Enten du reiser bort på juleferie eller blir hjemme, kan du gjøre grep for å unngå unødvendig høy strømregning over jul.

– Det er spesielt tre faktorer som kan utgjøre opptil 90 prosent av forbruket i disse dager, sier Edgeir Vårdal Aksnes, administrerende direktør i strømselskapet Tibber, til Nettavisen.

Oppvarming, lading av elbil og varmtvann er det som koster mest penger. Bruk av strøm på tv, mobillading og lignende har dermed ikke så mye å si som mange tror. Noen har kanskje allerede begynt å spare inn det de kan på disse faktorene, men vi vil likevel vise eksempler på hvor mye du kan spare ved å gjøre små endringer de neste to ukene.

Utregningene er basert på prisene som er i Oslo-området nå, og slik strømprisene forventes å være gjennom jula.

1. Endre temperaturen: 500–1000 kroner spart

Du kan risikere å måtte ut med over 1000 kroner for mye om du ikke justerer temperaturen hjemme om du reiser bort i jula.

– Skal du reise bort i jula, er det enkleste grepet å skru ned temperaturen med tre til fire grader, sier Aksnes.

Blir du borte i to uker, kan du spare opptil 600 kroner, forteller han. Aksnes mener du kan doble summen du kan spare, dersom du kan styre varmen hjemme via en app eller lignende, slik at du kan sette opp temperaturen et par dager før du kommer hjem.

– Du kan spare en tusenlapp eller mer om du setter ned varmen til 12 grader i de to ukene du er bortreist, sier han.

Utregningen er basert på en bolig i Oslo på 150 kvadratmeter, hvor beboerne har et årlig forbruk på rundt 20.000 kilowattimer, og strømprisene som er nå.

2. Endre dusjevanene: Opptil 1400 kroner

Et annet grep du kan gjøre for å unngå å betale mer for strømmen enn nødvendig, er å endre dusjevanene. Det kan spare deg for mye penger selv om du er hjemme i jula. I juleferien kommer gjerne utflytta barn hjem til mor og far, og flere bruker varmtvann enn ellers. Er det fire personer i en familie som skal dusje hver dag, kan det fort bli dyrt.

– Dere kan spare 5–700 kroner på én uke i jula om alle fire halverer dusjtiden fra ti til fem minutter – og dusjer på kvelden i stedet på morgenen, sier Aksnes.

Han sier at det er lurt å velge smarte tidspunkt for å dusje, for eksempel dusje etter klokken 20 i stedet for klokken 8–9 på morgenen. Da vil du altså kunne spare en del penger.

– Man må selvsagt må bruke sunn fornuft, og ikke ødelegge for «juledusjen», sier han.

Følger du/dere disse rådene, kan fort 1400 kroner være spart på to uker.

3. Smart elbillading: Opptil 150 kroner per ladeøkt

Eier du elbil kan du også gjøre noen endringer for å ikke betale mer enn du må for å få ladet opp bilen.

– Bruk smartlading på elbilen. Det betyr at du unngår å lade på de dyreste tidspunktene på dagen, men heller velger tidspunktene strømprisen er lavest, sier Aksnes.

Han anslår at du kan spare rundt 100–150 kroner per ladeøkt med de prisene som er i Oslo-området nå.

– Senk temperaturen på varmtvannstanken

Også Rune Rosseland, daglig leder i Enøk Total, kommer med lignende råd som Aksnes. Han mener det er fullt mulig å redusere strømforbruket med 30–50 prosent uten at det går ut over komforten.

Enøk Total hjelper virksomheter med å redusere energi- og effektutgiftene, men mange av rådene er også overførbare til private hjem.

– Skal du reise bort i jula, bør du skru av alle lysene – med mindre du vil ha noe på så boligen skal se bebodd ut, skru ned varmen og ta ut pluggen på varmtvannstanken, samt stoppe ventilasjonen om du har det hjemme, sier han til Nettavisen.

Er du hjemme i jula, bør du redusere temperaturen på varmtvannstanken, oppfordrer Rosseland. Dette er noe mange ikke tenker på, mener han.

– Senk temperaturen på varmtvannstanken til 65 grader om den er høyere nå, sier han.

Merk at Folkehelseinstituttet anbefaler at varmtvanns­berederen står på minst 70 grader, dette for å unngå legionella.

