Fullfinansiering av karbonfangstanlegget på Klemetsrud er nå sikret. Risikoen er 40-100 millioner i året. Oslo kommune og selskapene legger nå inntil 6 milliarder kroner inn i prosjektet. Staten har forpliktet seg til 3 milliarder.

– Hva gjør dere om det viser seg at det blir enda dyrere enn det som er budsjettert?

– Nå har vi en veldig solid kostnadsramme, som også har en stor usikkerhetsmargin. Det er jo det vi snakker om når vi snakker om P85. Dersom vi skulle komme over det, er vi nødt til å sette oss ned og forhandle igjen med alle partene, inklusive staten. For da har vi ikke lenger en finansiering som holder, sier næringsbyråd Victoria Marie Evensen til Avisa Oslo.

Evensen at dette vil de gjøre en grundig vurdering av, men:

– Som sagt er de tallene vi legger fram i dag, de er vi ganske trygge på.

Med «P85» sikter Evensen til kostnadsrammen for budsjettet. P85 er en sum man i beregningene av kostnader er 85 prosent sikker på at ikke vil overskrides.

Skal bytte navn på selskapet

– Fortum varme er gjennom Hafslund Eco kontrollert av Oslo kommune. Vil den flertallsmakten gjøre at dere skal kunne trumfe gjennom at pengene skal kunne gå inn med enda mer penger?

– Selv om vi er opptatt av et aktivt eierskap og utøver det, er vi også opptatt av god eierforvaltning. Vi har ikke for vane å instruere våre selskaper. Jeg opplever heller ikke at det er nødvendig, sier Evensen.

– Selskapet heter Fortum varme, men Fortum er ikke lenger på eiersiden. Vil de fortsette å hete det?

– Det kommer til å endre navn, men det skal gjennom en prosess for å komme fram til et nytt navn. Men Fortum-navnet kommer ikke til å bli med videre.

Støtte fra opposisjonen

– Jeg tenker at dette er godt jobba fra byrådslederen og de som har vært involvert. Dette er noe vi har jobbet for i mange år, og foreslått konkrete penger til i Oslobudsjettet. Det å komme videre med en løsning på det er superviktig.

Det sier leder i Høyres bystyregruppe, Anne Haabeth Rygg, til Avisa Oslo.

– Vi har vært litt usikre til tider på om byrådet har ønsket dette, de har pekt på mange andre. Men jeg er glad nå for at vi har fått til dette.

Rygg understreker at det er viktig at de får tid til å se på detaljene i avtalen. Men:

– Dette kan bety mye for utslipp på avfallsanlegg, ikke bare i Oslo, men også globalt.

Også Venstres Marit Kristine Vea er positiv.

– Her har byrådet gjort akkurat som Venstre og bystyret har bedt om, og sørget for fullfinansiering av karbonfangstanlegget. Med forbehold om at vi ikke kjenner alle detaljene rundt dette, så fremstår dette som et veldig godt grep.

Vea mener dette viser at kommunen tar ansvar og at Oslo vil gå foran i klimakampen.

– Nå skal vi kutte utslippene fra det største punktutslippet i byen. Det er et gjennombrudd i klimakampen, og teknologien som skal tas i bruk på Klemetsrud kan forhåpentligvis bli viktig som modell for slike prosjekter også i andre land og byer.

LES OGSÅ: