De skjønner hva dette handler om.

Hvem skjønner det ikke?

Statens Vegvesen.

Det kan jeg, i toleransens navn, leve greit med. Statens Vegvesen har, tross alt, ikke som hovedoppgave verken å forstå eller drive norsk homopolitikk, og heller ikke Oslos spesielle og historiske rolle i være en by for ikke bare Oslos skeive, men hele landets skeive.

Bommer på planken

Verre er det at Arbeiderpartiets samferdselsminister Jon-Ivar Nygård så til de grader bommer på planken. Det er nesten godt gjort.

Samferdselsminister Jon-Ivar Nygård satte tirsdag satte ned foten for å male fotgjengerfeltene i regnbuefarger. Vegvesenets forslag er nå ute på høring, med frist 8. april.

Argumentasjonen er at regnbuegangfeltene kan skape trafikkfarlige situasjoner. Vegvesenet har tidligere gått ut i AO og sagt at fargerike gangfelt kan gjøre trafikkbildet mer uoversiktlig for trafikanter.

– Jeg synes statsråden tar feil, og tror han belager seg på sviktende og manglende faktagrunnlag, når han konkluderer så tydelig som han gjør. Her spriker det i alle retninger. Jeg ber min egen regjering og statsråden om å ta en ekstra runde på dette. Det er lov å bruke litt sunn fornuft, sier Øyan til Avisa Oslo.

Det som fascinerer meg, er at et regjeringsmedlem i Arbeiderpartiet ikke forstår symbolverdien i dette i denne byen.

23. juni 2022 ble det rettet et terrorangrep mot utestedene London Pub og Per på hjørnet på Carl Hambros plass 5 i Oslo sentrum. Det var dagen før den største Pride-marsjen noensinne skulle gå av stabelen. Det var ingen vanlig markering. Det var jubileet for at det var 50 år siden det ikke lenger var ulovlig å elske hvem man vil i Norge.

I dag er dette en såkalt regnbuegate. Jeg må innrømme at jeg blir fylt av en viss høytid hver gang jeg går eller sparkesykler gjennom dette området, og ser fargene i gata.

Har det vært noen ulykker her hvor regnbuefargene i gata kan være en forklaring?

Jeg har ikke hørt om det.

Oslos nye byrådsleder Eirik Lae Solberg er på ballen, og kjapt. Han sier til Avisa Oslo:

– Dette forslaget håper jeg går på et dundrende nederlag i Stortinget. Det er ikke et problem at noen utvalgte steder har overganger med hvite striper og regnbuefarger for å støtte det skeive miljøet og understreke at folk får lov til å elske hvem de vil, sier Lae Solberg til Avisa Oslo.

Byrådslederen: Gjør om!

Byrådslederen opplyser at han vil be samferdselsministeren og Statens vegvesen om å revurdere standpunktet sitt i saken.

Sånn skal det låte!

Dagens byrådsleder tilhører et parti som fra 2000 til 2009 hadde en byrådsleder, Erling Lae, som var åpen homofil. Samtidig var Oslo Høyres fremste politiker på Stortinget, Per-Kristian Foss, åpen homofil, og Norges finansminister fra 2001 til 2005.

Høyre hadde også Norges første åpne homofile stortingsrepresentant, Wenche Lowzow, som representerte nettopp Oslo fra 1977 til 1985, lenge før Stortinget vedtok partnerskapsloven i 1993 og etter hvert loven som ga likekjønnede rett til å gifte seg med hverandre, pinlig nok først i 2008.

Alt dette gir kanskje Høyre en annen feeling på hva som sømmer seg i 2024 enn det en statsråd fra Fredrikstad Arbeiderparti, altså Nygård, har vært i stand til å mobilisere. Heldigvis er Oslo Ap i dag befolket med talspersoner som Øyan, og han er når sant skal sies langt fra alene i sitt fylkesparti heller, og da blir ikke dette like pinlig, særlig siden Øyan har motet til å snakke sine egne i regjeringen midt i mot, som var helt nødvendig her.

I Avisa Oslos nyhetsreportasje uttaler også Venstres homofile stortingsrepresentant Grunde Almeland fra Oslo seg.

– Det virker ikke som ministeren tar innover seg hvor viktig synlig støtte for kjærlighet og mangfold i offentligheten er for det skeive miljøet. Det må gå an å være litt kreative for å finne en løsning som også tar hensyn til det skeive miljøets behov, sier Almeland.

- Ikke skapt et eneste problem

Men den beste og riktigste kommentaren kommer fra Almelands partifelle og bystyrerepresentant Tejn Rolland.

– Regnbuegangfelt har ikke skapt et eneste trafikkproblem i Oslo. Det det derimot har ført til er at mange føler seg tryggere og opplever mer tilhørighet i byen sin. Jeg håper forslaget stopper på høringsstadiet. Om det går gjennom, skal jeg male regnbuer i gata selv.

OK, sign me up, jeg er, hvis det skulle bli nødvendig, med på dugnaden.

Les også

Litt mindre autoritært tankespinn i monitor nå, vær så snill

Les også

Opposisjonen i bystyret greier ikke å få slått av repeatknappen sin

Les også

Frode (74) satte helsehusene øverst på Oslos dagsorden. Nå er hedersmannen død

Les også

Hallstein fortjener skryt og et stort hurra for å gå i krigen for Oslos penger. Men han har en lei akilleshæl