De siste dagene har igjen debatten om strømprisene eksplodert etter at vi har sett priser tett opp mot 10 kroner per kWh.

Endrede værutsikter fremover og mer vind presser derimot nå prisene nedover. I markedet har strømprisen for de tre første månedene av neste år (Q1) falt med 30 prosent i løpet av en drøy uke.

At gassprisen faller hjelper på.

Allerede til helgen viser værvarselet at vi kan se plussgrader i hovedstaden. Forhåpentligvis vil også svensk kjernekraft øke neste uke hvis vedlikeholdet går som planlagt. Det er antydninger i markedet til at dette kan halvere prisen i Europa.

Nedgang i prisene

Samtidig presses risene ned på kort sikt. Mer vind fører til at tilbudet av strøm øker.

Strømbørsen Nordpool kan nå melde at torsdagens strømpriser faller rundt 12 prosent fra 5,64 til 4,96 kroner i Sør-Norge. Dyrest blir det mellom 17 og 19, med priser på 6,30 kroner.

Midt-Norge opplever et betydelig større fall, der strømprisen halveres fra nesten 6 kroner til under 3 kroner.

Eksport

Det ligger torsdag igjen an til at Norge vil eksportere store mengder strøm til Sør-Sverige for å dekke opp deres behov med kjernekraft som er ute av drift. Det vil bli eksportert på maksimal kapasitet hele døgnet, med totalt 48,1 GWh.

Det vil også eksporteres en del strøm til Danmark (20 GWh) og Tyskland (6,6 GWh), mens det er mer strømutveksling til Nederland og England.

Kraftig fall i vannmagasinene i forrige uke

NVE har onsdag ettermiddag også publisert nye tall for tilstanden til vannmagasinene.

Den viser nok en uke med et markant fall, hvor det totalt 3,4 prosentpoeng mindre vann i magasinene enn i uken før. Det er en større nedgang enn uken før, hvor nedgangen var 2,8 prosentpoeng.