Steinar Saghaug (75) har bodd like i nærheten av Østmarka siden 1970.

– Jeg kan med rette si at jeg elsker Østmarka med alt den gir oss, sier mannen som også har jobbet og engasjert seg i en rekke friluftsorganisasjoner over flere tiår.

Men på en av sine siste turer i naboskogen, mer presis tirsdag 24. januar, kom han over et ubehagelig syn:

Et større område var dekket av blodflekker.

– Det var blodspor etter ett eller to rådyr som hadde løpt på tvers over Nøklevann, sier Saghaug.

Han understreker at han ikke vet hva eller hvem som har påført dyret eller dyrene disse skadene, men at han også så hundespor etter rådyrene.

Og at nettopp en hund kanskje har jaget rådyrene, er ikke en fjern teori, ifølge markaveteranen.

– En mulig situasjon er en hund som jager etter et rådyr og biter det. Rådyret har små poter, og har ikke like lett for å løpe på snø eller is. Slik kan rådyret bli skadet eller drept av hund.

– Men det kan også være andre rovdyr som har skadet akkurat dette eller disse rådyrene?

– Det er også andre ville dyr i marka, som ulv, gaupe og rev. Selv om det så ut som hundespor som hadde jaget rådyrene, så kan det også ha vært et annet dyr, poengterer Saghaug. Han er likevel opptatt av det vi mennesker kan gjøre noe med:

– Vi kan ikke kontrollere hva ville dyr gjør med hverandre, men hunden kan vi i det minste ha kontroll på, sier han.

Ringte politiet

I Hundeloven står det at man skal ha kontroll på hunden, uansett om det er båndtvang eller ikke. Hunder skal også «alltid holdes under slikt tilsyn at de så vidt mulig hindres i å drive eller forfølge vilt».

For å nettopp beskytte ville dyr, har mange kommuner vedtatt forskrift om ekstraordinær båndtvang for hund i perioder med store snømengder.

Drammen kommune innførte eksempelvis denne ekstraordinære båndtvangen 16. januar i år, etter at flere rådyr ble drept eller skadet av løse hunder på få dager.

– Hvis en hund begynner å løpe etter et rådyr mens det er mye snø, så blir rådyret fort utmattet fordi de ikke har hatt mulighet til å skaffe seg nok mat, sier Saghaug.

At hunder da sliter ut rådyret, som gjør at det blir liggende eller dør på grunn av utmattelse, er derfor enda en grunn for at hundeeiere må ha kontroll på dyrene sine.

Steinar Saghaug ringte umiddelbart til politiet etter det triste synet som møtte ham, for å fortelle om at det var et eller flere skadde rådyr i området.

Han bestemte seg også for å legge ut et innlegg om hendelsen i Facebook-gruppa for Østmarka.

På et døgn har innlegget i den lukkede Facebook-gruppa fått nærmere 600 likerklikk. Men ikke alle er like fornøyde med budskapet:

– Noen svarer med at de har fått nok av folk som skal bestemme over andre. Jeg ønsker ikke å henge ut hundeeiere eller andre, men jeg håper at alle gjør sitt for å unngå dyretragedier. Jeg tenkte at dette var en anledning for å minne oss alle om å være litt mer oppmerksomme om å ta vare på disse ville og koselige dyrene som rådyr er, spesielt på vinterstid, sier han.

Viktigheten av å ta vare på naturen

Saghaug har tidligere opplevd å ha funnet et rådyr på Lutvann, idet en hund stakk av fra stedet.

– Rådyret var så skadet at jeg måtte varsle Viltnemnda. Hunden hadde tatt livet av det, sier han, og legger til at de fleste hunder har et instinkt som gjør at de helt naturlig vil jage etter rådyr om de kommer på sporet av det.

Gjennom alle hans år som natur- og friluftselsker, blant annet som styreleder for Oslos kommunale dyrevernsnemnd og som byråd for miljø- og samferdsel (Ap), har han hele tiden vært opptatt av å ta best mulig vare på disse grøntområdene som omringer hovedstaden.

– Vi må bruke marka på en bærekraftig måte. Det inkluderer dyrelivet. Vi må overlate Østmarka, og de andre markaområdene, til neste generasjon på samme måte som vi fikk oppleve den, sier han.

Les også

Eddie (70) tror flere savner å drive som ham: – En høytstående politiker ville betale meg for å jobbe her