Ikke jeg heller.

Jeg tror at Kari Elisabeth Kaski godt kan tenke seg å få et sånt oppslag.

I hvert fall er jeg fått kunnskap om at Kaski vil få økt budsjettposten til barnevern i Oslo neste år nok til at hun kommer i posisjon til å få et sånt oppslag.

«Jævlig frustrerende for oss i Oslo Ap at de bruker disse pengene som agn til SV», sukker en sentral politiker til meg.

Vedkommende er ikke så bekymret for Oslos barnevern skal få pengene sine, men fortviler over det uvanlig hule spillet for galleriet som nå foregår, og hvilke politiske skadevirkninger det har for Ap blant byens velgere.

Det er noe ulekkert over at det er akkurat barnevernet som er en brikke i dette spillet.

Onsdag kunne Aftenposten fortelle at regjeringen i sitt forslag til statsbudsjett går inn for å styrke barnevernet i Norge med 570 millioner kroner.

Av dette får Oslo ingenting.

Null, niks, nada, nothing.

– Det er alvorlig og må rettes opp i, slo sosialbyråd Julianne Ferskaug (V) fast.

Dette har Ferskaug naturligvis helt rett i.

Og det er ganske typisk for denne regjeringen, bestående av Arbeiderpartiet og Senterpartiet, at Oslo rent bokstavelig blir en salderingspost. (Det hører med til historien at den borgerlige regjeringen heller ikke er uskyldige). Det koster jo heller ikke så mye for denne regjeringen å tape enda mer i Oslo. Ap fikk som kjent 18,4 prosent i høstens valg. Sp fikk 0,7 prosent.

For nøyaktig det samme skjedde i fjor. Også da var en økning til alle andre, bare ikke Oslo. Vil det samme skje med budsjettet for 2025?

Forskjellen var at da hadde Oslo et rødgrønt byråd, som kunne ta dette internt med sine partifeller i regjeringen. Med det nye borgerlige byrådet kommer konfliktene godt ut i offentligheten, som i Aftenpostens sak.

Ifølge budsjettforslaget fra regjeringen, skal påplussingene brukes til å «møte kostnadsøkningen og holde ved lag tilbudet i det statlige barnevernet».

Oslo er den eneste kommunen som ikke selv har ansvaret for alle barnevernstjenester. Derfor får ikke Oslo noe av denne potten.

Men, som byråd Ferskaug sier til Aftenposten:

– Oslo kommune står overfor de samme utfordringene som resten av landet når det kommer til prisøkninger og press på tilbudet. Det betyr at regjeringen har lagt inn det som reelt sett er et kutt til barnevernet i Oslo, mens resten av landet blir styrket.

Slik begrunner regjeringen selv at Oslo ikke er tilgodesett:

– Oslo kommune er i en særstilling der fylkeskommunen fremdeles har ansvaret for barnevernet. Oslo kommune står fritt til å prioritere sitt kommunebudsjett slik de selv ønsker, også til barnevern, sier barne- og familieminister Kjersti Toppe (Sp).

OK, den er grei, Senterpartiet!

Jeg skjønner at gamet er sånn at du må forsvare det budsjettet du har lagt fram.

Men mener virkelig barne- og familieministeren dette?

Jeg blir usikker.

Før byrådsleder Raymond Johansen måtte gå av fordi de borgerlige vant valget, la det rødgrønne byrådet budsjettet for 2024. Her økte byrådet rammen som bevilges til Barne- og familieetatens behandlingsinstitusjoner med 28,7 millioner kroner.

Men dette kuttet det nye byrådet. Argumentasjonen var at Oslo ikke er tildelt ekstra midler for 2024.

Byrådet skriver i Tilleggsinnstillingen:

«Byrådet forutsetter at Stortinget retter opp dette slik at også institusjonsbarnevernet i Oslo mottar sin rettmessige del og vil komme tilbake til bystyret om dette».

I realiteten betyr dette at det nye byrådet av Høyre og Venstre gambler på at SV i Stortinget skal komme Oslo til unnsetning.

Litt søtt, er det ikke?

Etter valget i 2021, som ga flertall for de tidligere regjeringspartiene Ap, Sp og SV, begynte forhandlingene om å danne en ny flertallsregjering i Hurdal. Etter seks dager med «sonderinger» var SV ute av dansen.

Men regjeringen trenger likevel SVs stemmer i Stortinget for å få flertall for sin politikk, og aller viktigst for regjeringen er selvsagt statsbudsjettet. Allerede har Ap og Sp gjort opp to budsjett med SV.

Nå er partene i innspurten av forhandlingene for tredje år på rad. De er på overtid, for å si det forsiktig. Neste frist er lørdag formiddag.

Når regjeringen sitter og lager sitt budsjett, legger de naturligvis inn «agn» til SV. Rett og slett ting SV skal «få» i forhandlingene, og som SV kan bruke til å selge til velgerne.

Barnevernsbevilgningene er et slikt agn. Som SV er dømt til å sluke.

Ville regjeringen lagt inn slike agn hvis SV satt i regjering?

Nei, da ville de lagt disse pengene rett inn i budsjettet med en gang.

Den mest kjente politikeren til SV i Oslo er stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski.

Hun er «tilfeldigvis» også SVs finanspolitiske talsperson på Stortinget, og dermed partiets forhandlingsleder.

Hvor hun bor?

På Veitvet.

Og i løpet av svært kort tid, når enigheten om budsjettet offentliggjøres, vil Kaski være den store helten som kan smykke seg med en blank politisk seier.

Les også

Vil «Manglerud-tunnelen» eller «Fossum-diagonalen» bli bygd noen gang? Trolig ikke

Les også

Høyre har fått eiendomsskatten på hjernen igjen. Det kan gi hodepine

Les også

Sykkelen vant. Bilen tapte. Sånn er det og sånn blir det

Les også

Støre har ledet Ap ned i et synkehull. Der sitter også partiets nye sjef i Oslo