– Samtalene er krevende, avstandene er store.

Det sier Oslo Venstre-topp Hallstein Bjercke til Avisa Oslo.

Venstre, Høyre, KrF og Frp skal etter planen konkludere byrådssonderingene mandag, opplyser han.

Bjercke vil ikke kommentere hvorvidt Venstre kommer til å kreve at MDG kommer til forhandlingsbordet, slik partiet har ønsket.

Høyres byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg har kategorisk avvist at dette er aktuelt.

Da Avisa Oslo spør om Høyre kan ta Venstre som byrådsmakker for gitt, svarer Bjercke at Venstre skal være konstruktive i samtalene med de andre borgerlige.

Også Frps Magnus Birkelund beskriver krevende samtaler om «en del områder hvor det er stor politisk avstand».

– Frp er konstruktive og ønsker å finne løsninger. For oss er det de politiske gjennomslagene som er viktigst. Vi ønsker å kutte i eiendomsskatten, rehabilitere veiene og styrke eldreomsorgen.

– Noen områder er krevende

På vei ut fra sonderingene sier Eirik Lae Solberg til Avisa Oslo at samtalene har vært konstruktive, men at det er områder der det er avstand mellom partiene:

– Hvor stor er avstanden mellom partiene?

– Det varierer på ulike temaer, noen områder står vi nær hverandre, andre områder er avstanden større. Jeg synes vi har gode samtaler, konstruktive og på noen områder krevende.

– Har du håp om at dere kan bli enige?

– Høyre jobber for et bredest mulig borgerlig byråd, så vil mandagen vise hva veien blir videre og hvilke partier som går videre til et fremtidig byråd.

På spørsmål om når Lae Solberg ser for seg at de vil være i mål med forhandlingene sier han at det er usikkert.

– Jeg har fortsatt god tro på at vi vil starte forhandlingene i løpet av neste uke, og så får det ta den tiden det tar. I tidligere byrådsdannelser har man vært ferdig noen dager før det konstituerende bystyremøte, så får vi se når vi blir ferdig. Men vi skal være ferdig i god tid før det møtet, det er mitt mål

Avisa Oslo har spurt Høyres Eirik Lae Solberg om han er enige i at avstandene er store.

– På noen områder. På andre områder er det ikke det, svarer han.

– Omtrent forventet

– Vi har gjennomført to dager med sonderinger, nå er det en helg. Når vi møtes igjen etter helga må vi begynne å nærme oss en oppsummering, sier Oslo KrF-listetopp Øyvind Håbrekke.

– Hvor store er avstandene?

– De er omtrent forventet, svarer han.

Den tidligere statssekretæren påpeker at KrF har lang erfaring med å forhandle om politisk gjennomslag. Han sier at det ikke er overraskende at samtalene blir mer krevende på dag to.

Da Avisa Oslo spør om det er noen partier det er spesielt store avstander til, vil ikke Håbrekke kommentere innholdet i sonderingene.

– KrF gikk til valg på byrådssamarbeid med Høyre og Venstre, påpeker imidlertid Øyvind Håbrekke.