Olivia Restauranter har gått med på Fellesforbundets krav til tariffavtale.

Det bekrefter Stig Lundsbakken, leder av Fellesforbundets tariffavdeling etter at partene møttes hos Riksmekleren tirsdag.

– Bedre vilkår

I starten av februar varslet ansatte hos Olivia i Hegdehaugsveien streik. I slutten av februar skrev AO om at det fortsatt var full klinsj og at de ansatte ba gjestene spise hos konkurrentene.

Etter flere uker med steile fronter, og uenighet møttes partene tirsdag kveld hos Riksmegeleren. Da har restauranten vært stengt i en uke.

– Nå er det tariffavtale på Olivia Hegdehaugsveien, den er inngått og gjeldende fra i dag, opplyser Lundsbakken etter møtet.

– Bedriften har akseptert tariffavtale etter et vedvarende press fra oss. Samtidig opplever vi at det var samarbeidsvilje og stor interesse for å få dette til å fungere, så jeg er veldig positiv.

Kommunikasjonssjef i Fellesforbundet John Tryggve Tollefsen var tydelig på at de ikke var villige til å fire på kravene:

– Vårt mål har alltid vært å få en avtale som gir medbestemmelse og bedre vilkår. Vi har gått inn i denne prosessen med et krav om en tariffavtale, og det kravet har stått fast hele tiden.

Godtar kravene fra Fellesforbundet

Selv mener restaurantens ledelse at tariffavtalen vil gi de ansatte dårligere vilkår. De har lenge protestert mot Fellesforbundets krav, og mener flertallet ikke har ønsket forbundets tariffavtale.

Ifølge daglig leder ved Olivia Restauranter, Fredrik Remmen vil de likevel signere en slik avtale fordi de «ser på det som eneste måte å få avsluttet streiken».

– Vi ser nå at belastningen på medarbeiderne våre på restauranten i Hegdehaugsveien blir for stor. Dette har pågått lenge, og selv om Fellesforbundet har hatt lav støtte, så har de splittet medarbeidergrupper ved restauranten, sier Remmen.

– Fellesforbundet vinner kampen på restauranten i Hegdehaugsveien, men medarbeiderne der står igjen som tapere, fordi Fellesforbundets avtale er dårligere enn vår lokale tariffavtale, skriver HR-ansvarlig hos Olivia Restauranter Kristin Arnkværn i en e-post til Avisa Oslo.

Ifølge Arnkværn er deres egne, nylig fremforhandlede tariffavtale mellom Husforeningen og ledelsen i Olivia bedre.

Forskjell mellom restaurantene

Over 89 prosent av medarbeiderne ved Olivias restauranter, dersom man ser bort fra den i Hegdehaugsveien, er medlemmer av Husforeningen, forteller Arnkværn.

De tillitsvalgte i husforeningen i Olivia har nå forhandlet med ledelsen i Olivia om en nytariffavtale.

Arnkværn sier at de følger Fellesforbundet på minstelønn og i tillegg har en rekke vilkår som er bedre i deres lokale tariffavtale:

– Tilleggene for kveld, helg og natt er høyere; tilleggene for de med fagbrev er høyere; medarbeiderne får en høyere lønnsvekst de tre første årene; det er en bedre fleksibilitet spesielt rundt arbeidstidsordninger, og de som tar ansvar og som tilegner seg mer kompetanse får høye tillegg.

– Alle medarbeiderne i Olivia får denne avtalen, bortsett fra de som jobber i Hegdehaugsveien. De får Fellesforbundets avtale, som er dårligere. Etter å ha streiket i nesten åtte uker ender våre medarbeidere ved Hegdehaugsveien opp med en dårligere avtale, enn ved alle våre andre restauranter.

Avviser Olivias påstander

Lundsbakken hos Fellesforbundet kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Remmen og Arnkværn.

– Vi mener at vi har halvparten av de ansatte organisert hos oss, og føler oss og tror, og er sikre på at flere vil melde seg inn nå som det er enighet. Flere enn halvparten av de ansatte ønsker denne avtalen, sier Lundsbakken.

– Vi ser at Olivia i flere omganger jekket opp hustavlen, som ikke er en juridisk tariff for å prøve å imøtegå vår tariffavtale. Det ser vi som positivt. Også skal det sies at det ingenting i veien for å bedre den avtalen som vi har lagd.

Han understreker at tariffavtalen dere lager et gulv for arbeidsforholdene ved restauranten:

– Det er masse rom for å lage lokale avtaler for kompetanseheving, karrieremuligheter og tillegg. Mange restauranter gir bedre vilkår enn det som er minstekrav i den avtalen, det gjøres flere steder i landet, sier han.

– Er du fornøyd etter møtet?

– Jeg er strålende fornøyd. På vegne av de streikende som har stått i det, i ukesvis, i all salgs vær og alle slags kommentarer avslutter Lundsbakken.