Avisa Oslo har vært tett på utviklingen i Flott Gjort-konsernet i det siste, og fredag formiddag kunne vi fortelle at det nå er slutt for selskapet som ville revolusjonere hovedstadens uteliv. Utelivseventyret er blitt et mareritt for alle involverte, fra ansatte, slik AO har skrevet om en rekke ganger, til leverandører, investorer og gründere.

Mange selskaper rammes

I tillegg til overbyggende Flott Fond 1 AS og Flott Gjort AS er det oppbud i Best Friends Pizza, Botaniske, Botaniske Holding, Gras, Vin Vin, Rent Mel Bekkestua, 3KT (eies av Flott Gjort AS) og Bass. I sistnevnte blir oppbud meldt neste uke. Becco, Trekanten og Dunk blir ikke berørt, mens Vélochef, Bakkekroen, Rent Mel i Prinsens gate og Aku Aku fortsetter driften i påvente av en mulig løsning med nye eiere.

Det er med andre ord både en komplisert selskapsstruktur og ulike resultater og konsekvenser som nå skal gjennomgås av bostyrer etter kjempekonkursen til utelivsgiganten. Flott Gjort har på under to år gått på en stjernesmell.

Spesielt merkelig er det at man gikk inn i 2023 med ambisjoner om å åpne ti nye utsteder, slik Avisa Oslo kunne avsløre i romjulen i fjor. Dette kom etter at selskapet bare uker tidligere måtte låne penger til svært høy rente bare for å gjennomføre julebordsesongen.

42 mill. i negativ egenkapital

Dagens Næringsliv har funnet at totalt 110 millioner kroner er tapt på de snaue to årene. Ifølge DN leverte fondsselskapet årsregnskap for 2022 noen få dager før konkursen. Det viste et resultat på minus 65 millioner kroner og 42 millioner kroner i negativ egenkapital.

At noen satser videre med 42 millioner kroner i negativ egenkapital, må selvsagt ettergås grundigere av bostyrer. De siste månedene er nye forpliktelser pådratt overfor leverandører, gårdeiere og ansatte, og mange av de sistnevnte har jobbet mye uten å ha fått lønn. Skulle det vise seg at noe av dette er i gråsonen, er det nærliggende å tro at det kan komme en politianmeldelse fra bostyrer.

Ansatte tjener på konkurs

Styret har handleplikt ved tapt egenkapital, og hensynet til selskapets kreditorer skal ivaretas i en slik situasjon. Hensynet til kreditorene skal da veie tyngre enn hensyn til aksjonærer og ivaretakelse av selskapsinteressen. Brytes dette, kan styremedlemmene være økonomisk og strafferettslig ansvarlig. Et resultat kan være at enkeltpersoner idømmes konkurskarantene.

Det som garantert ikke skjer, er at Flott Gjort-gründerne Runar Eggesvik og Arnt Andersen kommer unna uten solide riper i lakken. Akkurat som de mange ansatte som Avisa Oslo har skrevet om som ikke har fått lønn, går de usikre uker og måneder i møte.

De ansatte som uansett ikke har vært på jobb eller fått lønn i det siste, tjener på et vis på at det nå blir konkurs, siden de kan gå til Nav og gjennom lønnsgarantiordningen få penger de ellers kanskje ikke ville fått. Det samme kan ikke investorer og leverandører, og nå gjenstår det å se om det har vært driftet over tid for kreditors regning, noe som i så fall er ulovlig.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

«Det virker som at de utnytter at det er unge folk», sa Kine. Dessverre kan hun ha rett