– Når noen med viten og vilje planlegger å gå og drepe folk, er det jo terror. Man må kalle en spade for en spade. Et terrorangrep har som hensikt å skape frykt, det har vedkommende gjort, sier Morten Edvardsen til Avisa Oslo.

Han er Senterpartiets eneste representant i bystyret og førsteplass på partiets valgliste foran høstens lokalvalg. Edvardsen er også medlem av organisasjonen Fri og har ved flere anledninger engasjert seg i spørsmål knyttet til pride.

Tirsdag skrev VG om et frokostmøte i Justisdepartementet, der skeive organisasjoner skulle diskutere gjennomføringen av årets Pride-festival. Her bekreftet justisminister Mehl nok en gang at hun ikke omtaler angrepet utenfor utestedene London og Per på hjørnet natt til lørdag 25. juni i fjor for et terrorangrep, men en masseskyting.

I det samme møtet nektet Pride, samt de skeive organisasjonene, å ta bilder sammen med Enger Mehl.

Selv om Edvardsen mener angrepet må kalles et terrorangrep, har han forståelse for at justisminister Mehl ikke bruker terror-begrepet.

– Dette er fremdeles en sak som er under etterforskning. Da kan ikke justisministeren, som representerer politimyndighetene, konkludere. Det ville vært rart.

Kalte det terror samme dag

Allerede samme dag som angrepet fant sted, 25 juni, omtalte Edvardsen det som et terrorangrep. Det står han altså inne for.

– Terror har som formål å skremme og skape frykt i samfunnet, det er det ingen tvil om at denne aksjonen gjorde. Selv om vi – meg selv inkludert – ser på dette som terror, er det viktig at de som representerer myndighetene følger spillereglene.

– Er det ikke litt selvmotsigende å være så tydelig på at dette må kalles et terrorangrep, og samtidig mene at justisministeren ikke bør kalle det et terrorangrep?

– Jeg forstår godt at flere reagerer på at Mehl ikke omtaler det som terror, men har også forståelse for valget hennes. Hun har en annen formell rolle enn det jeg har, og en annen rolle enn det organisasjonene har.

– Skulle bare mangle

Edvardsen viser til at det under det nevnte frokostmøtet også krevde svar på hvordan terrorangrepet i fjor kunne finne sted, og om sikkerheten på fremtidige arrangementer.

– Det skulle bare mangle at de er utålmodige, sier Edvardsen.

Han sier at han selv også er utålmodig.

– Det skal være trygt å gå i Pride-parade, både i Oslo og resten av landet. Man skal ikke være redd for at politiet ikke har gjort jobben sin godt nok.

– Eitrende forbanna

En som ikke er like forståelsesfull overfor Mehls valg er Edvardsens bystyrekollega Jon Reidar Øyan (Ap). Han er leder for Aps homonettverk og medlem av helse- og sosialutvalget.

– Heia Oslo Pride og de skeive organisasjonene! Jeg blir altså så eitrende forbanna! Jeg skjønner godt at dere ikke vil ta bilde med statsråden, skriver han i ett innlegg på Facebook.

Han har en oppfordring til justisministeren.

– Nå går vi inni Pride-måneden og du som justisminister må steppe up en god del hakk altså.

LES OGSÅ: