(Nordstrands Blad)

Operasjonsleder Vidar Pedersen hos politiet bekrefter til Nordstrands Blad at det har vært en lekkasje ved Lambertseterhjemmet. Politiet har en patrulje på stedet, men her er det brannvesenet som er ekspertise, sier Pedersen.

– Det er brannvesenet som samler opp og foretar skadebegrensning her.

Vaktkommandør Robert Gudmundsen hos Oslo brann- og redningsetat forteller at det har vært lekkasje i et kjøleanlegg.

– Det har skjedd et uhell og det har rent kjølevæske ut ned i et avløp.

Vann- og avløpsetaten er på saken, forteller han.

Glykol er i utgangspunktet ikke veldig farlig, sier Gudmundsen. Dog er det ikke bra å få det på huden eller å drikke det.

– Men vi er der og vi fikser dette. Vi blir her til vi har alt under kontroll.

Han understreker at det ikke er noen som har tatt skade av lekkasjen.

Skal ikke være brann- eller miljøfare

Innsatsleder på stedet, Eskil Knag, forteller at mest sannsynlig er det en bil som har kjørt over en kum, som igjen har ført til at en kran tilknyttet kjøleanlegget i Lambertseterhjemmet har blitt defekt og åpnet seg.

Det skal ikke være fare for brann eller miljøskade som følge av denne lekkasjen, opplyser Knag. Dette fordi væsken er såpass tynnet ut.

Kjølevæsken som har lekket ut skal i hovedsak bestå av vann og sprit. Væsken gikk rett i avløpssystemet til Vann- og avløp, opplyser innsatslederen, og blir pumpet opp og nøytralisert.

Glykol i kjøleveske

Glykol brukes i frostvæske for å senke frysepunktet og som løsemiddel.

Etter drikking av glykol inntrer relativt hurtig dyp søvn, undertrykkelse av åndedrettssenteret og tiltagende nyreskade. Glykol tas hurtig opp gjennom huden hos mennesker, og skader kan opptre etter at man har fått stoffet på en stor hudoverflate. Innånding av glykoldamp synes ikke å være av så stor helseskadelig betydning som det å drikke eller å få stoffet på huden.

Kilde: Store Norske Leksikon