Det er ikke første gang bøndene i Maridalen demonstrerer. Denne gang kom de på traktor til Låkeberget i Maridalen. Bilkortesjen fulgte tett.

Med seg hadde aksjonistene stortingspolitikere og frittalende folk som Aslak Sira Myhre og stortingspolitiker for Oslo, Ola Elvestuen (V) til å holde appeller. Alle har støttet aksjonen tidligere.

I spissen er Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.

– Det bynære landbruket i Maridalen er helt unikt. Det er en perle. Hvorfor skal byrådet endre en oppskrift som har fungert godt i generasjoner, spør Vedum.

Han mener byrådets forslag er et eksempel på at mennesker er små brikker i et stort system og at det er lett å glemme hvordan systemet slår ut på mennesker.

– Dette viser også at politikerne i Oslo glemmer hvordan det er å forvalte denne typen eiendom. Det er noe man investerer i. Da tenker man i et generasjonsperspektiv.

Vedum mener de foreslåtte endringene i Oslo er oppskriften på forfall i Maridalen.

Ønsker åpent anbud

Byrådet i Oslo ønsker å endre forpaktningsavtalene for ni gårdsbruk i Maridalen. Kommunen kjøpte gårdene allerede tidlig på 1900-tallet for å verne Maridalsvannet som er drikkevann for de aller fleste i Oslo.

Det har vært sedvane at familiene som forpakter kan overlate avtalen til neste generasjon – hvis noen ønsker å overta. Men nå ønsker byrådet å sette ut kontraktene på anbud.

Dermed kan det bli usikkert hvem som vil overta når en gårdbruker gir seg.

Ni gårder i Maridalen

undefined

For flere av gårdene i Maridalen betyr det at det er vanskelig å trekke seg tilbake når kroppen stritter i mot. Et av eksemplene er Sander gård der Avisa Oslo har vært på besøk.

Reportasjen kan du lese her:.

Helt nødvendig kamp

– Dette er rett og slett helt nødvendig for å vinne kampen jordbruksbygda og oss bondefamilier, sier leder Per Skorge for bøndene i Maridalen. Han er glad for massiv støtte både fra talspersoner og vanlige folk i Oslo.

Selv om byrådet nå har sendt ut det Skorge kaller «gode signaler», ser Skorge ingen grunn til å senke skuldrene.

undefined

– Vi hadde jo håpet at vi ikke skulle behøve å gå u ut på gata for å slåss. Men det er helt nødvendig når situasjonen er så usikker. Vi må bruke de mulighetene vi har. Det er en viktig del av måten man kan jobbe jobbe på i er demokrati: Å demonstrere.

Han viser til at bøndene i Maridalen har demonstrert tidligere. Det ble truet med massive rivningsvedtak på 1970-tallet. I 1980-årene kjempet de mot golfbane. Begge deler ble stoppet.

– Nå står vi i en ny kamp. Vi mener den er verdt å kjempe. Det handler om byens identitet, sier Skorge.

Aldri vært med på maken

Torsdag 11. mars behandler Finansutvalget i Oslo kommune saken om Maridalen.

Etter flere års behandling av saken har byrådet bedt om å få saken tilbake.

– Det er uvanlig. Og det er første gang dette skjer i mine seks år i Finansutvalget, sier leder Frode Jakobsen (Ap).

Han synes det er naturlig å etterkomme ønsket fra byrådet.

– Jeg er positiv til at saken sendes tilbake. Byrådet vil vel gjøre en bedre jobb. Men jeg vet jo ikke hva de andre partiene stiller seg, sier Jacobsen.

Arne Haabeth er MDGs fraksjonsleder i Finansutvalget. Han mener byrådet har strukket seg svært langt for å komme Maridalsbøndene i møte.

– De får tilbud om en svært lav leiepris, ingen av dagens forpaktere blir kastet ut, og arvingene får et klart fortrinn, sier han.

- Det er viktig å huske at bøndene i Maridalen frivillig har inngått avtaler om å leie Oslo kommunes eiendom til svært gunstige leiepriser for å drive gården. Det skjønner jeg at de vil fortsette med. Men jeg tror heller ikke Vedum ville gått med på et krav om å forpakte bort gården sin, ikke bare til én forpakter i ti år, men også til kvalifiserte arvinger til evig tid om de ønsket?

Haabeth mener det er kravet til bøndene som forpakter de kommunale gårdene i Maridalen.

– Det må gå an å mene at dette er et urimelig krav, uten å skulle bli beskyldt for å opptre som en gammeldags godseier, sier Haabeth.

Finansutvalget kan også velge å bringe saken inn for bystyret.

Det er bystyret som tar endelig beslutning i saken. Første mulighet er bystyremøtet 24. mars.