– Monter også sparedusj, eller vær oppmerksom på hvor lenge du dusjer. Spesielt om det er mange i huset, utgjør dette en betydelig del av strømforbruket, påpeker Rosseland.

Nettavisen har vært i kontakt med Elskling.no, som er en tjeneste for å sammenligne strømpriser fra strømleverandører i Norge. De har kommet med flere tips til hvordan du kan spare penger på strøm i jula – og ellers i året. Se faktaboksen under.

10 strømsparetips i jula

1. Ikke tine opp mat i mikrobølgeovn: Om du tiner i mat i kjøleskapet, sparer du energi samtidig som du får «gratis» kjøling i kjøleskapet.

2. Bruk vannkoker: Du kan spare strøm ved å koke opp vannet i vannkokeren i stedet for i kasserolle på plata. Et tips er å koke opp vannet til potetene eller pastaen i vannkokeren og helle over i kasserollen.

3. Fyll opp oppvaskmaskinen: Ikke kjør halvfulle oppvaskmaskiner, vent heller til at den er full før du setter den i gang. Det er også billigere å bruke oppvaskmaskin enn å vaske opp for hånd.

4. Tine ut av fryseren: Fryseren bruker mer strøm om den er full av is, så du vil spare strøm ved å tine av isen to ganger i året.

5. Dra ut støpsel: En lader som sitter i støpslet drar strøm selv om den ikke er tilkoblet apparatet den skal lade. Så dra ut kontakten når den ikke er i bruk, da reduserer du også brannfaren.

6. Lavenergipærer: Om du bytter ut de gamle lyspærene til sparelyspærer bruker de mindre strøm, og de holder lenger.

7. Slå av elektronikk: En av strømtyvene er «stand by» på elektroniske apparater. La ikke datamaskinen eller TV-en stå i hvilemodus, slå den heller av

8. Dra for gardinene: Om du drar for gardinene over natta, reduseres varmetapet via vinduene.

9. Fyr opp i ovnen: Har du ovn eller peis kan du passe på å slå av varmeelementer og fyre med ved i stedet.

10. Lufte kort og effektivt: Sett opp vinduer og dører på vidt gap i et par minutter, i stedet for å la de stå på gløtt over lengre tid.

Kilde: Elskling.no

– Utgjør 60–70 prosent av regninga

Aksnes sier at det er dem som har varmepumpe eller vannbåren varme, og godt isolerte hus, som er vinnerne nå som strømprisene er så høye.

– Varmekabler og panelovner drar mye mer strøm. Vi anbefaler at kundene på sikt investerer i smartere oppvarming, som for eksempel varmepumpe, og smartere termostat, sier han.

I løpet av de neste 10–15 årene har du tjent inn pengene du har investert flere ganger, mener Aksnes.

– Oppvarming er så usynlig. Men oppvarming av boligen utgjør 60–70 prosent av strømregninga hele året. Den billigste strømmen er den du ikke bruker, sier han.

Aksnes påpeker at mange ønsker å ha det veldig varmt hjemme, og mener at du har det for varmt hjemme om du kan gå i T-skjorte inne på vinteren.

– Du sier at varmekabler drar mye strøm. Hvor mye kan man spare på å sette ned varmen på badet?

– Det kommer an på oppvarmingen i resten av huset. Noen ønsker tropetemperaturer på badet, og har rundt 30 grader. Så de har nok en del å hente, sier Aksnes.

– Skaff deg varmepumpe

Rosseland i Enøk Total sier at det er tre ganger så dyrt å holde varme med varmekabler enn varmepumpe.

– Har du ikke varmepumpe i hus, så skaff deg en. En gjennomsnittshusholdning sparer dette inn på fire til fem år og sparer 3000–7000 kroner i året – avhengig av husets størrelse og varmetap, sier han.

Han oppfordrer til å se etter soltegnet som modus på varmepumpen, og ikke sette den på auto. Samtidig anbefaler han å la dører stå åpne til rom med varmekabler, slik at varmepumpen gjør grovjobben i hele huset.

Rosseland påpeker samtidig at andre grep du kan gjøre for å spare strøm mens du er hjemme, er å ha dimmebelysning, samt natt- og dagsenkning av varme om du har mulighet.

– Det finnes mange smarte rimelige termostater på Wifi i dag, og det er betydelig å hente på dette, sier han.