Det er streik i kultursektoren fra fredag morgen, skriver Den Norske Opera og Ballett i en pressemelding.

– Jeg er lei meg for at det ikke ble en løsning i meklingen mellom LO Stat og Spekter, uttaler Geir Bergkastet, administrerende direktør.

Meklingsfristen var ved midnatt natt til fredag, og partene meldte om bruddet rett etter klokka 2.

Bergkastet mener det er uheldig med streik på tampen av pandemien.

– Pandemien har rammet kultursektoren hardt, og Operaen har vært mer stengt enn åpen for publikum de siste 18 månedene. Derfor er det ekstra tungt at LO-forbundene velger å gå ut i en streik nå.

Forestillinger utgår

Ved disse institusjonene tas organiserte ut i streik (antall i parentes): Den Nationale Scene (28), Den Norske Opera & Ballett (54), Det Norske Teatret (25), Nationaltheatret (2), Rogaland Teater (19) og Bergen Filharmoniske Orkester (92).

Dette får konsekvenser for det planlagte forestillingsprogrammet i Operaen.

Publikum med billetter til forestillinger de nærmeste dagene varsles nå om følgende:

Fredag 3. september på Hovedscenen: Store Stemmer: Lise Davidsen og Freddie De Tommaso / gjennomføres

Lørdag 4. september på Hovedscenen: Kylián: One of a kind / avlyst (billetter refunderes)

Søndag 5. september på Hovedscenen: KORK 75 år / flyttet til Oslo Konserthus (kjøpte billetter gjelder)

Fredag 3. september til søndag 5. september på Scene 2: Jo Strømgren Kompani: Den trøtte mannen / gjennomføres

– Kan få konsekvenser for forestillinger fram i tid

Når det gjelder forestillinger videre framover skriver Den Norske Opera og Ballett at det kommer mer informasjon:

– Publikum med billetter til forestillinger neste spilleperiode, som er fra torsdag 9. september til søndag 12. september, vil få informasjon så snart vi vet mer om utviklingen. Streiken kan også få konsekvenser for forestillinger lengre frem i tid, fordi prøver og forberedelser rammes.

Strid om pensjon

Striden står om pensjonsordningene.

– Arbeidsgiverne har i realiteten bedt om denne streiken i mange år. Nå har de fått den, sier Lise Olsen, nestleder i LO Stat og forhandlingsleder, til NTB.

– Jeg tror alle i kultursektoren hadde sett fram til å møte publikum igjen. Ikke minst hadde våre medlemmer sett fram til å ha publikum i salen. Når arbeidsgiverne springer fra løftene sine og kaster folk inn i streik, er det under enhver kritikk, supplerer nestleder Odd Haldgeir Larsen i Fagforbundet.

Arbeidstakersiden ønsker en hybridpensjon og mener dette er en «gylden middelvei» som viderefører viktige kvaliteter i pensjonsordningen de gikk bort fra i 2016.

– Uforståelig

Motparten Spekter beklager på det sterkeste at kulturtilbudet til publikum nå rammes, etter halvannet år med strenge restriksjoner, publikumsbegrensninger, avlysninger og nedstenging, skriver NTB.

– Det er uforståelig at LO velger å streike i teatre, orkestre og operaene for å bytte ut Norges beste innskuddspensjonsordning med en ordning som kulturinstitusjonene mener vil være dårligere for de ansatte og frilansere. LOs krav vil i tillegg svekke den økonomiske forutsigbarheten til kulturinstitusjonene, sier administrerende direktør Anne-Kari Bratten i Spekter.

Spekter opplyser at spørsmål om konsekvenser for driften må besvares av de enkelte virksomhetene.

Det er varslet en opptrapping av streiken med ytterligere 215 medlemmer fra 8. september, og da vil også institusjoner i Kristiansand og Trondheim bli omfattet.