Rundt 500 personer fra Oslo-området var på russetur på den greske øya Ios i slutten av juli. Ungdommene kommer fra Asker, Bærum, Oslo og Nordre Follo, opplyser kommuneoverlege Miert Skjoldborg Lindboe til Avisa Oslo.

– Vi har hatt veldig mange som har tatt kontakt og fått god hjelp på legevakten i Storgata. Det er veldig viktig for oss å si at de som har vært på russeturen, bør kontakte legevakt eller fastlege for å få antibiotikatabletten nå, sier han.

Drøyt hundre personer har så langt fått hjelp på legevakten.

– Det er veldig stor pågang, men det er ikke nødvendigvis bare Oslo-folk. Det er en del fra Bærum og omegn som drar til Oslo.

Tirsdag døde en 18 år gammel mann fra Bærum med hjernehinnebetennelse etter den aktuelle turen. Leger på Rikshospitalet opplyser at tilstanden raskt ble dårlig.

Russebusser fra Oslo

Oslo kommune jobber intensivt med blant annet Folkehelseinstituttet (FHI) for å få oversikt over situasjonen.

Kommuneoverlege Lindboe opplyser at deltakerne på turen, som skal ha vært i regi av en arrangør, først og fremst kommer fra skoler i Bærum. Det er imidlertid også flere Oslo-skoler som er berørt, uten at han vet hvilke.

I samråd med FHI ber han alle som var på turen ta kontakt for å få en forebyggende behandling. Det skjer i form av en tablett med antibiotika.

– Generelt bør man følge med på symptomer hvis man har vært på en slik tur, oppfordrer kommuneoverlegen.

Vaksinerer ekstra

I 13-tiden har Oslo kommune bestemt at de involverte skal få en ekstra vaksine.

– De som var på Ios i uke 30, vil bli tilbudt vaksine mot meningokokk type B, opplyser Lindboe.

– Dette vil bli gitt ved Nydalen vaksinesenter. Men informasjon vil komme på Oslo kommune sine nettsider, sier han til Avisa Oslo.

– Skjønner at det blir mye frykt

Oslo kommune skriver at de første tegnene gjerne er vage og ligner influensalignende sykdom. Det kan også være frysninger, hodepine, kvalme, oppkast og diaré.

– Hvor god oversikt føler dere at dere har?

– Godt spørsmål. Vi følger at vi har god nok oversikt akkurat nå, men vil selvfølgelig alltid ha bedre. Vi håper at vi når ut til de personene som er berørt, svarer han.

– Hvordan dialog opplever dere å ha med de som har vært på turen?

– Vi har bare informert og føler at mange tar kontakt. Vi skjønner at det blir mye frykt, avslutter Lindboe.