188 mot 101 stemmer var mer enn nok til å sikre flertall mot full avkriminalisering av bruk og besittelse av små brukerdoser narkotika.

Dermed fulgte Aps landsmøte partileder Jonas Gahr Støres oppfordring til å gå for det han har omtalt som et kompromiss i spørsmålet om rusreform: Partiet vil ha fortsatt straffereaksjoner for bruk og besittelse av narkotika, men avkriminalisering for «tunge rusavhengige».

I Oslo Ap er skuffelsen stor.

– Det er ikke alt jeg tenker som jeg vil si høyt, for det egner seg ikke på trykk, sier Jon Reidar Øyan, helsepolitisk talsperson i Oslo Ap.

– Det er en veldig, veldig stor skuffelse. Det er klart at dette ville betydd mye for veldig mange i byen vår, fortsetter han.

Usikre ble sikre

Øyan omtaler det som betegnende at det var de største byene, altså Oslo og Bergen, i tillegg til ungdomspartiet AUF, som stemte for full avkriminalisering.

– Vi hadde også en god del andre stemmer også, før talen til Jonas, sier Øyan.

– Du peker på den som utslagsgivende?

– Jeg registrerer i alle fall at det var mange usikre før talen, og færre usikre etter talen.

Les også

Støre har nå satt ny rekord i svakt, vinglete og uklart lederskap

Etter å ha nektet å tone flagg i saken, tok endelig Jonas Gahr Støre bladet fra munnen fredag: Da anbefalte han landsmøtet om å stemme mot avkriminalisering av narkotika. Dermed brøt han med sine partifeller i Oslo, som har vært enstemmige i sin oppslutning til regjeringens forslag til rusreform.

– Hva er din holdning til Støre etter talen?

– Det aller meste han sa i sin oppsummering, er jeg enig i. Jeg er bare ikke enig i konklusjonen han trakk i de tre siste avsnittene. Jeg har stor respekt for Jonas Gahr Støre og mener at han er en god statsministerkandidat, la det ikke herske noen tvil om det. Men når han sier at vi ikke må få debatten til å handle om å havne på feil side av historien, er jeg veldig uenig, svarer Øyan.

Garanterer omkamp

Øyan legger ikke skjul på skuffelsen over Aps landsmøtevedtak.

– Jeg merker at jeg blir ganske provosert også, over at bevisbyrden er lagt over på tilhengerne. Vi har sagt «ja, her er den internasjonale forskningen som sier at det ikke blir nevneverdig økt bruk», som har vært den store bekymringen. Så blir vi møtt med synsing, frykt og redsel. Vi må bruke de neste to årene til neste landsmøte på folkeopplysning, sier Øyan og fortsetter:

– Jeg er kanskje forbanna, men jeg har grått noen tårer også. Jeg har snakket med så mange som har opplevd så mye drit. Som har opplevd at politiet er aggressive, har forfulgt og trakassert dem. Vi kunne ha gjort om på dette, og fått et politi som hadde hjulpet dem videre til behandlingsapparatet.

Nå har han ett løfte til Oslos innbyggere:

– Om det er én ting jeg kan garantere, så er det omkamp. Vi lander alltid rett til slutt, sier Øyan og viser til striden om felles ekteskapslov:

I 2001 var landsmøtet i Ap imot med et stort flertall – før saken gikk gjennom på landsmøtet i 2005.

– Dessverre også dette en sånn type saker, der holdninger og kunnskap – med to streker under kunnskap – må modnes og tilegnes, sier Øyan.

– En historisk mulighet

Aps mulige samarbeids- og støttepartiet på Stortinget reagerer også på utfallet. Unntaket er Sp, som er imot rusreformen. SV, MDG og Rødt er skuffet.

– Jeg er svært skuffet over at Ap slo følge med Frp og Sp, og ikke med SV. Arbeiderpartiet skusler nå bort en historisk mulighet til å skape en mer effektiv og rettferdig ruspolitikk. Ingen vet når den muligheten kommer igjen, sier SV-leder Audun Lysbakken til NTB.

– Det Ap nå foreslår er ingen rusreform. Ropet om forandring, fra mange rusavhengige selv og svært mange av dem som jobber med, og forsker på, rusproblematikk, har ikke blitt hørt, sier han videre.

Raymond Johansen, Aps byrådsleder i Oslo, var for øvrig blant medlemmene i redaksjonskomiteen som tok ut dissens og gikk for full avkriminalisering. Det samme gjorde Bergen-ordfører Marte Mjøs Pedersen og Eigil Knutsen, partiets næringspolitiske talsmann.