Siavash Mobasheri (R) krever nå svar fra byrådet i saken der følgende ble postet på legens Facebook-profil:

«Muslimer er verdens verste dritt, hvorfor skal vi ha dem her, verdens verste avskum tror de er utvalgt av gud. De driver avskyelig Hamas, Iran, Hizbollah. Drep dem alle».

Meldingen ble i ettertid slettet fra profilen, og legen har hevdet overfor Avisa Oslo og andre medier at han er blitt hacket og at han ikke har skrevet dette selv.

Beskrevet som rasistisk

Kollegaer av legen hevder derimot at innlegget ikke er en enkelthendelse. De har overfor Avisa Oslo beskrevet vedkommende som rasistisk på arbeidsplassen, og har sendt AO tidligere fremmedfiendtlige uttalelser han skal ha skrevet.

Det fikk legen til å svare følgende til Avisa Oslo: «Jeg kan selvfølgelig ha sagt eller skrevet noe upassende ved anledning i årenes løp, men at kollegaer kaller meg rasist er helt uriktig. (...) Jeg respekterer alle folkeslag og religioner, og har alltid gjort det».

Organisasjonen Minorg har anmeldt legen for hatkriminalitet, men foreløpig ser det ut til at ytringene ikke får noen videre konsekvenser i Oslo kommune.

Det har fått Rødts Siavash Mobasheri til å søke svar fra helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H).

Spørsmålene

Mobasheri lurer på om det er riktig at Helseetaten og byrådet vurderer ytringene i saken som ikke hatefulle og straffbare, og på hvilket grunnlag vurderingen er gjort.

Videre spør han også om Helseetaten og Byrådet ikke regner denne typen hatefulle ytringer og trusler fra kommunalt ansatt helsepersonell som Oslo kommunes anliggende når de uttales på fritiden?

Mobasheri etterspør også informasjon om hva byråden skal gjøre for å trygge ansatte ved avdelingen legen jobber på, samt brukere av byens kommunale tjenester.

Til slutt spør han om byråden synes at drapstrusler og omtale av muslimer, som i denne saken, er forenlig med å jobbe som helsepersonell i Oslo kommune?

Trolig straffbar ytring

Nå har ikke Mobasheri spurt oss i Avisa Oslo om svar, men vi kan jo likevel bidra til å gjøre litt av jobben for ham.

Slik vi ser det, kan ytringen både få legen straffedømt og ta fra ham jobben dersom det kan bevises at det faktisk er han som har postet det som sto på Facebook. Det siste er en helt selvsagt forutsetning.

Om man titter på tidligere dommer knyttet til lignende uttalelser og hendelser, vil jeg tro at i alle fall ytringen «Drep dem alle» om muslimer er straffbar.

I en sak fra Høyesterett fra 2017 ble en mann dømt for følgende straffbare ytringer fra på en Facebook-vegg:

«- det er vel bedre at vi fjerner disse avskyelige rottene fra jordens overflate selv tenker jeg!!»

«- fyll opp disse sotrøra i containere å sveis de igjen å slepp de på det dypeste havet»

«- ja de forsvinner den dagen disse steppe bavianene reiser dit de hører hjemme!»

Denne setningen ble imidlertid ansett for å være innenfor det som må aksepteres, selv om den kanskje ikke passerer som akkurat god folkeskikk: «- fordømrade svineri denne satans islam kulten!».

Med dette som grunnlag, tror jeg at deler av ytringen på legens Facebook-side kan være ulovlig og at resten uansett er i kategorien ganske så usmakelig.

Er man i en jobb der man representerer det offentlige og kan komme i møte med nettopp muslimer, kan også det sistnevnte - altså usmakelige, men lovlige ytringer - være nok til å koste en person jobben.

Politimann mistet jobben

Tidligere politimann Stein-Robin Kleven Bergh fra Eidskog ble aldri dømt for straffbare ytringer i en lignende sak, men han mistet likevel sin stilling i politiet. Kleven Bergh anla så rettssak mot Justisdepartementet, men fikk ikke jobben tilbake.

Arbeidsgiverens konklusjon om at adferden til Kleven Bergh på Facebook var klanderverdig og at han ikke lenger hadde den nødvendige tillit som politimann, holdt altså i retten.

Det kan den gjøre også hvis det skulle ende med en sak mot Oslo-legen.

Alle som jobber i yrker der de potensielt skal kunne møte hele allmennheten, må være forberedt på at arbeidsforholdet kan påvirkes av deres evne og vilje til å møte alle mennesker på en fordomsfri måte. Dette gjelder altså politifolk, slik som i dommen jeg viser til over, og det må også gjelde personer som skal kunne jobbe som eksempelvis lærer eller lege. I en multikulturell by som Oslo bør dette prinsippet være spesielt viktig.

Da er det neppe mulig ha den ønskelige tilliten for en person med holdninger som det som kom fram i innlegget på legens Facebook-side.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten