig kjefting endret folks oppførsel? Jeg tror det er viktig å erkjenne at, ja, folk er ofte late og uforsiktige.


Bergen har et innovativt underjordisk rørsystem som unngår at søppelkassene blir overfylt. Søppelkasser med lokk er også et enkelt tiltak for å unngå at fuglene kommer til. Det nye er ballot bins, en slags stemmeurne der man blir oppmuntret til å kaste snus og sneip i urnen og samtidig ta stilling til en morsom påstand.

Er det bare uansvarlig, full ungdom som har skylden? Er det bare latskap og uvitenhet, eller kan det være noen andre elementer involvert? Mitt inntrykk er at de fleste prøver å rydde opp, ved å stable opp siden av søppelkassen når den er full. Så snart de snur ryggen kommer fuglene. Etter at fuglene har gjort sitt verk, er terskelen for at den neste gruppen mennesker rydder opp høyere. Kan vi egentlig klandre dem?

Dette er den såkalte broken window-effekten. Når et sted viser tegn på sivil uorden, som et knust vindu, er det mer sannsynlig at folk bidrar til mer av det samme.

Forsøpling er åpenbart et miljøproblem. Det har en negativ effekt på klimaet, naturen og dyrelivet, men det påvirker også hodene våre. En ren og attraktiv by har en positiv effekt på folks mentale helse - å se søppel overalt er fryktelig deprimerende.

Det er ikke det at folk mangler kunnskap om konsekvensene av forsøpling. Jeg tror alle setter pris på en ren by - det er bare et spørsmål om hvor mye innsats de er villige til å legge ned.

La oss være realistiske. De fleste, og spesielt med litt promille, vil ikke bære søppel med seg enn 50 meter før de gir opp og kaster det på bakken. Vi trenger å gjøre det til en no brainer å kaste søppelet sitt på riktig sted.

Les flere debattinnlegg på og følg Avisa Oslos nye debattside OsloDebatten

Les også

Oslo som delt by er en varslet katastrofe

Les også

Hold sammen, og hold dere unna det som ikke er lov.

Les også

Jenny Skavlan oppmuntrer. Grønne aktivister ekskluderer.

Les også

Ingen kamerater kom på besøk. Ingen hadde tid til å prate. Da begynte jeg å tenke på det mora mi sa