Støre du Støre, du er ikke grei. Du trekker opp kabel og skylder på meg, sier nok Putin hvis han leser norske aviser.

Det kunne jo virke nærmest perfekt for Støre å få en syndebukk servert på sølvfat. Da kunne han knipe igjen øya og håpe at folket gikk på. At vi skulle glemme hvem det faktisk var som beslutta å koble oss til det europeiske strømnettet.

Det er jo den virkelige syndebukken.

Det har vi faktisk bevis for. Det er bare å se til de deler av landet som ikke er koblet opp mot det europeiske strømnettet. For krigen, Putin og mangelen på gass er like fullt et faktum i nord som for oss i sør. Men ta-da: Prisene er lave i nord, likevel. Mens vi her i Oslo lager middag med boblejakke og lue, kan de i nord sitte i finstasen ved middagsbordet.

Men gå ikke i den fella og tro at vi får billigere strøm i Oslo om vi kobler dem til oss. Nei, det eneste det vil resultere i er at deres strøm blir like dyr som vår. Og det er jo ingen tjent med.

Hvordan skal vi komme oss ut av dette uføret?

Delta i OsloDebatten

Har du en mening om denne saken, eller et annet tema? Send inn ditt debattinnlegg her

Oslo-folk har mange meninger om byen sin, og Avisa Oslo ønsker å publisere flere personlige og originale innlegg som beriker samfunnsdebatten.

Det virka lovende i august

Regjeringa holdt forhandlingsmøter i ett sett. Stemninga i avisene og på meningsmålingene steg. Hoder ble lagt i bløt. Og endelig kom den nye tiltaksplanen for strømpriser.

Makan til antiklimaks skal du lete lenge etter. For den planen flytta i hvert fall ikke fjell, den rista ikke litt på jordsmonnet en gang. Jeg satt hjemme i Oslo og klødde meg i huet og andre steder, for løsningen er jo såre enkel. Litt sånn en pluss en, spør du meg.

Norge skal selvfølgelig fortsette å levere strøm til Europa. Vi må strekke ut hånda til med-europeere i en tid med strømpriser som stiger til himmels, for oss alle. Det ville være ren og skjær dumskap å gjøre noe annet, ikke bare fra et økonomisk perspektiv- men også fra et grønt, og ikke minst av lojalitet.

Nei, jeg sier som Ole Brum, jeg: Ja takk begge deler. Vi kan fortsette å eksportere strøm, håve inn penger, og ha billig strøm her hjemme. Det er slett ikke nødvendig med Statsstrøm, slik SV foreslår.

LES: Tibber tar grep etter klagestorm – nå får du velge hva du skal betale

Makspris - et halvt år av gangen

Det eneste vi trenger er en beslutning. En beslutning om makspris.

Maksprisen behøver ikke være noe som varer evig. Det kan innføres for et halvt år av gangen, eller et helt.

Inflasjon sier du? Det blir ikke mer inflasjon av at staten tar en regning som folket uansett må ta. Pengene i omløp er de samme. Dessuten vil norske varer bli billigere igjen, og det kan dempe inflasjonen. Og argumentet om at vi bruker nevneverdig mer strøm når den er billigere er kassert, for lengst.

Hvorfor gjør regjeringen noe som er såre enkelt, så inni hampen komplisert?

De støtter strøm som koster mer enn 79 øre per kwh, men ikke lenger enn opp til 5000 kwh …zzz her sovner jeg visst, og stopper, enda jeg kunne nevnt egne avtaler for bønder, for næringsliv, men da sovner nok du som leser også.

Ingen er fornøyde. Alle roper og ikke uten grunn, for vi fryser. Det er som om dere har glemt det, når dere snakker om at strømforbruket må ned. Vi bor i et kaldt land. Vi må fyre, ellers fryser vi i hjel.

AS Norge håver inn

Midt oppi kulda, de frosne tærne, håver AS Norge inn penger. Snakk om goddag mann økseskaft. Svaret ligger jo der, rett foran nesa til regjeringen: Staten må ta hele regninga, eller i hvert fall nesten.

Gjennomsnittsprisen på strøm før dette uføret var under 50 øre per kwh, og noe mer bør ikke vi betale for vår strøm, den er jo faktisk nærmest gratis å utvinne. Det er vår strøm, fra våre kraftkilder, og pengene skal fordeles etter folkets vilje. Så lytt til folkets stemme nå Støre. Hør hvordan den messer: «Vi vil ha normale strømpriser.»

Da skal du se at folk blir fornøyde, og at Arbeiderpartiet håver inn stemmer igjen. Det blir win win, for Arbeiderpartiet, for nordmenn, for Europa, og den norske pengesekken.

Det er ikke noe å tenke på en gang. Makspris på strøm til oss alle er svaret. For dette er ikke et problem regjeringen må bruke tid på. Den tiden kan brukes på noe som er mer komplisert. Som NATO og krig.

Les flere kommentarer, debattinnlegg og Oslo-historier på Avisa Oslos debattside Oslodebatten

Les også

Synes virkelig Rødts velgere i Oslo at dette er greit?

Les også

Såre følelser og storhetshistorie går hånd i hånd

Les også

Vedums strømtiltak hjelper direktøren i villa mer enn alenemammaen i toroms

Les også

Det siste Oslo trenger er flere fuglekasser i millionklassen